Els Mossos atribueixen un robatori a un habitatge de Sant Cugat a un grup d’abast internacional

El grup ha estat desarticulat i els Mossos el vinculen com a mínim a una desena de robatoris


  • Comparteix:

Alguns dels objectes recuperats / Foto: Cugat Mèdia

Alguns dels objectes recuperats / Foto: Cugat Mèdia

Els Mossos d'Esquadra han desarticulat un grup criminal d'abast internacional dedicat als robatoris amb força a domicilis. Se'ls atribueix una desena de robatoris a Catalunya, entre ells, un a Sant Cugat, tot i que els investigadors sospiten que poden estar relacionats amb una trentena de casos. I és que els presumptes lladres cometien, segons les estimacions de Mossos, entre un i tres robatoris al dia. Eren molt actius, tenien molta mobilitat i aprofitaven el migdia per entrar a cases unifamiliars, a les quals desactivaven l'alarma amb inhibidors de freqüència.

La investigació es va iniciar arran d'un robatori amb força a un habitatge de les Franqueses del Vallès el desembre passat. La declaració d'un testimoni va servir per identificar al País Basc el vehicle amb el qual havien fugit i obrir la investigació a altres robatoris denunciats amb modus operandi molt semblant.

En concret, segons ha explicat l'agent d'investigació Vanessa Gómez, actuaven en grups de tres o quatre persones que es desplaçaven fins a urbanitzacions en vehicles llogats que canviaven amb molta freqüència per evitar detencions. Calculen que van fer servir fins a 13 vehicles en dos mesos. Sempre accedien a cases, aprofitant el punt més feble que forçaven, i evitaven les alarmes de seguretat amb inhibidors. Una vegada dins, es feien amb objectes petits, joies i productes de marques fàcils de vendre, i els diners obtinguts els enviaven a terceres persones.

Moment de la roda de premsa per presentar el cas

Moment de la roda de premsa per presentar el cas / Foto: Cugat Mèdia


Amb aquest mateix modus operandi van actuar a un immoble de Valldoreix el novembre passat, del qual la víctima ja ha pogut recuperar les pertinences. Aquest és un dels 10 robatoris que els investigadors atribueixen a aquesta banda, tot i que els relacionen amb fins a una trentena de casos. De fet, estan investigant un segon robatori a Sant Cugat, pendent de la identificació dels objectes sostrets per part de la víctima.

Detencions

Els responsables de la investigació 'Carred' -nom que rep el cas en referència al primer vehicle identificat- van precipitar les detencions el 6 de febrer en sospitar que els presumptes lladres tenien la intenció d'abandonar el país. I és que el grup feia servir els visats de turista per a les seves estades. De fet, es té constància que han actuat també per Perpinyà, París, Milà, Hamburg i Zúrich.

Segons han concretat els Mossos d'Esquadra, les detencions es van produir a Barcelona quan els investigats tornaven de França. En l'escorcoll del vehicle es van trobar objectes presumptament sostrets com més d'una cinquantena de joies, rellotges i un llingot d'or, a més d'un inhibidor de freqüència. Els quatre ocupants van quedar detinguts. A més, els agents van fer una entrada a un traster que tenien llogat a l'Hospitalet de Llobregat, on van trobar una gran quantitat de joies, rellotges, monedes i bitllets de diversos països, comprovants d'enviament de diners, roba, una arma de foc i munició, i una altra arma detonadora pendent d'estudi.

Els agents també van detenir el mateix dia una cinquena persona en sortir del seu domicili de Barcelona on també es van localitzar objectes vinculats als robatoris.

Els detinguts ja han passat a disposició judicial i alguns d'ells han ingressat a presó provisional. La investigació continua oberta i no es descarten noves detencions.

Objectes sostrets als robatoris de la investigació

Objectes sostrets als robatoris de la investigació / Foto: Cugat Mèdia


Pla Oikos

La investigació forma part del pla Oikos dels Mossos d'Esquadra posat en marxa el 2019 per fer front als robatoris amb força a domicilis de la Regió Policial Metropolitana Nord. Segons ha xifrat el cap de l'ABP de Granollers, l'inspector Joan Coll, des de llavors s'ha aconseguit reduir un 50% aquests fets delictius, una tendència que també s'ha fet notar a Sant Cugat. Durant el 2023, al municipi s'han registrat 289 denúncies per robatoris amb força a domicilis.




Vanessa Gómez

Atacaven sobretot cases, la part més feble de la seguretat i amb inhibidors desmuntaven el funcionament de les alarmes.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.