Maria Espín, xef del Brau: 'Quan surts a televisió, la gent truca més, però jo el que vull és que marxin amb un somriure i ganes de tornar'

La santcugatenca ha participat en diversos programes com 'Batalla de restaurantes', 'Joc de cartes' i 'Top Chef'


  • Comparteix:

Foto: Cugat Mèdia

Foto: Cugat Mèdia

La Maria Espín ens rep a la seva segona llar, el restaurant Brau. Ha arribat fa pocs minuts, després de fer els més de 40 quilòmetres que separen casa seva del restaurant. Hi arriba d'hora, abans de les nou del matí, per preparar el restaurant i la cuina pel servei del migdia, on ofereix un executiu de dilluns a divendres. Tot i que de petita volia ser bombera, la vida ha portat la xef i propietària del Brau a convertir la seva passió per la cuina en una proposta gastronòmica que combina tradició i innovació. Després de passar per hotels de cinc estrelles i experiències televisives en concursos com 'Joc de Cartes' i 'Batalla de restaurantes', Espín continua fidel a la seva filosofia: cuinar amb exigència, respecte pel producte i un compromís total amb el client. En aquesta entrevista, parlem amb ella sobre la seva trajectòria, els reptes del sector i com la televisió ha impactat en el seu projecte.

ESCOLTA-HO


Vas arribar al món de la cuina una mica per casualitat. De fet, havies pensat a ser bombera i vas estudiar gestió d'empresa. Com vas acabar als fogons?
Vaig començar estudiant gestió d'empresa, però no em veia dins d'una oficina. Vaig fer un canvi radical cap a l'hostaleria i vaig treballar en hotels de cinc estrelles i càterings importants, com el del Bulli. De mica en mica, em vaig adonar que la cuina era la meva vocació.

Vas ser la primera dona xef executiva d'un hotel de cinc estrelles. Com ha marcat això la teva carrera?
Va ser un punt d'inflexió molt important. Em va ajudar a creure'm el que feia i a veure que aquella passió em podia portar a tenir el meu propi projecte. Vaig aprendre moltíssim sobre gestió, lideratge d'equips i organització, i tot això m'ha servit per tirar endavant el Brau.

El 2017 vas obrir el Brau a Sant Cugat. Què significa per a tu aquest projecte?
El Brau és com una extensió de mi mateixa. 'Brau by me' és el nom que li vaig posar, i reflecteix la meva passió per la cuina. És un espai on hi ha ADN, "carinyo", moltes hores de feina i un equip que s'admira mútuament. La nostra cuina és mediterrània, amb productes de proximitat i un toc d'autor que recorda als plats de casa. El meu pare era un gastrònom de mercat, molt exigent amb el producte i la temporada, i això m'ho ha traslladat a mi.

Ha canviat la teva gastronomia amb els anys?
No gaire. Mantenim l'essència i un nivell d'exigència molt alt. El nostre menú diari està pensat per a gent que treballa a prop i busca dinars equilibrats i naturals. Sempre intentem sorprendre amb algun "uau", aquell detall que fa repetir als clients. Pel que fa als plats de carta, un dels més representatius és el caneló, que té una història molt especial per a mi perquè em connecta amb els meus inicis com a cuinera.

Fa una setmana veiem com el Brau guanyava el concurs 'Batalla de restaurantes', amb l'Alberto Chicote, on es buscava la millor escudella i carn d'olla. Com ha sigut la participació en el programa?
Estic contentíssima i molt orgullosa. L'equip tenia ganes de participar, que veiés el Brau, la Maria i l'equip.

També vas concursar a 'Joc de Cartes' on buscaven la millor xef de l'àrea metropolitana i també vas guanyar i, en un format diferent, també et vam poder veure a 'Top Chef'. Què t'atreu d'aquests desafiaments?
En aquests programes hi ha un component de personatge, però també és una oportunitat per mostrar el restaurant i la feina que fem. En els dos casos no m'he presentat, sinó que m'han trucat. Suposo que per ser dona, lluitadora, tenir un punt guerrer, ser exigent i que no callo perquè tinc molta seguretat en mi mateixa. A més tinc un local espectacular i un equip meravellós, tot això ajuda que vulguin que participis en aquests concursos.

Ha sigut molt diferent l'experiència de 'Joc de Cartes' de la de 'Batalla de restaurantes'?
Vaig guanyar el 'Joc de Cartes' i va ser una experiència molt positiva, on vam competir amb respecte i admiració mútua. L'audiència que veu aquest programa és diferent de la de 'Batalla de Restaurantes'. El programa d'en Chicote és un format que està més enfocat al conflicte entre persones i no a l'admiració o la bona cuina.

Com han impactat aquests programes en la visibilitat del Brau?
Quan surts a televisió, la gent truca més per curiositat, però el que realment importa és que tornin. Mai hem volgut agafar més taules del que podem gestionar bé perquè prioritzem la qualitat del servei. Volem que els clients marxin contents i amb ganes de tornar.

La restauració és un sector molt exigent i amb uns horaris que sovint van al revés del món. Com es compagina la vida personal i familiar amb la direcció d'un restaurant?
És cert, l'hostaleria és molt exigent. He hagut de renunciar a moltes coses, però tinc la sort de tenir una parella que m'admira i m'ajuda a conciliar. Tinc tres fills i un equip de dotze persones amb les seves pròpies necessitats. He pres decisions importants per afavorir la conciliació, com tancar els diumenges i és una de les coses que més agraeix l'equip. Per a mi és intocable, dona benestar emocional, conciliació i això, per a mi, és clau en moments com ara.

Has hagut de renunciar a moltes coses per fer realitat el teu somni?
Sí, però la meva família sempre m'ha fet costat. Si algun dia no puc anar a celebrar algun aniversari perquè estic treballant, ningú m'ho retraurà, hi ha un consens per no fer-me sentir malament per no ser-hi sempre en aquestes ocasions. Estic molt agraïda a la meva família, és el meu pilar.

Quin és el futur del Brau?
El Brau té ja vuit anys, i vam superar la pandèmia reinventant-nos. Ara mateix, a més del restaurant, oferim serveis de càtering i estem explorant noves oportunitats, com la gestió de menjadors per a empreses. El futur és seguir creixent i innovant, sempre amb el mateix compromís i passió.





  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.

Publicitat