Un llibre recull 'més de 150 anys' de la Festa de Sant Antoni a Sant Cugat

L'obra, escrita per l'historiador Joan Troyano, s'ha presentat aquest dimarts a la Unió, tot i que encara no està publicada


  • Comparteix:

Francesc Duch, Jordi Bell, Ernest Vilàs i Joan Troyano a la presentació / Foto: Ajuntament

Francesc Duch, Jordi Bell, Ernest Vilàs i Joan Troyano a la presentació / Foto: Ajuntament

Sant Cugat és la ciutat amb una tradició -documentada- més antiga de celebració de la Festa de Sant Antoni Abat tal com la coneixem avui dia. Així ho ha demostrat l'historiador Joan Troyano durant l'elaboració del llibre 'La Festa de Sant Antoni a Sant Cugat. Més de 150 anys d'història', impulsat per l'Ajuntament i la Comissió de Sant Antoni Abat. La publicació, encara en fase d'edició, ha estat presentada, aquest dimarts, a la Unió Santcugatenca.


CONSULTA EL PROGRAMA DE SANT ANTONI AQUÍ

Troyano ha destacat la dificultat que s'ha trobat per accedir a la documentació "fins ara inexistent" sobre aquesta festivitat a la ciutat, que ha recopilat de fonts tan diverses com l'arxiu municipal, el de la parròquia i el de la Festa de Sant Antoni, l'hemeroteca i una seixantena d'entrevistes personals.

En referència al contingut i a la rellevància de l'obra, l'historiador ha recordat que "les tradicions, a més d'un objecte d'estudi en elles mateixes, són també una ajuda per a l'estudi d'altres aspectes locals, com els comerços, els serveis, els oficis, el transport, les hípiques o la música". Entre les troballes destacades, Troyano ha mencionat un document d'Hisenda relatiu al ball de Sant Antoni de l'any 1861, que situa l'antiguitat demostrada de la festa en 162 anys, i un altre document que data el primer ball documentat a la Unió en l'any 1904.

A la presentació, que s'ha tancat abans d'hora, per un problema tècnic, amb un concert de la Societat Coral La Lira, també hi han participat el tinent d'alcaldia Francesc Duch, el president de la Comissió de Sant Antoni Abat, Jordi Bell, i l'historiador Ernest Vilàs.


Joan Troyano

La historiografia considera que les tradicions, apart d'un objecte d'estudi en si mateix, són també una ajuda per l'estudi de diversos aspectes de l'estudi local



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.