La sequera obliga a avançar 15 dies la campanya de prevenció d'incendis

L'augment de les temperatures i la manca de precipitacions fa elevar l'alerta

Societat

Publicat el 1/jun/23 per Miquel Blázquez

La campanya de prevenció d'incendis forestals a Sant Cugat aquest any ja ha començat i s'allargarà fins al 15 de setembre. La sequera ha obligat a avançar-la 15 dies: en comparació a altres anys, ha plogut la meitat. Així, l'Ajuntament, Protecció Civil i l'Associació de Defensa Forestal (ADF) sumen esforços per anticipar les accions per prevenir possibles focs.

L'any passat es van registrar 307 litres per metre quadrat en precipitacions, i el 2021 se'n van registrar 327. La mitjana del període 1914-2021 és de 615 litres per metre quadrat. Es tracta d'una davallada del 50%, que va de la mà d'un creixement constant de la mitjana de la temperatura. El 2022 la temperatura mitjana va ser de 18,1 graus, un 22% més que la mitjana històrica, que és de 14,8 graus. El fet que faci més calor, comporta que hi ha més evapotranspiració i, per tant, menys aigua disponible per a la vegetació.

Davant la situació de sequera, els agents implicats fan una crida a la ciutadania a col·laborar en la vigilància. En aquest sentit, el regidor de Seguretat Ciutadana en funcions, Francesc Carol, ha recordat que, tot i les precipitacions de les darreres setmanes, "cal continuar extremant les precaucions per evitar que qualsevol foc pugui afectar Sant Cugat i el seu entorn".

Sant Cugat té un 40% del seu terme municipal en zona forestal. La Torre Negra, Can Cortés, Mas Fortuny, Can Borrull, Sant Medir, Can Calopa, Can Barata i les Planes són alguns dels espais que s'estan gestionant com a punts estratègics per evitar "mals majors", segons apunten les organitzacions.

"Les previsions d'enguany tornen a ser delicades, especialment per la situació derivada de la sequera", ha remarcat la regidora de Sostenibilitat en funcions, Alba Gordó.

És per tot això que el municipi s'ha preparat, abans d'hora, per tal de mitigar el risc d'incendi a la ciutat. Entre altres actuacions, s'ha mantingut la neteja de les franges de protecció a Sant Cugat i Valldoreix i el manteniment d'espais fluvials, així com de la vegetació amb més risc. Unes tasques que han suposat una despesa municipal de 192.000 euros i s'ha fet manteniment en 86 hectàrees.

Des de l'Ajuntament segueixen posant a disposició dels bombers un camió cisterna de 8.000 litres de la brigada municipal i un altre de 10.000 litres dels serveis de neteja municipal. La ciutat forma part de nou del dispositiu del Pla de Vigilància i Informació de la Diputació, a través de l'ADF, amb l'aportació de sis vehicles i 25 voluntaris.

Per a aquesta campanya, que va sota el lema 'Estalviar aigua és vital; evitar incendis també', s'ha enviat una carta a tota la ciutadania apel·lant a la responsabilitat davant la situació actual.

Cartell de la campanya / Foto: Ajuntament de Sant Cugat

Durant el 2022 es van cremar 0,83 hectàrees en 14 incendis, sobretot en zones de matolls. El 2021 es van declarar 16 focs que van cremar 1,4 hectàrees.


DECLARACIONS

Alba Gordó

Estem fent una bona tasca de prevenció, però hem de continuar mantenint l'alerta i més enguany, que la situació de sequera és complexa.

Your browser doesn’t support HTML5 audio