El val escolar: una ajuda a les famílies o manca de finançament a l'educació pública?

La iniciativa del Govern ajuda les famílies amb les despeses de l'inici de curs, però no soluciona el problema del copagament als centres públics


  • Comparteix:

El Govern de la Generalitat ha impulsat per aquest inici de curs una campanya per facilitar la tornada a l'escola de les famílies que es materialitza en dos vals de 50 euros que es poden bescanviar per material escolar en establiments comercials fins al 30 de novembre. La iniciativa, destinada a l'alumnat de primària d'escoles públiques i concertades, va néixer amb la voluntat d'ajudar les famílies a afrontar les habituals despeses d'inici de curs. La mesura, però, no ha estat exempta de crítiques. La principal queixa és que aquest xec no es pot fer servir per pagar les quotes de material que els centres cobren a les famílies i, per tant, no soluciona el problema del copagament. També que el val no s'hagi pogut fer servir aquest curs a l'ESO i que tampoc serveixi per pagar les llicències dels llibres digitals.

Aquestes demandes han fet moure fitxa a la Generalitat, que a finals de setembre va anunciar que per al proper curs hi haurà canvis en el funcionament del val escolar. El xec s'estendrà als alumnes de secundària, però serà de 70 euros, també per als de primària. Segons el Govern, als 460.000 alumnes de primària de les escoles públiques i concertades se sumaran els 330.000 de secundària, amb una despesa de 55 milions d'euros. L'executiu català també apunta que la voluntat és trobar la manera de destinar el val escolar a la compra de material aprofitant la feina que fan les AFA, ja que, en molts casos, s'encarreguen de la gestió del material. D'aquesta manera, les famílies podran decidir si gasten el val escolar per a la compra de material a les botigues acreditades o fer-ho a través de les AFA.

Queixes de les AFA

Els canvis proposats pel Govern, però, no han fet més que augmentar les crítiques per part de la Coordinadora d'Afes de Sant Cugat, que ja es va mostrar recelosa amb la iniciativa quan es va anunciar. "Aquests vals ni els hem de gestionar les AFA ni hem de rebre diners. El que cal és rebaixar les quotes de material augmentant el pressupost dels centres", remarca Carme Roca, membre de l'entitat. Roca també apunta que els vals no solucionen el problema de copagament i que els vals l'únic que provoquen és "un augment de la despesa de les famílies". "El que s'ha fet és utilitzar les famílies per derivar diners públics cap a empreses privades", conclou la membre de la Coordinadora d'Afes.

Tot i que hi ha centres de Catalunya on les famílies sí que han pogut bescanviar el val escolar per pagar les quotes de material, no ha estat el cas de Sant Cugat. En aquest sentit, les famílies l'han utilitzat per comprar el material típic d'inici de curs. "L'hem fet servir per comprar llapis, els llibres que demanava l'escola... És cert que vaig voler comprar un material que demanava el centre que no entrava a la llista de les coses que es poden bescanviar amb el val", relata Adriana López-Dóriga, mare de l'escola Joan Maragall. Una característica del val escolar és que s'ha de gastar d'un cop, és a dir, no es pot "guardar" part dels diners per gastar en el futur. "Hauria agraït poder gastar part del xec més endavant, quan d'aquí a unes setmanes l'escola ens demani que cal comprar alguna cosa", diu López-Dóriga.

En el mateix sentit s'expressa Vicenç Rodríguez, del mateix centre. "Amb el val he pogut comprar tot el material per a la meva filla, que va a segon. Per al meu fill, que va a quart, ens han faltat diners", explica. Rodríguez reconeix que si es pogués cobrir la quota de material "seria millor, però tota ajuda és bona".

I l'escola concertada?

Les famílies d'alumnes de l'escola concertada també han pogut fer servir el val escolar. Una mare de l'escola Avenç, Cristina Torruella, reconeix que "potser hauria sigut millor que els diners anessin directament als centres". "Ens ho podrien haver descomptat dels llibres o de la quota d'escolaritat", ha dit Torruella.

Els establiments comercials, per la seva banda, han celebrat la mesura. "En una ciutat com Sant Cugat on hi ha tants nens i nenes ens ha suposat més venda i més moviment", destaca Xavier Alsina, de la botiga Abacus. Pablo Giménez, de la llibreria El Celler de Llibres, considera que el val "ha afavorit l'economia de les famílies i els ha facilitat fer la despesa dels llibres de text, que és significativa".






Carme Roca

Això és un despropòsit total. Com a AFA, hem de gestionar uns vals que dona el departament? No. Les famílies no estem pagant només el material, estem sostenint centres.

Xavier Alsina

En una ciutat com Sant Cugat que hi ha un percentatge tan alt de nens és cert que ens ha suposat més venda i més moviment.

Pares i mares

Es podrien haver donat els diners a l'escola i que ens ho descomptessin de les quotes. / En definitiva és una ajuda. Si fos el 100% de la quota estaria molt bé, però és una ajuda.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.