'Aliades', el llibre de Txell Feixas sobre l'empoderament de les nenes de Xatila

La periodista ha presentat a Sant Cugat el seu nou llibre, que explica la història d'un equip de bàsquet al camp de refugiats de Xatila

La presentació ha tingut lloc a l'Abacus de Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

Societat

Publicat el 22/des/23 per Pau Vázquez

La periodista Txell Feixas ha presentat aquest dijous a l'Abacus de Sant Cugat 'Aliades', un llibre que narra la creació del primer equip de bàsquet femení del Líban, al camp de refugiats de Xatila. Feixas va conèixer de primera mà la història d'en Madji, un pintor de façanes que va decidir donar a les nenes una oportunitat de viure una vida diferent a través de l'esport. La periodista ha recollit el testimoni de les integrants d'aquest equip per relatar les adversitats a les quals s'enfronten en el seu dia a dia. A partir de l'exemple concret de Xatila, la periodista denuncia la violència masclista que pateixen milions de nenes arreu del món i la manca de llibertat a la qual es veuen sotmeses.

Fruit d'aquest llibre, Feixas ha impulsat en col·laboració amb Abacus la campanya 'Nenes Valentes'. Aquesta iniciativa, que porta el nom de l'equip de bàsquet de Xatila, vol recaptar fons per tirar endavant projectes d'empoderament femení arreu del món. De moment, la campanya es marca tres fites. Si aconsegueixen 50.000 euros, faran arribar al camp de refugiats l'equipament esportiu perquè l'equip continuï jugant a bàsquet i finançar un viatge de les Nenes Valentes a Catalunya per disputar un partit solidari. Amb 75.000 euros, es podrà garantir el material escolar i de formació perquè les nenes puguin continuar formant-se. Finalment, amb 100.000 euros, es milloraran les condicions de la pista de bàsquet on entrena i juga l'equip.

A la presentació del llibre també hi han participat el polític, escriptor i economista, Raül Romeva, la periodista especialitzada en drets humans, Cèlia Cernadas; i l'exjugadora i entrenadora de basquetbol catalana, Carme Lluveras. Tots tres han acompanyat la periodista i han aportat, a través de la seva experiència, exemples de situacions en què l'esport ha ajudat a generar canvis de dinàmica i de transformació.



DECLARACIONS

Txell Feixas

Els pares que no ho acabaven d'entendre les cridaven, xiulaven i escopien. Havien de jugar en una cinquena planta perquè era l'únic espai segur.

Your browser doesn’t support HTML5 audio