Què cal saber per detectar un trastorn de l'espectre autista?

La pandèmia ha provocat en molts infants dificultats en la relació i comunicació amb els altres


  • Comparteix:

Presentació del protocol de detecció precoç del TEA a la Casa de Cultura / Foto: Cugat Mèdia

Presentació del protocol de detecció precoç del TEA a la Casa de Cultura / Foto: Cugat Mèdia

La detecció precoç del trastorn autista és clau per al seu tractament. El retard de l'aparició del llenguatge i la incapacitat de comunicar-se, fer moviments molt repetitius i la insensibilitat respecte al dolor són alguns dels símptomes del Trastorn de l'Espectre Autista (TEA), segons han explicat les expertes dels centres de desenvolupament infantil i atenció precoç (CDIAP) aquest dijous amb motiu de la presentació del protocol de detecció precoç d'aquestes condicions, a la Casa de Cultura. Un altre element a destacar en aquest àmbit ha estat l'afectació de la pandèmia, que ha provocat en molts infants dificultats en la relació i comunicació amb els altres.

Durant la presentació del protocol, anomenat 'Signes d'alerta per a infants amb TEA de 0 a 2 anys' i dirigit a les famílies i als professionals dels sectors sanitari i educatiu, les ponents han subratllat que no és necessari un diagnòstic per arribar als CDIAP. De fet, com abans arribi un infant amb símptomes per poder-lo avaluar, millor, ja que a partir dels dos anys s'accentuen els símptomes i salten més alarmes.

La psicòloga del CDIAP Susana Galvó ha afirmat que "després de la pandèmia molts nens ens han vingut amb símptomes de tenir dificultats en la relació i comunicació, potser perquè han estat més sols i tancats i han tingut poc contacte amb altres adults i altres infants, i això introdueix un afecte de més aïllament i por cap al que és desconegut". Una situació que assegura que també ha generat molt estrès i, fins i tot, culpabilitat en les famílies que, durant la pandèmia i a causa del teletreball, es van veure forçades a no poder atendre la canalla tot el que haguessin volgut. De fet, sovint s'han vist avesats a recórrer a les pantalles, com la televisió, les tauletes i els mòbils, per distreure els infants. És una mesura que durant el col·loqui han remarcat que no s'ha de fer. De fet, recomanen evitar l'ús de les pantalles dels zero als tres anys.

La presentació d'aquesta guia, que s'ha emmarcat dins de la proposta d'activitats del dia mundial de la conscienciació sobre l'espectre autista, ha comptat amb la presentació a càrrec de la regidora de Salut i Ciutadania, Gemma Aristoy, que ha apuntat que "com a societat, si incidim en les edats més primerenques, a la llarga ens estalviem molts ensurts i la dedicació d'altres recursos".

Al final de l'acte els assistents han pres la paraula. Tant des del sector sanitari com des de l'educatiu han demanat més formació en la detecció del TEA i han demanat la creació d'un espai on les entitats de diferents àmbits puguin fer consultes i actuar de forma conjunta.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.