Toc d'alerta del TJUE per incompliment 'sistemàtic' de l'àrea metropolitana de la directiva de qualitat de l'aire

La justícia europea subratlla que l'omissió dels objectius climàtics posen en risc la salut de 4,2 milions de persones


Temes relacionats

Sant Cugat recupera els nivells de contaminació per N02 d'abans de la pandèmia (16/feb/22)


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu / Foto: Cugat Mèdia (Lluís Llebot)

Imatge d'arxiu / Foto: Cugat Mèdia (Lluís Llebot)

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha conclòs que Barcelona, la seva àrea metropolitana, a la qual es troba Sant Cugat; i Madrid van infringir 'sistemàticament' la directiva comunitària sobre la qualitat de l'aire. En una sentència publicada aquest dijous, el tribunal apunta que en el cas de l'àrea metropolitana de Barcelona es van superar els nivells màxims permesos de diòxid de nitrogen (NO2) entre 2010 i 2017. En la sentència, se subratlla que l'omissió dels objectius climàtics ha posat en risc la salut dels 4,2 milions d'habitants que tenen les zones catalanes i dels 3,1 milions que viuen a la capital espanyola.

Segons defensa el TJUE, no es va vetllar per evitar que se superessin els nivells de contaminació establerts i tampoc per establir una sèrie de directrius que tinguessin com a objectiu corregir la situació "com més aviat millor".

Malgrat els incompliments decretats, el TJUE no imposa cap sanció econòmica a les ciutats o a l'Estat espanyol, més enllà de cobrir els costos del procés judicial. Amb aquesta sentència es pretén que es prenguin mesures immediates a les zones afectades i que es corregeixi la situació per evitar nous capítols de pol·lució.

De fet, la secretària d'Acció Climàtica del Govern, Anna Barnadas, ha assegurat aquest dijous al matí que el Govern i els municipis de l'àrea metropolitana de Barcelona estan treballant per millorar la qualitat de l'aire. En declaracions a l'ACN, Bernadas ha dit que la situació ha millorat molt des del 2018 gràcies sobretot a la implantació de les Zones de Baixes Emissions (ZBE). Així, de les 17 estacions que incomplien els límits entre el 2010 i el 2018, el 2019 només en quedaven dues, i aquest 2022 només una.

Sant Cugat va ser un dels primers municipis en implantar la Zona de Baixes Emissions, el maig del 2021, tot i que les sancions no es van implementar fins al novembre. Durant els primers sis mesos, es van interposar més de 4.000 multes.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.