Raimon Roda: 'Serà un juny i juliol més tranquil en la prevenció d'incendis, però veurem què passa a l'agost'

El director del Parc Natural de Collserola assegura que les pluges d'aquesta primavera ofereixen un panorama més optimista del que preveien fa uns mes


  • Comparteix:

Raimon Roda, director del Consorci del Parc Natural de Collserola / Foto: Cugat Mèdia

Raimon Roda, director del Consorci del Parc Natural de Collserola / Foto: Cugat Mèdia

El canvi climàtic i els incendis són, malauradament, en el nostre dia a dia. El director del Parc Natural de Collserola, Raimon Roda, i l'inspector de bombers de la Generalitat, Jordi Castellví, han ofert aquesta setmana una xerrada a la Casa de la Cultura sobre els efectes del canvi climàtic, centrats bàsicament en Collserola. D'aquesta manera, han expressat que la ubicació de Sant Cugat condiciona -amb un 40% de massa forestal- i que el que cal fer en el parc és entendre els canvis i adaptar-los per reduir el risc d'incendis.

Roda, per tant, ha explicat que "a vegades, la feina és acompanyar el paisatge, anticipar-nos o deixar fer". Entre les accions es pot trobar la retirada d'arbres que poden ser de risc públic. Per altra banda, ha dit que la pèrdua de superfície agrícola fa que augmenti el risc, a més de l'aparició de més cases en zones forestals.

Una campanya d'estiu més tranquil·la en els primers mesos

Les pluges d'aquesta primavera han donat un respir als boscos i ofereixen un panorama més optimista del que preveien fa uns mesos. Així doncs, Roda afirma que, tot i afrontar la campanya d'incendis "amb la mateixa tensió que els altres anys", sí que "els mesos de juny i juliol seran més tranquils". Tot i això, apunta que caldrà estar amatent a l'agost i observar si la vegetació que ha crescut a la primavera s'asseca amb les calorades i fan de combustible. L'any passat es van produir 21 conats d'incendis al Parc de Collserola, que van cremar més de dues hectàrees.

Roda també ha admès que les zones de muntanya de Sant Cugat com les Planes i la Floresta tenen més risc d'ignició de foc, però que també "hi ha més ulls i la reacció és més ràpida". Ha detallat, per tant, que la mitjana dels Bombers en arribar en aquestes zones és de nou minuts.

Finalment, ha manifestat que la gestió no és només per prevenir incendis, sinó per preparar el territori. "No tenim ramats perquè ens facin de bombers, sinó perquè ens ajuden a tenir una biodiversitat", ha conclòs.

L'evolució dels incendis i la tasca dels bombers

L'inspector de bombers de la Generalitat, Jordi Castellví, per la seva banda, ha recordat que des de mitjans del segle anterior Catalunya ha passat d'un 30% de massa forestal a un 70% i que això suposa un major risc.

Castellví també ha fet un recorregut per l'evolució dels incendis i ha detallat que des del 2017 ens trobem amb incendis de sisena generació, els quals comporten "una velocitat de propagació i intensitat fora del normal". Castellví ha dit que a Collserola aquest fenomen "té una probabilitat molt baixa, però l'impacte seria molt gran".

Així doncs, ha assegurat que els bombers són capaços d'apagar el 98 o 99% d'incendis, però que un sol incendi de gran propagació en un dia crític pot sobrepassar el cos i que amb una tarda es pot perdre la feina de dècades. A més, ha demanat més planificació territorial. "El que no pot ser és que en el dia de l'emergència, hàgim de decidir els pròxims 20 anys del territori", ha reclamat.




Raimon Roda

En la campanya de prevenció d'incendis, amb les pluges estem millor del que pensàvem que estaríem al mes de març. L'afrontem amb la mateixa tensió que els altres anys, però entenent que segurament el mes de juny i juliol serà més tranquil, veurem què passa a l'agost. Veurem la vegetació que ha crescut a la primavera, si amb les calorades s'asseca i veurem com està el combustible.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.