La Universitat Internacional de la Pau celebra enguany el 40è aniversari i ho farà amb una gran festa i un seguit d'activitats per recordar que 40 anys després de la seva creació, l'entitat és més necessària que mai. La Unipau considera imprescindible celebrar aquest aniversari per recordar a la ciutadania que, tot i la seva tasca incansable a favor de la cultura de la pau, la feina no es pot aturar. Per això volen continuar tenint la complicitat de l'administració, les entitats de la ciutat i la societat, en general. Per tot plegat, el dissabte 6 de juliol celebraran aquesta efemèride dins la programació del Curs d'Estiu, que enguany anirà dedicat a les guerres de fronteres.
Al llarg d'aquests 40 anys, la Unipau ha anat incorporant nous projectes, a més a més del Curs d'Estiu, com els Seminaris d'Hivern de Pensament per la pau o les Nits temàtiques. El projecte educatiu de la Unipau també ha anat creixent a través del projecte Teixint Xarxes i la Biblioteca Humana i amb la recent creació del Congrés de Joves per la Pau, que enguany es durà a terme la segona edició. La presidenta de l'entitat, Neus Sotomayor, ha remarcat que "estaria molt bé poder dir que ja no cal que existeixi la Unipau i viure en un món en pau que no ho necessités, però la realitat no és aquesta", ha recordat Sotomayor, que ha afegit que "la realitat és que sembla més necessària i, fins i tot, això que ens passava fa uns anys que pensàvem que els conflictes armats estaven una mica superats i que podríem treballar més a través d'altres mirades, ara mateix sembla que no".
Una necessitat que també ha destacat la regidora de Drets Socials, Feminismes, Igualtat i Cooperació, Gemma Aristoy, que ha posat en valor que "ens recordeu altres situacions invisibles que generen aquestes incomoditats, aquest mal viure de moltes persones i aquest conflicte que repercuteixen en molts altres àmbits". Aristoy ha afegit que "la vostra tasca és imprescindible que la continueu fent perquè bufen vents a Europa i també a Sant Cugat que fa que tornin els aires del feixisme i crec que és imprescindible que una entitat com la Unipau continuï i us necessitem més que mai".
Un any ple d'activitats
Més enllà d'aquesta gran festa, que encara està pendent de concreció de l'espai, la Unipau ha preparat un any ple de propostes.
Celebració de la Diada per la No violència, el diumenge 28 de gener
La Diada d'enguany estarà dedicada a la periodista palestina Shireen Abu Akleh, assassinada per l'exèrcit d'Israel durant la cobertura d'una incursió militar a la ciutat de Jenin (Palestina). La Unipau explica que Abu Akleh era una de les periodistes referents en àrab i va ser de les primeres corresponsals a informar des de Palestina per Al Jazeera. Arés Perceval, directora de la Unipau, ha explicat que "aquest any participaran periodistes del municipi i faran una escenificació. Parlarem de la llibertat d'informació i de premsa. També s'exposarà l'exposició artística del DENIP, Dia Escolar de la No violència i la Pau, projecte conjunt de l'Ajuntament de Sant Cugat i la Unipau".
Seminari de Pensament per la Pau
Els dies 16 i 17 de febrer tindrà lloc una nova edició del Seminari de Pensament per la Pau sota el títol de Justícia Climàtica. La Unipau considera que és necessari continuar parlant del canvi climàtic, les seves causes i conseqüències, i de models alternatius de desenvolupament sostenible per pal·liar els efectes mediambientals. Per això, en aquesta edició proposen tres eixos diferents: Bones pràctiques de construcció del relat des del periodisme, Justícia climàtica i problemes de la transició verda i Refugiats climàtics. En les properes setmanes es publicarà el programa complet i obriran inscripcions.
Memorial per la Pau Joan XXIII i la Menció Frederic Roda
El 19 de març es farà l'acte d'entrega del Memorial per la Pau Joan XXIII 2023 i la Menció Frederic Roda. Nadia Ghulam rebrà el guardó del Memorial per la Pau Joan XXIII 2023. Prou Complicitat amb Israel i Quico Gusi rebran la Menció Frederic Roda 2023.
Congrés de Joves per la Pau
Els dies 22, 23 i 24 de maig es farà la segona edició del Congrés de Joves per la Pau - Arcadi Oliveres amb joves de secundària del nostre municipi i d'altres que participen en el Teixint Xarxes. Mitjançant espais de diàleg entre la població juvenil del territori, l'objectiu és fomentar la cultura de pau, la cooperació i l'educació per a la ciutadania global.
Curs d'Estiu
El Curs d'Estiu es farà del 4 al 10 de juliol i el tema central d'aquesta nova edició serà la Guerra de Fronteres. L'Arés Perceval ha avançat que "parlarem del trajecte que ha de fer una persona migrada a dins de frontera i un cop arriba aquí. Parlarem de colonialisme i extractivisme i de les violacions de drets que pateixen un cop arriben aquí.
Festa dels 40 anys
El 6 de juliol se celebrarà la festa dels 40 anys de la Unipau amb l’objectiu de fer un espai de trobada de totes les persones que han participat i participen de la Unipau al llarg d’aquests anys.
La història de la Unipau
La Universitat Internacional de la Pau (Unipau) va néixer l'any 1984 amb l'objectiu de crear les condicions i facilitar les eines necessàries per a la formació, el debat, l'intercanvi d'opinions i experiències sobre conflictes i construcció de pau. Aquesta neix arran d'una iniciativa de Frederic Roda (del que aquest any fa 100 anys del seu naixement) i Arcadi Oliveres a través de l'Institut Víctor Seix de Polemologia i d'Adolfo Pérez Esquivel, Premi Nobel de la Pau. Actualment, té un patronat del qual Neus Sotomayor és la presidenta i Pérez Esquivel, el president honorífic.
Estaria molt bé poder dir que ja no cal que existeixi la Unipau o que ja no cal que treballem tant amb una activitat específica l'educació per la pau perquè podríem viure en un món en pau que no ho necessités, però la realitat no és aquesta. La realitat és que sembla més necessària i, fins i tot, això que ens passava fa uns anys que pensàvem que els conflictes armats estaven una mica superats i que podríem treballar més a través d'altres mirades, ara mateix sembla que no.
Gemma Aristoy
Ens recordeu altres situacions invisibles qjue genera aquestes incomoditats, aquest mal viure de moltes persones i aquest conflicte que repercuteixen en molts altres àmbits. La vostra tasca és imprescindible que la continueu fent perquè bufen vents a Europa i també a Sant Cugat que fa que tornin els aires del feixisme i crec que és imprescindible que una entitat com la Unipau que continuï i us necessitem més que mai.
Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.
Avís important
Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims
Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors
No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal
Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.
OPINA
Identifica't per comentar aquesta notícia.
Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.
Avís important
Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims
Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors
No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal
Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.