30 anys de les cendres de Collserola

L'incendi entre la Floresta i les Planes va cremar 135 hectàrees


  • Comparteix:

Són quasi les cinc de la tarda del dijous 11 d'agost de 1994, al costat del peatge dels túnels de Vallvidrera, tocant la Floresta, comencen a alçar-se les flames. Acabaran cremant 135 hectàrees, una setantena d'habitatges i deixant dos ferits. 30 anys després, continua sent el desastre ecològic més important de la història que ha viscut Sant Cugat.


Context
En ple mes d'agost d'un estiu molt calorós, la zona de Barcelona va quedar completament envoltada de flames. Per una banda, amb l'incendi del Montseny i per una altra amb el de Collserola. Tal era el col·lapse que tenien els bombers, que el primer camió que va arribar provenia de Gavà segons explica el sotscap de guàrdia de regió d'emergències metropolitana nord, Roger Llinàs.

En qüestió de minuts, l'incendi que havia començat a l'autopista, a tocar del peatge dels túnels de Vallvidrera, s'enfilava turó amunt cap al barri de la Floresta a gran velocitat. El mateix vent de marinada, però era l'encarregat de canviar el rumb de l'incendi en direcció a les Planes evitant així que la catàstrofe anés a més. Uns moments de pànic i desconeixement que veïns de la Floresta com l'Eduard Jener, l'Isidor Gómez i el Toni Ricart recorden perfectament.

Cotxe cremant a l'incendi de la Floresta del 1994

Cotxe cremant a l'incendi de la Floresta del 1994 / Foto: Eduard Jener

Causes
Les acusacions mantenien que el foc havia començat en una part de la línia elèctrica que no estava en bon estat de conservació. El ministeri fiscal i els afectats van acusar el cap de manteniment de la línia elèctrica de l'incendi i el gerent de Fecsa a la zona del Vallès, i van demanar una pena d'un any de presó i indemnitzacions milionàries. Tanmateix, l'any 2006, l'Audiència de Barcelona va absoldre dos responsables de Fecsa al Vallès Occidental que van ser acusats de provocar l'incendi per falta de proves.

No obstant això, la sentència també recollia la possibilitat que l'origen del foc fos a causa d'un cigarret llançat per un conductor que circulava per l'autopista de Manresa en direcció a Barcelona.

Turó de La Floresta cremat després de l'incendi del 1994

Turó de La Floresta cremat després de l'incendi del 1994 / Foto: Eduard Jener

Actualitat
Tot i que sí que s'han produït millores com l'augment del cos de bombers, els veïns encara veuen amb preocupació la possibilitat que es produeix de nou un incendi com el del 1994. En aquest sentit, Llinàs posa de manifest que Collserola "és el bosc més vigilat", però reconeix que falta fer una gestió forestal en profunditat.




Roger Llinàs

El primer camió que va arribar de bombers venia de Gavà això dona idea del col·lapse que teníem els bombers en aquelles circumstàncies. Els bombers d'aquí del parc de Rubí estàvem a Gualba extingint l'incendi i mentre estàvem allà ens va arribar la notícia i fotografies que estava cremant Collserola.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.