Les famílies de Sant Cugat s'organitzen per frenar l'arribada del mòbil als 12 anys

S'ha creat un grup de Telegram amb més de 600 pares i mares i algunes Afes d'escoles ja han creat comissions per tractar-ho


  • Comparteix:

Dos adolescents miren el mòbil al carrer / Foto: Cugat Mèdia (Lluís Llebot)

Dos adolescents miren el mòbil al carrer / Foto: Cugat Mèdia (Lluís Llebot)

Les famílies d'infants i adolescents de Sant Cugat han començat a organitzar-se per posar sobre la taula si és necessari que els nens i nenes de 12 anys, quan entren a l'institut, hagin de tenir un telèfon mòbil amb accés a internet. Davant la pressió social i la por a ser l'única família que no dona un 'smartphone' al seu fill, un grup de pares i mares de la ciutat han decidit fer un pas endavant, i molts d'altres els han seguit. Tot va començar a Barcelona, on una mare va crear un grup de Whatsapp per debatre-ho amb altres famílies. El grup va créixer tant, que s'ha convertit en un canal de Telegram amb més de 7.000 persones arreu de Catalunya. Divendres passat se'n va crear un propi de Sant Cugat, en el qual ja hi ha més de 600 pares i mares, que ha permès posar en contacte les associacions de famílies (AFA) d'escoles i instituts públics, concertats i privats, que de manera individual ja havien creat grups de treball sobre l'ús del mòbil al centre i per debatre a partir de quina edat haurien de tenir el primer telèfon intel·ligent. La Coordinadora d'Afes de Sant Cugat està estudiant la petició de crear una comissió per parlar del tema.

Segons explica Hèctor Verdú, portaveu de la comissió RUTE (Racionalització de l'Ús de les Tecnologies a l'Escola) de l'Escola Thau, el grup de Telegram va néixer el divendres passat, 3 de novembre, arran de la publicació a Cugat Mèdia de la notícia on s'explicava com els alumnes de 3r i 4t d'ESO han de deixar obligatòriament els mòbils en uns armariets portàtils que custodien els professors, l'interès es va disparar i van veure la necessitat de crear aquest canal de Telegram propi de la ciutat. I partir d'aquest moment, el creixement del grup i el nombre de converses al voltant de quin ús del mòbil han de fer els adolescents ha sigut exponencial. De fet, el moviment ha superat les fronteres de Catalunya i ha arribat a Espanya en forma de change.org que demana prohibit els mòbils als menors de 16 anys, que en dos dies ha arribat quasi a les 3.000 signatures.

Gerbert d'Orlhac

Una de les 600 persones del grup de Telegram és Esther Nieto, presidenta de l'AFI de l'escola Gerbert d'Orlhac. Ha explicat a Cugat Mèdia que dijous passat van fer una assemblea de l'AFI per parlar del documental sobre la pornografia emès per TV3, i d'aquí van passar a parlar dels mòbils. Van decidir crear una comissió a l'escola i volen fer una xerrada amb representants de l'escola Sadako de Barcelona, uns dels pioners en aquesta iniciativa.

Nieto, com a presidenta de l'associació de famílies del Gerbert, ha proposat a la Coordinadora d'Afes que també creïn una comissió, cosa que encara estan valorant, segons han admès a Cugat Mèdia. "L'objectiu és que totes les escoles i instituts hi siguin perquè puguem treballar i que les famílies entenguin el problema de donar un mòbil obert a tot tan d'hora. I que tenir telèfon per poder trucar ja seria suficient", afirma Nieto. En aquest sentit, la presidenta de l'AFI entén que quan els fills passen a l'institut, els pares pateixen perquè van pel carrer sols i arriben a casa quan els pares encara no hi són, però per aquest motiu explica que no cal que el telèfon dels adolescents tingui accés a internet i xarxes socials.

Creanova

Una altra AFA molt preocupada pel tema dels mòbils i els adolescents és la del Creanova. Allà ja fa temps que els mòbils estan prohibits, i els alumnes de 1r i 2n d'ESO els han de deixar en un calaix, similar al del Thau, custodiat pels professors també. Tot i això, les famílies volen anar més enllà de l'escola i arribar a un acord perquè cap adolescent menor de 16 anys tingui mòbil. Per aquest motiu s'han unit a l'impuls del Thau i ja s'han reunit amb la regidora d'Educació, Carme Ardid, junt amb les altres Afes de les escoles concertades i privades.

"Tot és complicat, però si es comença a moure... quan ho parles en petit comitè sempre impossible, però quan veus que la cosa creix, potser no és tan difícil. El més complicat serà que es mullin les altes esferes", afirma Cristina Llano, presidenta de l'AFA del Creanova.

I aquestes altes esferes que menciona la Cristina Llano sembla que ja s'estan movent també. Aquest dimecres la consellera d'Educació, Anna Simó, ha explicat al Parlament que el Consell Escolar de Catalunya engegarà un procés participatiu per consensuar un document amb recomanacions sobre la regulació dels usos del mòbil als centres abans d'acabar l'any.




Esther Nieto

L'objectiu és que totes les escoles i institut hi siguin perquè puguem treballar i que les famílies entenguin el problema de donar un mòbil obert a tot tan d'hora. I que tenir telèfon per poder trucar ja seria suficient.

Cristina Llano

Tot és complicat, però si es comença a moure... quan ho parles en petit comitè sempre impossible, però quan veus que la cosa creix, potser no és tan difícil.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.