Tot a punt per a un Sant Medir amb novetats

La ciutat celebra la festivitat del copatró amb el tradicional aplec a l'ermita i l'Entitat Sardanista de banderera


  • Comparteix:

Imatge de l'aplec de 2023 / Foto: Ajuntament

Imatge de l'aplec de 2023 / Foto: Ajuntament

El tradicional aplec al voltant de l'ermita de Sant Medir tornarà a ser l'acte central de la celebració de la festivitat del copatró de Sant Cugat, aquest diumenge 3 de març. Enguany, l'Entitat Sardanista de Sant Cugat serà la banderera de la Diada de Sant Medir coincidint amb el fet que la ciutat està celebrant la Capitalitat de la Sardana. Com és tradició, els actes de la Diada de Sant Medir començaran a les 8 h amb la sortida des del centre cap a l'esplanada de l'ermita, dels Geganters de Sant Cugat, en Joan i la Marieta. L'alcalde, Josep Maria Vallès, rebrà els banderers i la seva comitiva a la plaça de la Vila a les 9.30 h, davant de l'Ajuntament, abans d'enfilar el camí cap a Sant Medir. Com a novetat es ballarà una sardana de camí a l'ermita al seu pas pel Pi d'en Xandri i es recupera la tradició de la trobada d'acordionistes a Can Borrell a la tarda, de tornada a Sant Cugat. La Penya Regalèssia, entitat amb 85 anys d'història i amb 43 anys al capdavant de la tradició, ha participat aquesta setmana el programa 'Entitats' de Cugat Mèdia.

ESCOLTA-HO

La Penya Regalèssia és una entitat amb 85 anys d'història que es va crear a partir d'un grup de ciutadans de Sant Cugat, amics de la infància i sobretot entusiastes del patrimoni cultural del poble. Ells van engegar el que ha estat el seu gran projecte col·lectiu: la reparació i la cura de l'ermita de Sant Medir. Un projecte sorgit de la iniciativa privada i amb l'objectiu primordial no només de preservar, sinó de dignificar un dels elements simbòlics més emblemàtics del municipi, de fer-lo accessible i de retornar-li un protagonisme social i patrimonial.

L'ermita

L'ermita de Sant Medir es troba en ple parc natural de Collserola, a mig camí entre Barcelona i Sant Cugat. Durant molts anys, l'encarregat de preservar l'ermita va ser Francesc Vila i Trabal. El 30 de juny de 1981, Vila i Trabal va morir i va ser des de llavors que la Penya Regalèssia es va cuidar de l'ermita i de l'organització de l'Aplec. Per tant, 43 anys al capdavant d'aquesta tradició santcugatenca. Entre 1981 i 2014 van arribar a fer fins a 40 actuacions a l'ermita i el seu entorn. Obres petites, obres de recuperació, de millora o elements nous que donen a l'ermita la imatge actual. Ara ja no fan grans obres, però sí que la mantenen al dia i la netegen, per a tots aquells visitants que hi vulguin entrar. Una continuïtat que té el futur assegurat com expliquen dos dels seus responsables que participen en el programa, Biel Moreras i Joan Manuel Moncau.

Tot aquest esforç es va veure recompensat per part de la ciutat, que els hi va tornar amb el nomenament de fills predilectes l'any 2014. Un honor per a l'entitat que se sent molt estimada. "Certament sí que ens sentim molt estimats. Un exemple és l'actitud que hem tingut per a l'organització de l'Aplec d'enguany. Altres vegades hem tingut alguna dificultat, però podem dir que aquest Aplec és modèlic. Hem tingut un diàleg total i col·laboració entregada" recorda Moreras.

Joan Manuel Moncau (esquerra) i Biel Moreras a l'estudi 1 de Ràdio Sant Cugat durant el programa 'Entitats'

Joan Manuel Moncau (esquerra) i Biel Moreras a l'estudi 1 de Ràdio Sant Cugat durant el programa 'Entitats' / Foto: Cugat Mèdia



L'Aplec de Sant Medir

L'Aplec de Sant Medir arriba aquest diumenge 3 de març i com és tradició s'escull una entitat de banderera. La d'enguany és la Colla Sardanista per tancar un any pletòric, també, per aquesta entitat. "La sardana és molt nostre. Té la virtut d'agrupar, de reunir. Amb les mans agafades la gent es congrega i això té un valor que va més enllà de la coreografia" explica Moreras.

Programa d'actes de l'Aplec de Sant Medir 2024


Diumenge 3 de març

Actes al centre de la ciutat
  • 8 h Sortida dels Gegants de Sant Cugat cap a l'ermita de Sant Medir
  • 9 h Rebuda de la Penya Regalèssia als banderers, l'Entitat Sardanista de Sant Cugat, a la plaça de Lluís Millet
  • 9.15 h Cercavila dels banderers, amb la Cobla Contemporània
  • 9.30 h Recepció institucional de l'alcalde als banderers i xocolatada a la pl. de la Vila
  • 10 h Sortida cap a l'ermita de Sant Medir
  • 10.15 h Sardana al Pi d'en Xandri

  • Actes a l'entorn de l'Ermita de Sant Medir
  • 11.30 h Ballada de sardanes amb la Cobla Contemporània
  • 12.15 h Toc de campanes: arribada dels banderers i els Gegants de Sant Cugat
  • 12.15 h Actuació dels Geganters de Sant Cugat, Bastoners de Sant Cugat i Castellers de Sant Cugat
  • 12.45 h Ofici religiós, i goigs a Sant Medir amb l'Escola de Música Tradicional de Sant Cugat
  • 13.35 h Entrega de llaçades a les colles de Sant Medir
  • 14.15 h Actuació dels Caparrots amb l'Escola de Música Tradicional de Sant Cugat i del Grup Mediterrània amb la Cobla Contemporània
  • 14.30 h Ballada de sardanes amb la Cobla Contemporània
  • 16 h Trobada d'acordionistes a Can Borrell

  • Divendres 1 de març

  • 19 h al Museu del Monestir, conferència "Josep Vidal i Sant Medir, la realitat versus el mite". Ponents: Josep Maria Contel i Jordi Guilera del Taller d'Estudis de Gràcia i de Domènec Miquel del Grup d'Estudis Locals de Sant Cugat

  • Divendres 8 de març

  • 19 h a la Casa de Cultura, conferència i projecció del documental "l'Aplec de Sant Medir, patrimoni immaterial". Ponents: l'historiador i investigador, Josep Alavedra i Josep Maria Contel del Taller d'Història de Gràcia


  • RECUPERA ALTRES PROGRAMES DE L'ESPAI ENTITATS DE CUGAT MÈDIA




    Biel Moreras

    Certament sí ens sentim molt estimats. Un exemple és l'actitud que hem tingut per a l'organització de l'Aplec d'enguany. Altres vegades hem tingut alguna dificultat, però podem dir que aquest Aplec és modèlic. Hem tingut un diàleg total i col·laboració entregada.

    Biel Moreras

    La sardana és molt nostre. Té la virtud d'agrupar, de reunir. Amb les mans agafades la gent es congrega i això té un valor que va més enllà de la coreografia.



    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.