Pilar Cuerva: 'El repte més important és la preservació de la documentació digital'

Directora de l'Arxiu Nacional de Catalunya

S'ha convertit en la primera dona en estar al capdavant de la institució catalana ubicada a Sant Cugat des del 1995


  • Comparteix:

La digitalització i les noves obres de l'edifici són els reptes més immediats de la nova directora de l'Arxiu Nacional de Catalunya (ANC), Pilar Cuerva. En una entrevista a Cugat Mèdia, la primera dona en estar al capdavant de la institució ha posat de manifest els nous desafiaments que suposen els avenços tecnològics sent, el més important, la preservació de la documentació digital. A més, ha destacat la voluntat de fer 'un arxiu de servei a la ciutadania i de referència'. Històricament, l'ANC ha tingut una importància cabdal en la preservació de la documentació analògica, especialment aquella relacionada amb el govern i l'administració de la Generalitat de Catalunya.

ESCOLTA-HO


Els reptes

Així com tots els arxius, tant en l'àmbit nacional com internacional, el de Sant Cugat també afronta la necessitat que els seus especialistes "es posin al dia amb les noves tecnologies i formes de presentació", tal com ha explicat la directora.

Canviar la política d'ingressos és també un dels reptes més immediats de l'arxiu segons Cuerva. Així, ha fet valdre la necessitat de "preservar la memòria col·lectiva catalana" un fet, que tal com ha reconegut, abraça molts sectors i, per tant, demana fer "una política activa d'anar a buscar els fons que s'acaben perdent".

Les obres

Amb un cost de 9,9 milions d'euros el passat mes d'abril van començar les obres a l'ANC que segur que marcaran el primer any de Cuerva al capdavant de la institució, ja que està previst que s'allarguin fins a l'agost del 2025.

En aquest sentit, ha assegurat que no serà una ampliació "on veurem una nova torre", més enllà de les quatre emblemàtiques, sinó que serà una edificació baixa de 23,5 quilòmetres de metres linials de documentació i de tres plantes, tot i que des del carrer només en serà visible una. Aquestes plantes es dedicaran principalment a l'ampliació de les zones de dipòsit, de treball i cambres frigorífiques. En aquest sentit, ha explicat que l'arxiu es troba en un "moment de col·lapse" i que "no poden ingressar fons, perquè ara mateix no hi ha l'espai".

Tal com ha explicat Cuerva, el nou edifici està construint "des del punt de vista d'eficiència energètica i climàtica" fet que juntament amb el soterrament d'una planta, "permetran reduir el cost que suposa mantenir temperatures baixes a les cambres".

Ubicat a Sant Cugat des del 1995, l'Arxiu Nacional de Catalunya és tota una institució i un símbol clau del país. Amb més de 12.000 metres quadrats, recopila en el seu interior milers de documents, cartes i fotografies de totes les èpoques i que d'una manera o altra tenen un paper clau i únic a la història de Catalunya.

Qui és Pilar Cuerva?

Cuerva és llicenciada en Geografia i Història, graduada en Arxivística i Gestió de Documents i diplomada en estudis superiors especialitzats en Història comparada, social, política i cultural. En l'àmbit professional, destaca per ser l'antiga cap del Centre de Recerca i Coneixement (CREC) i cap del Departament de Gestió Documental i Arxiu del MNAC.




Pilar Cuerva

No és una ampliació on veure'm una nova torre, hi ha les 4 torres queja formen part de l'skyline de Sant Cugat. No hi haurà una cinquena. Tenim una ampliació que representa en 23,5km de metres lienals de documentació, l'arxiu ara mateix està en un col·lapse.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.

Foto

La nova directora de l'Arxiu Nacional de Catalunya, Pilar Cuerva / Foto: Cugat Mèdia

La nova directora de l'Arxiu Nacional de Catalunya, Pilar Cuerva / Foto: Cugat Mèdia

Publicitat