Què podem fer per tenir una piscina més sostenible en període de sequera?

Un dipòsit d'aprofitament, un equip de sal i una bomba de velocitat variable són les claus per reduir el consum d'aigua i electricitat de la piscina


Temes relacionats

L'Ajuntament descarta fer inspeccions d'ofici per verificar les restriccions a les piscines (21/abr/23)

Les piscines d'ús comunitari es podran omplir malgrat les mesures contra la sequera ( 4/abr/23)


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu d'una piscina d'ús particular / Foto: Cugat Mèdia

Imatge d'arxiu d'una piscina d'ús particular / Foto: Cugat Mèdia

Sant Cugat és la ciutat amb més piscines de Catalunya, amb una xifra que ja supera les 4.800. Això l'ha posat en el punt de mira en un context de període d'excepcionalitat per la sequera. Segons el decret de la Generalitat, les piscines particulars buides no es poden omplir, però en el cas de tenir-la plena, quina és l'opció més sostenible? Per a una piscina d'ús particular, l'ideal és tenir un dipòsit d'aprofitament de l'aigua de contrarentat, un equip de sal i una bomba de velocitat variable. Així ho ha explicat a Cugat Mèdia el responsable de la botiga Piscines Sant Cugat, Enric Valimañas, tot i que l'expert també reconeix que, 'malgrat ser l'opció més ecològica, no és la més econòmica', ja que l'equip de sal té un cost molt més elevat que l'habitual tractament de clor. Amb tot, Valimañas insisteix que 'és un mite que la piscina particular és un malbaratament' i recorda que, amb l'augment de les temperatures, 'd'alguna manera ens haurem de refrescar'.

Pel que fa al consum d'aigua, Valimañas calcula que una piscina estàndard (de menys de 20 metres quadrats), gasta anualment uns 5.000 litres només per al rentat del filtre. A banda d'això, en funció de la pluviometria i de les temperatures, la piscina s'haurà de reomplir parcialment més o menys sovint. Per això és recomanable el dipòsit d'aprofitament d'aigua, per no haver de reomplir la piscina amb aigua potable.

D'altra banda, gràcies als equips de sal, que substitueixen les tradicionals pastilles de clor, una piscina particular pot estar fàcilment deu anys sense haver de buidar-se.

Despesa en electricitat

Pel que fa a la part física, la piscina necessita, d'una banda, un motor per fer circular l'aigua i, de l'altra, un filtre per anar-la netejant. Segons l'expert, el millor és un motor de baix consum i velocitat variable. Aquest motor funciona entre cinc i deu minuts a velocitat normal, mentre que la resta del temps treballa a mitja velocitat, de manera que gasta menys electricitat i també fa menys soroll, cosa que els propietaris agraeixen. La despesa és d'uns 0,75 kw mensuals.

Restriccions per la sequera

Tal com va explicar l'alcaldessa, Mireia Ingla, a Cugat Mèdia, l'ompliment de piscines particulars està limitat a conseqüència de l'activació de la fase d'excepcionalitat per sequera. El pla de sequera de Sant Cugat -així com la normativa d'estalvi d'aigua- ja preveu inspeccions i sancions per l'incompliment de les restriccions derivades d'aquesta excepcionalitat, però l'Ajuntament descarta fer controls d'ofici per verificar les més de 4.800 piscines que té el municipi, bàsicament perquè no tenen capacitat per fer-ho.

Concretament, la limitació és per a l'ús d'aigua potable a l'hora d'omplir les piscines particulars. Només es poden reomplir parcialment les piscines que disposin d'un sistema de recirculació d'aigua per garantir la qualitat sanitària o les de centres educatius desmuntables amb capacitat inferior als 500 litres. Queden excloses les piscines d'aigua de mar sense connexió a les xarxes d'abastament. Tot i això, el govern de la Generalitat va concretar que les piscines municipals i les piscines comunitàries es podran omplir malgrat les mesures decretades contra la sequera.

Per tant, la restricció afecta sobretot aquelles piscines d'obra nova que s'han d'omplir per primera vegada. En aquest cas, Ingla ha especificat que es farà un recordatori als propietaris en les inspeccions urbanístiques. Tot i no preveure cap control d'ofici, en cas de detecció en aquestes obres o de denúncia per part d'algun particular, s'aplicarà la normativa local, que preveu sancions d'entre 750 i 3.000 euros.


Enric Valimañas

L'opció més sostenible és tenir un dipòsit que ens serveixi de recuperació de l'aigua quan fas rentats i esbandits, i tenir un equip de sal. I una bomba de velocitat variable. Els equips de sal són més ecològics, però com que fan un desinfectat més light necessites més hores de funcionament.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.