Així ha sonat el simulacre d'alertes d'emergència a Sant Cugat

Els telèfons intel·ligents han rebut un missatge de prova acompanyat d'una alarma


  • Comparteix:

La prova de Protecció Civil de la Generalitat del sistema d'alertes a telèfons mòbils ha sonat a Sant Cugat. Al punt de les 12 h, en interiors i exteriors, s'ha pogut sentir als telèfons habilitats aquest simulacre que ha agafat preparats a la gran majoria dels veïns preguntats per Cugat Mèdia. Els dispositius han rebut el missatge on es podia llegir 'PROVA D'ALERTA DE PROTECCIÓ CIVIL DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA. No truquis al 112, és una PROVA. En una emergència real rebries instruccions per protegir-te'. Aquest simulacre s'ha efectuat durant el matí d'aquest dijous als dispositius intel·ligents del Barcelonès, al Vallès Occidental, al Vallès Oriental, al Maresme i al Baix Llobregat.

A Sant Cugat, per exemple, ha agafat alguns veïns al mercadet dels dijous, a la plaça d'Octavià. En aquest espai s'han sentit les alarmes, que han compartit moment amb les campanes del Monestir. A la gran majoria, però, no els ha sorprès i esperaven amb curiositat la prova.

De fet, algunes de les persones consultades per Cugat Mèdia han coincidit a explicar que l'alarma si ets a l'exterior en un espai amb més soroll no se sent massa, com els ha passat a tres dones que estaven esmorzant a la terrassa del bar El Dehesa. A l'interior del bar, però, la seva propietària ha explicat que sí s'ha sentit fort perquè en aquell moment la majoria de clients eren fora.

La Biblioteca Central Gabriel Ferrater també ha aplegat diversos veïns al punt del migdia. En aquest cas, les alarmes han estat força menys estridents, ja que molts dels usuaris presents en l'espai duien el mòbil apagat, que és quan l'alarma no sona, de la mateixa manera si els dispositiu està en "mode avió". Tot i això, alguns han rebut l'alarma amb sorpresa i, fins i tot, amb nerviosisme un cop rebut l'avís de Protecció Civil de la Generalitat.

Segons el de coordinador d'Emergències i responsable de Protecció Civil de l'Ajuntament, Antonio Royo, la prova ha funcionat segons el previst a Sant Cugat, on amb el suport del cos de voluntaris han estat al carrer per informar la ciutadania. Royo ha explicat que en el cas del municipi aquest sistema és especialment útil davant possibles incendis, aiguats o accidents de mercaderies perilloses, per exemple.

Simulacre a la demarcació de Barcelona

En el conjunt de la prova d'aquest dijous, la recepció dels missatges se situat al voltant del 85%, segons l'enquesta habilitada pel departament d'Interior. Fins a les 13.15 h, el telèfon d'emergències 112 havia atès fins a 945 trucades de ciutadans que havien rebut el missatge d’alerta

En cas de no haver rebut l'avís, cal revisar la configuració del mòbil i verificar que estan activades les notificacions de Protecció Civil.

Com funciona aquest sistema d'alertes

El sistema d'enviaments massius a telèfons mòbils permet una difusió massiva en un espai molt curt de temps. Es farà servir només en els casos d'emergència greu en què l'autoritat de protecció civil hagi determinat que cal donar instruccions a la població sobre accions que ha de dur a terme com pot ser el confinament davant d'un accident químic o unes inundacions o bé accions que ha d'evitar fer.

El missatge arriba acompanyat d'un soroll estrident diferent de la resta de sons que emet el telèfon en rebre una trucada o missatge. Les persones que el rebin no han de trucar al 112, només cal que llegeixin el missatge abans de prémer la tecla que surti en pantalla per tal que el so finalitzi. Les persones que per raons de feina o bé per tenir una sensibilitat alta a certs sons no vulguin rebre'l, hauran de posar el telèfon en mode avió o apagar-lo, tot i que hi ha alguns models de telèfon en els que les alertes sonen encara que sigui en mode avió.

D'altra banda, quan la ciutadania rebi el missatge, cal que el llegeixi i que tingui en compte, tal com indicarà el propi missatge, que no cal trucar al 112, ja que és una prova. Com que l'eina de missatgeria desenvolupada per l'Estat no inclou cap sistema de verificació de la recepció del missatge, la Generalitat ha habilitat, com s'ha fet en les quatre proves realitzades fins ara, una enquesta perquè els ciutadans informin de si han rebut o no el missatge, en quin idioma, de quina companyia són, etcètera. Es tracta d'una enquesta anònima que no recull cap dada.

Amb la d'aquest dijous, s'han dut a terme cinc proves per donar a conèixer entre la ciutadania el sistema d'alertes de protecció civil a la població. La primera, el 28 de febrer a Lleida, l'Alt Pirineu i l'Aran, la segona, el 12 d'abril a les vegueries de Tarragona, les Terres de l'Ebre i el Penedès, en què es va produir una errada en l'enviament que va fer que molts telèfons no rebessin el missatge, la tercera, el 27 d'abril a les vegueries de la Catalunya Central i Girona, i la quarta, el 13 de juny per repetir la prova a les vegueries de Tarragona, les Terres de l'Ebre i el Penedès.

Es pot consultar més informació al web de la conselleria d'Interior.






Veïnes de Sant Cugat

Com estàvem avisades ha sigut mol tranquil, però igualment crec que hauria de sonar més fort. / M'hagués agradat que ho hagués escoltat més perquè amb el soroll no se sent tant. / Potser en alerta real m'hagués espantat més.

Antonio Royo

Quan es produeix una emergència, informar la ciutadania del fet i de com ha d'actuar.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.