Sant Cugat entra en fase d'excepcionalitat per la greu sequera

Les restriccions afecten 6 milions de persones de 224 municipis catalans diferents


  • Comparteix:

El pantà de Sau gairebé sec / Foto: acn

El pantà de Sau gairebé sec / Foto: acn

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) limitarà l'abastiment d'aigua a 5,9 milions d'habitants de 224 municipis, entre els quals hi ha Sant Cugat, a causa de la sequera. Això vol dir que es restringirà el consum a un màxim de 230 litres per persona i dia. L'entrada en l'escenari d'excepcionalitat al sistema Ter-Llobregat i a l'aqüífer Fluvià Muga suposa un pas més en la reducció d'aigua en alguns usos, com la reducció del 40% de l'aigua per a usos agrícoles, la reducció del 15% per a usos industrials, la reducció de l'aigua per a usos lúdics (15% en usos assimilables i 50% en reg) i la prohibició del reg de zones verdes, públiques i privades (només es permetrà l'aigua per mantenir viu l'arbrat i fent-ho gota a gota o amb regadores). Es prohibeix la neteja de carrers amb aigua potable.

Aquest canvi d'escenari comportarà que, de les 18 zones en les quals està dividit el territori de les conques internes, dues unitats seguiran en situació de normalitat, tres en prealerta, nou en alerta i quatre en excepcionalitat, en el qual es troba Sant Cugat.

La Comissió de Sequera (integrada pels departaments de Presidència, Acció Climàtica, Interior, Empresa i Treball i Salut) ha avalat les mesures en constatar que continua el descens de les reserves, després de 25 mesos sense pluges abundants a les capçaleres dels rius. En la Comissió s'ha abordat la proposta d'activar noves mesures i reforçar la coordinació des de tots els àmbits implicats. En aquest sentit, es preveu que aquest dimecres l'ACA aprovi l'activació de la fase d'excepcionalitat del sistema Ter-Llobregat i de l'aqüífer del Fluvià-Muga, que entrarà en vigor un cop s'hagi publicat al DOGC (previsiblement abans de 48 hores).

També hi ha una reducció de la dotació d'aigua mitjana per habitant i dia. Si en l'escenari d'alerta era de 250 litres per habitant i dia, en excepcionalitat passa als 230 litres per habitant i dia. Es pren aquesta mesura pel risc de desabastament i perquè s'apropa la primavera amb un volum de reserves molt baix (27%) i sense que s'hagin recuperat, a causa de la falta de pluges.

Aigua de Sau cap a Susqueda

Una altra mesura anunciada aquest dimarts és incrementar el volum d'aigua que es deriva del pantà de Sau cap al de Susqueda per preservar al màxim possible la qualitat dels 28 hm3 que hi ha actualment al pantà osonenc i garantir la qualitat de l'aigua per atendre l'ús prioritari, que és l'abastament de la població.

Amb això es garanteix la qualitat i el màxim aprofitament dels volums d'aigua d'ambdós embassaments, que es gestionen de manera conjunta, amb l'objectiu prioritari de garantir l'abastament de la població. Una comissió del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural està treballant per garantir que el traspàs es farà amb les màximes garanties ambientals, de preservació de fauna i de salubritat i aprofitament de les masses d'aigua.

Aprovació del Decret llei per garantir l'abastament

A més d'abordar la situació de sequera i l'entrada en l'escenari d'excepcionalitat de quatre unitats (embassaments del Llobregat, embassaments del Ter, sistema Ter-Llobregat i aqüífer del Fluvià Muga), el consell executiu del Govern ha aprovat una nova mesura per fer front a la sequera, concretament un Decret llei destinat a protegir la disponibilitat de les fonts de subministrament de les xarxes d'abastament d'aigua potable, amb la finalitat d'evitar la interrupció del subministrament domiciliari d'aigua.

Aquest Decret llei permet disposar d'una norma amb rang de llei (el Pla de sequera es va aprovar per Acord de Govern i, per tant, té rang inferior) per impulsar les accions (legals, de contractació i administratives) necessàries per protegir i garantir els abastaments, que és la prioritat en cas d'agreujament de la situació.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.