Càritas es prepara per a un 2023 complicat

L'entitat atén durant el 2022 un total de 1.327 usuaris, però augmenten les situacions de precarietat


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu de l'entrega d'aliments de Càritas / Foto: Cugat Mèdia

Imatge d'arxiu de l'entrega d'aliments de Càritas / Foto: Cugat Mèdia

Càritas Sant Cugat alerta d'un increment dels usuaris. Durant el 2022, l'entitat va atendre 685 famílies i 1.327 persones. Les xifres suposen una reducció respecte a l'any anterior i la recuperació dels nivells prepandèmia, però des del setembre s'ha registrat un canvi en la tendència i els usuaris han augmentat. Actualment, Càritas atén un 50% més d'usuaris que abans de la pandèmia. A més, també s'ha registrat un creixement de les famílies i persones que es dirigeixen a Càritas per primera vegada. Això se suma a una precarització dels perfils, amb un agreujament de les condicions d'habitatge i un increment de les persones sense nucli familiar. Per això, i davant la incertesa de les ajudes europees, l'entitat fa una crida a la ciutadania a col·laborar-hi.

Així, Càritas ha passat d'atendre 834 famílies el 2021 a 685 el 2022. Són un total de 1.327 persones front les 1.833 del 2021. Tot i el descens, el 38% de les famílies ateses han anat per primera vegada a Càritas, amb 264 nuclis familiars i 402 persones com a usuaris nous. Es tracta d'un augment de casos nous respecte al 2021, com també s'incrementen les situacions de precarietat.

L'entitat ha detectat un empitjorament de les condicions habitacionals com viure en una habitació rellogada, en un infrahabitatge o en acollida en un domicili particular. El nombre de persones en situació administrativa irregular també s'ha incrementat. Ja suposen el 35% dels usuaris, front el 39% que disposa de DNI o el 26% amb NIE. A més, el 39% dels usuaris estan a l'atur. Al 2021, aquesta situació afectava el 35% dels beneficiaris.

Presentació de la Memòria de Càritas de 2022

Presentació de la Memòria de Càritas de 2022 / Foto: Cugat Memòria



L'agreujament de les situacions se suma a un increment d'usuaris que s'ha fet notar des del setembre de l'any passat. " Als primers nou mesos del 2022 es veia una estabilitat i una recuperació cap als nivells prepandèmics, però a partir del setembre i fins ara hi ha hagut una explosió de la pobresa.", ha explicat el rector de la parròquia de Sant Pere d'Octavià, Emili Marlés, qui ha concretat que Càritas està atenent aquest 2023 un 50% més d'usuaris respecte a abans de la pandèmia.

A més, des de Càritas temen un descens dels fons com a conseqüència dels canvis en les ajudes de la Unió Europea, que durant el 2022 han suposat 43.914 quilos d'aliments. Per això, fan una crida a la ciutadania a col·laborar amb l'entitat, que ha tornat a impulsar la campanya '800x10'. Es tracta d'aconseguir 800 persones que aportin 10 euros al més. Ara mateix, compten amb més de 400.

Resultats de la memòria de Càritas 2022

Resultats de la memòria de Càritas 2022 / Foto: Cugat Mèdia



Les dades per serveis

Un dels serveis de Càritas amb més usuaris és el rebost. Durant el 2022, l'entitat ha entregat 248.312 quilos d'aliments en 6.479 lots que els usuaris -1.187 persones i 612 famílies- reben de manera quinzenal. Aquests aliments provenen de les compres de l'entitat; del Banc d'Aliments; de recaptes a supermercats, escoles i empreses; d'excedents de botigues i forns de pa; de particulars, i de l'Hort solidari, que d'on s'han extret 3.166 quilos de verdures en 1.195 unitats i que té quatre persones en formació que reben una beca.

A més, el menjador social ha repartit 4.159 àpats per a 45 usuaris, 37 homes i vuit dones; els mateixos que té el servei de dutxes i bugaderia. Tots dos han incrementat usuaris el darrer any.

Càritas compta també amb un pis per a homes amb quatre persones i un altre per a dones, que s'ha posat en marxa aquest gener amb tres dones amb fills.

L'entitat també ha donat cobertura al reforç escolar (11 alumnes de Secundària), l'alfabetització (6 usuaris), conversa (15 persones), assessorament laboral (198 persones) i a la formació amb el curs d'atenció domiciliària (36 persones). Se suma la campanya 'Un nen, una joguina' que va beneficiar 270 infants.

Dades econòmiques

El pressupost de la parròquia és de 1,2 milions d'euros. D'aquests, el 63% (776.904 euros) és per a Càritas i el 13% per altres iniciatives solidàries. Les despeses de la parròquia s'emporten el 15% del pressupost (17.922 euros) i el 9% les obres i reparacions (111.237 euros). L'aportació de l'Ajuntament durant el 2022 ha estat de 86.000 euros, principalment destinat a posar en marxa el pis per a dones.


Emili Marlés

Als primers nou mesos del 2022 es veia una estabilitat i una recuperació cap als nivells prepandèmics, però a partir del setembre i fins ara hi ha hagut una explosió de la pobresa.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.