El projecte de recollida de roba sostenible Recycle arriba a Sant Cugat

És una iniciativa que impulsen conjuntament la Fundació Formació i Treball i les cooperatives Bikelogic i El Far Cooperatiu


  • Comparteix:

La roba per reciclar s'ha de dipositar en bosses tancades dins els cubells de cartró i la cooperativa Bikelogic els recull per reciclar / Foto: Cugat Mèdia

La roba per reciclar s'ha de dipositar en bosses tancades dins els cubells de cartró i la cooperativa Bikelogic els recull per reciclar / Foto: Cugat Mèdia

Sant Cugat compta des d'aquest mes d'un nou servei de recollida sostenible de roba, calçat i complements mitjançant bicicletes de càrrega. Es tracta d'un projecte que impulsen conjuntament la Fundació Formació i Treball i les cooperatives El Far Cooperatiu i la santcugatenca Bikelogic. El projecte s'articula a través de la instal·lació de contenidors de cartró en diferents equipaments municipals, centres educatius, esportius i residencials, organitzacions i empreses. A Sant Cugat ja s'han ubicat 15 punts en diversos establiments. Tot i això, la voluntat és poder augmentar el nombre de punts de recollida al municipi a través de la col·laboració amb noves organitzacions i espais.


La presentació de la iniciativa s'ha fet a l'ETSAV, que és un dels 15 punts de recollida Recycle que hi ha ara per ara a Sant Cugat

La presentació de la iniciativa s'ha fet a l'ETSAV, que és un dels 15 punts de recollida Recycle que hi ha ara per ara a Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

Els punts de recollida tèxtil ho són tant per a roba, calçat i complements que estan en bon estat com per a aquelles peces que s'han fet malbé i ja no es poden reutilitzar. Un cop aquests contenidors estan plens és quan es fa la recollida de la roba a través de les bicicletes de càrrega. Aquests cicles duen tot el tèxtil a la seu de Formació i Treball de Sant Cugat on, posteriorment, s'envia a la seva central catalana perquè es pugui fer la selecció i triatge i, o bé es recicla o bé es reutilitza a través de les seves botigues.

El projecte Roba Re-cycle s'emmarca dins la línia de Projectes Singulars per al foment de l'economia social i del cooperativisme, del Departament d'Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya.

Sensibilitzar la ciutadania

La producció mundial de fibres tèxtils s'ha multiplicat per quatre els darrers 50 anys, segons expliquen les cooperatives, que afegeixen que tot i que en els darrers anys la recollida de tèxtil a través dels contenidors ha anat augmentant fins a situar-se entorn el 10%, està encara molt lluny del 25-30% que es pretén assolir el 2024 i del 50% que marca la nova llei de residus de la Unió Europea, que estableix que a 1 de gener del 2025 serà obligatòria el 50% de la recollida separada de la fracció tèxtil en els residus municipals. De fet, Carmen Estévez, membre de Bikelogic explica que el "projecte va venir arran de veure la necessitat d'incentivar el reciclatge i la reutilització dels teixits" i recorda que "la indústria tèxtil és de les que més contamina i la proporció de reciclatge que s'està fent avui en dia no és suficient i hi ha molta feina per fer".

15 punts a Sant Cugat

A Sant Cugat s'han ubicat 15 punts per a la recollida dels residus tèxtils a diferents espais, fins i tot, a una comunitat de veïns. Un d'ells es troba a l'Escola d'Arquitectura del Vallès (ETSAV) i des del centre universitari van creure molt adient sumar-se a la iniciativa. "El reciclatge és un dels pilars centrals de qualsevol titulació universitària, però en particular de l'arquitectura. La rehabilitació, la reutilització, la regeneració urbana i el reciclatge formen part central de l'aprenentatge", ha explicat el director de l'ETSAV, Pere Fuertes.

Bikelogic

És una cooperativa santcugatenca de missatgeria que treballa per operadors logístics i empreses locals a través d'una mobilitat sostenible en bicicleta. Actualment, estan registrant 5.000 entregues mensuals entre Sant Cugat, els districtes de la ciutat i Rubí.




Carmen Estévez

Aquest projecte va venir arran de veure la necessitat d'incentivar el reciclatge i la reutilització dels teixits. La indústria tèxtil és de les que més contamina i la proporció de reciclatge que s'està fent avui en dia no és suficient i hi ha molta feina per fer.

Pere Fuertes

El reciclatge és un dels pilars centrals de qualsevol titulació universitària, però en particular de l'arquitectura. La rehabilitació, la reutilització, la regeneració urbana i el reciclatge formen part central de l'aprenentatge.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.