La Xarxa Solidària demana a l'Ajuntament menys 'postureig' i complir amb el compromís del 0,7%

Les entitats de cooperació alerten que el pressupost s'ha reduït un 90% i no arriba ni al 0,1%


  • Comparteix:

Imatge de la roda de premsa amb els representants de la Xarxa Solidària de Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

Imatge de la roda de premsa amb els representants de la Xarxa Solidària de Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

La Xarxa Solidària de Sant Cugat es planta. Reclama a l'Ajuntament que reverteixi bona part de les retallades pressupostàries en l'àmbit de cooperació d'aquest any, que diuen suposen un 90% menys de partida respecte a l'anterior, i trencar amb el compromís solidari de la ciutat de destinar com a mínim el 0,7% dels ingressos municipals. Enguany, lamenten, la dotació s'ha quedat en el 0,06%, fet que posa en risc bona part dels projectes de solidaritat i cooperació del municipi.

I és que el pressupost per a Cooperació ha passat dels 672.865 euros del 2023 als 68.224 euros actuals. La partida manté l'ajuda a aquelles entitats que compten amb convenis -tot i que en alguns casos no els han cobrat-, però deixa enlaire altres que depenen de la convocatòria de subvencions, que les entitats de la Xarxa Solidària sospiten que enguany no s'obrirà.

Això dificulta l'acció de les entitats i posa seriosament en risc 18 projectes, entre ells el pis d'acollida per atendre mèdicament infants de Sant Cugat amb el Poble Sahrauí (SCAPS) i el punt d'informació al municipi de la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat (CCAR), entre d'altres.

Trencar amb un compromís històric

Es tracta d'una situació inèdita, com a mínim les darreres dues dècades. El 1990, l'Ajuntament de Sant Cugat es va comprometre a aportar com a mínim el 0,7% dels ingressos a cooperació al desenvolupament. La xifra es va assolir el 1998 i des de llavors mai no s'ha aportat menys, tret d'aquest 2024 que la dotació suposa el 0,06%. De fet, el 2007 s'hi va destinar l'1%, una xifra que, des de la Xarxa Solidària, recorden que era un compromís electoral dels dos socis de govern -Junts i ERC- i que també s'inclou al pla director municipal de Cooperació, Pau i Drets Humans 2022-2026.

"Tenim tota aquesta sèrie de compromisos que s'han mantingut durant 34 anys i ara amb el pressupost del 2024 s'han trencat. El pla director, els compromisos de destinar des del 0,7% fins a l'1% i el compromís verbal assolit per l'equip de govern de mantenir com a mínim el de l'any passat", ha recordat el membre de la Xarxa Solidària, Eduard Unzeta, qui ha assegurat que en una reunió amb l'equip de govern es va comprometre a mantenir la dotació de l'any passat que suposava el 0,85% dels ingressos.

No només no ha estat així, ha insistit Unzeta, sinó que els comptes actuals suposen 14 vegades menys que l'any passat i 17 menys si es destina l'1%.

Per això, des de la Xarxa Solidària lamenten que l'aposta per la cooperació s'hagi convertit més en un "postureig" basat en la caritat que en un compromís real amb la solidaritat.

Peticions

Davant aquesta situació, 29 entitats de la Xarxa Solidària de Sant Cugat reclamen a l'equip de govern la modificació del pressupost d'enguany per, com a mínim, complir el compromís i destinar-hi el 0,7% dels ingressos, fet que igualment suposaria una reducció superior a la resta de partides. En concret, apunten des de les entitats, un 18% menys que al 2023, mentre que la reducció mitjana als comptes ha estat del 12%.

A més, demanen que aquest reajustament es faci amb acord amb la Xarxa Solidària per poder decidir com es reparteixen els fons.





Eduard Unzeta

Tenim tota aquesta sèrie de compromisos que s'han mantingut durant 34 anys i ara amb el pressupost del 2024 s'han trencat. El pla director, els compromisos de destinar des del 0,7% fins a l'1% i el compromís verbal assolit per l'equip de govern de mantenir com a mínim el de l'any passat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.