L'Ajuntament tancarà les dutxes de tots els equipaments esportius municipals ara i les piscines a l'estiu

Les dutxes es podran usar en les instal·lacions on hi hagi competició federada


Temes relacionats

L'Ajuntament comença a tramitar multes per excés de consum d'aigua ( 2/feb/24)


  • Comparteix:

La piscina municipal del Parc Central no es podrà obrir a l'estiu amb les noves restriccions de sequera / Foto: Cugat Mèdia

La piscina municipal del Parc Central no es podrà obrir a l'estiu amb les noves restriccions de sequera / Foto: Cugat Mèdia

L'Ajuntament decretarà en breu el tancament de les dutxes de tots els equipaments esportius municipals, a excepció d'aquells que tinguin competició federada. Es tracta d'una mesura addicional que aplica l'Ajuntament amb motiu de l'entrada a la fase 1 de l'emergència per sequera i que es fa per compensar el reg als camps esportius municipals. Així, les dutxes es podran usar en acabar els partits. D'altra banda, i en compliment de les limitacions actuals de l'emergència per sequera, les piscines municipals no podran obrir aquest estiu.

En el cas del tancament de dutxes, l'Ajuntament s'avança a un escenari que era una opció d'aplicació a la fase 2. La voluntat, segons la tinenta d'alcaldia de Canvi Climàtic, Cristina Paraira, és llençar el missatge a la ciutadania que la situació és preocupant, tot i que Sant Cugat va tancar el desembre amb un consum de 197 litres per habitant i dia per sota del topall de 206 litres que té Sant Cugat en fase 1 d'emergència. Cal recordar que la ciutat té una dotació extra addicional de sis litres, per sobre dels 200 estipulats, per formar part de la llista de municipis en sequera hidrològica i per consum de volums industrials.

Sobre el tancament de les dutxes dels equipaments esportius municipals, Paraira ho té clar: cal acabar amb la creença que en aquests espais les dutxes són més ràpides i consolidar la conscienciació de reduir el consum a casa. Les dades també són clares: el major consum d'aigua a la ciutat és en l'àmbit domèstic, amb un 70%, mentre que el sector industrial i comercial representa el 24,3% i el municipal el 2,5%. El 3,2% restant són d'altres usos.

L'Ajuntament podrà regar amb aigua regenerada o freàtica (en la mínima quantitat possible i preferentment en hores de baixa insolació) els camps esportius municipals amb gespa on es practica esport federat: ZEM Jaume Tubau i la Guinardera, i els camps de futbol de Mira-sol, can Magí i Sant Francesc. S'hi aplicaran mesures d'estalvi addicionals (equivalents al volum d'aigua utilitzat en el reg) com el tancament de les dutxes dels vestidors quan no hi hagi competició federada. Els camps esportius privats amb gespa (només per a l'esport federat) també podran regar en les mateixes condicions esmentades.

L'horitzó de l'estiu: onades de calor i incendis

Una altra de les mesures que preveu el decret de la Generalitat és el tancament de les piscines municipals descobertes a l'estiu. Les instal·lacions del Parc Central i la Floresta romandran tancades, atenent les restriccions actuals. Només el CAR podrà obrir la seva piscina descoberta, ja que acull tot l'any pràctica esportiva federada.

Preguntada per com s'afrontaran onades de calor amb les piscines clausurades, Paraira ha explicat que els ajuntaments de l'Àrea Metropolitana es reuniran dimarts de nou amb l'AMB per exposar aquestes situacions. Ha remarcat "que voldríem tenir les piscines obertes com a refugi climàtic", sempre que finalment s'autoritzi per part de la Generalitat.

Pel que fa als incendis, la cap de l'àmbit de Sostenibilitat, Gemma López, ha recordat que les limitacions no afecten l'ús d'hidrants, però que cal estar pendent de "les afectacions en cas d'eventuals reduccions de la pressió de l'aigua". En aquest sentit, l'Ajuntament ja ha iniciat les proves per abaixar la pressió a la xarxa. S'ha reduït molt lleument i durant tot el dia (0,3 bars), sense que sigui perceptible per a la població. Segons com evolucioni la situació, les reduccions podrien augmentar puntualment.

Què passa amb les 4.800 piscines de Sant Cugat?

Sant Cugat és el municipi amb més piscines del país i amb l'escenari actual es prohibeix l'ompliment total o parcial de les piscines públiques, privades i comunitàries. Només es permet el reompliment parcial a les piscines cobertes inscrites al cens d'equipaments esportius de la Generalitat: és el cas de l'Eurofitness, el CAR, el DiR, l'escola Europa, el Club Tenis Natació, el Club Junior i el Complex Esportiu Valldoreix.

CONSULTA AQUÍ LES RESTRICCIONS EN FASE 1 D'EMERGÈNCIA


Cristina Paraira

Per un tema de refugi climàtic ens agradaria tenir obertes les piscines, però no farem res que no s'hagi de fer. Les obrirem si tenim autorització perquè siguin refugi climàtic.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.