L'Ajuntament aplicarà IA al padró entre 1901 i 1920 per facilitar la recerca

Es tracta d'una prova pilot i pionera que permet buscar informació sobre els santcugatencs empadronats al municipi en aquest període de temps


  • Comparteix:

Vista del nucli de Sant Cugat des del principi de la rambla del Celler en el primer quart de segle / Foto: Arxiu Municipal

Vista del nucli de Sant Cugat des del principi de la rambla del Celler en el primer quart de segle / Foto: Arxiu Municipal

L'Ajuntament ha iniciat una prova pilot i pionera a Catalunya que aplica intel·ligència artificial (IA) al padró històric d'habitants per facilitar la cerca en línia d'informació dels santcugatencs empadronats al municipi entre el 1901 i el 1920 gràcies a la indexació probabilística. Tot i que el padró conté dades de caràcter privat protegides per la llei, al cap de 100 anys passen a ser públiques i es poden consultar pels historiadors i la ciutadania en general. Amb les noves tecnologies, ara aquestes cerques es poden fer de manera avançada sobre qualsevol dels camps que la IA ha indexat.


Del paper a la cerca avançada en línia, passant pel PDF

L'explotació de documents històrics durant el segle XX passava molt sovint per una lectura de les pàgines en paper que comportava un esforç per als investigadors i la mateixa administració. Amb l'entrada de les tecnologies de la informació, el padró es va digitalitzar, però continuava comportant la necessitat de "passar pàgines", encara que fos de manera digital.

Gràcies a aquesta prova pilot amb IA, s'han datificat els padrons que ja estaven digitalitzats. L'Ajuntament està estudiant com els algoritmes permeten crear una indexació probabilística que, sobre documents manuscrits, detecti les paraules i les indexi, permetent així una cerca avançada. Això suposarà una millora a la cerca de tercers i la cerca interna en relació amb certificats històrics del padró. En aquest sentit, qualsevol persona podrà cercar el nom d'un habitant de Sant Cugat i obtenir-ne informació com la feina que ha tingut, amb qui ha compartit habitatge, entre altres.

L'objectiu del consistori és aplicar IA sobre tota la sèrie de llibres de padró d'habitants fins al 1996, l'any en què es va establir el registre de padró continu en suport informàtic. Aquest projecte pretén ser una eina per establir variants estadístiques poblacions al llarg dels anys i una font massiva d'informació que permet aplicar un millor servei públic.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.