L'estany de la Guinardera es reivindica com a refugi de la biodiversitat

Ja han acabat els treballs de millora paisatgística i ecolològica d'aquest espai


  • Comparteix:

L'estany de la Guinardera ha experimentat un rentat de cara. Els treballs de millora paisatgística i ecològica d'aquest espai ja han acabat, cosa que ajuda a posar en valor i preservar els valors naturals. Així, s'han fet tasques de revegetació als marges del toll, s'han construït miradors i passarel·les i una zona de grades i s'han instal·lat cartells on s'informa de la biodiversitat present.

L'estany s'omple gràcies a un col·lector d'aigües de pluja i, malgrat ser un espai artificial, fa les funcions de zona humida. "El que acull és un conjunt d'espècies de grups taxonòmics diferents que viuen en equilibri", ha explicat el tècnic de Benestar Animal, Enric Ortega. Tot plegat contribueix a la regulació de moltes espècies, com és el cas dels mosquits, dels quals s'alimenten els ratpenats de la zona.

Amb aquest projecte, l'estany de la Guinardera ha passat de ser "el pati del darrere" de Sant Cugat a ser un espai que "es vol ensenyar i fer conèixer", en paraules de la responsable del servei de Parcs i Jardins, Joana Astals. "Volíem acostar l'espai a la ciutadania i que pogués gaudir d'un espai que busca potenciar la biodiversitat", ha dit.

Per la seva banda, l'alcalde, Josep Maria Vallès, ha apuntat al valor que té el renovat estany per a l'educació ambiental, tant d'adults com d'infants. El batlle confia que tothom pugui "aprendre, més enllà de l'estètica, tot el que passa aquí dins".

Tant Vallès com la tinent d'alcaldia de Gestió Urbana, Mobilitat i Canvi Climàtic, Cristina Paraira, han reclamat tenir cura del nou espai, amb civisme i respecte. "No només per la neteja i l'estètica, sinó per la biodiversitat", ha subratllat Paraira, que ha apuntat que els treballs estan pensats "per la fauna que hi viu i per la que hi passa".

El projecte de naturalització

L'Ajuntament va assumir la redacció del projecte; l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) es va fer càrrec de la licitació i de les obres, amb un pressupost de 429.167 euros, desenvolupades per l'empresa Ambientalia - Gestió Ambiental. Tot plegat forma part del Pla de Sostenibilitat Ambiental (PSA) de l'AMB, que impulsa amb les administracions locals polítiques de mobilitat urbana sostenible. De fet, l'estany està connectat amb la xarxa ciclable de Sant Cugat.

Aquesta ha estat la segona fase del projecte de restauració de l'estany. La primera va tenir lloc el 2018, fruit d'una proposta guanyadora dels pressupostos participatius, amb què es va buidar l'estany per tal de millorar la impermeabilitat.


Enric Ortega

Aquest ecosistema acull un conjunt d'espècies de diversos grups taxonòmics, tant invertebrats com vertebrats. De retruc, ajuden a la regulació de moltes espècies, com els mosquits.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.