Sant Cugat i el Parc Natural de Collserola arriben al final d'una campanya d'estiu complicada sense cap gran incendi

La sequera i l'augment de temperatures han fet pujar el risc d'incendi fins al nivell màxim del Pla Alfa


  • Comparteix:

Sant Cugat i el Parc Natural de la Serra de Collserola arriba al final de la campanya d'estiu sense cap gran incendi. Aquest any es preveia un curs complicat a causa de la sequera acumulada i l'augment de temperatures. Tot i els pocs mitjans amb què comptaven, el Consorci del Parc Natural i l'Ajuntament estan satisfets amb l'actuació que han fet. De cara a l'any que ve, es plantegen mesures més contundents, com tancar el parc, ja que s'espera que continuï l'augment de temperatures i de risc d'incendis.

El cap del Servei de Medi Natural i Territori del Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola, Joan Vilamú, ha explicat a Cugat Mèdia que s'esperaven una campanya d'estiu molt complida. L'any passat va ploure al voltant de la meitat de la mitjana anual i enguany no s'ha arribat als 200 litres dels 400 que normalment es registren. A més, al parc i als municipis de l'entorn s'ha arribat a temperatures rècord. Per altra banda, els mitjans per fer-hi front també eren limitats, ja que els incendis de l'inici de l'estiu a l'interior de Catalunya van desplaçar molts efectius de bombers a la zona. "Ha sigut una campanya previsiblement complicada, però la gent està molt conscienciada. Ha vingut poca gent al parc i hi ha hagut poques incidències. És de destacar la mentalització de la població que ha ajudat molt", apunta Vilamú.

La torre INDIA és el punt més alt de Sant Cugat i està dedicada a tasques de prevenció d'incendis

La torre INDIA és el punt més alt de Sant Cugat i està dedicada a tasques de prevenció d'incendis / Foto: Cugat Mèdia

El cap del servei preveu que l'augment de temperatures i l'elevat risc d'incendis serà una realitat cada cop més comuna. "El més fàcil és que això continuï. Ens hem de plantejar que aquests estius siguin cada vega més habituals. Aquí no ho hem hagut de fer, però com han fet altres massissos de Catalunya, potser en algun moment s'haurà de tancar el parc".

Francesc Duch, tinent d'alcaldia de Desenvolupament Urbà, Habitatge, Sostenibilitat, Via Pública i Benestar Animal, ha valorat molt positivament la campanya de prevenció d'incendis d'aquest any, però ha insistit que queda molta feina per fer. "Tenim molts projectes i propostes a desenvolupar, no és una cosa d'un any sinó una política a llarg termini per trobar diferents propostes que ajudin a la gestió del parc i, per tant, a la prevenció d'incendis". També ha recordat que tot i que la pluja dels últims dies ha fet baixar el nivell d'alarma, encara seguim en risc d'incendi i s'ha de seguir atent.






Joan Vilamú

Ha sigut una campanya previsiblement complicada, però la gent està molt conscienciada. Ha vingut poca gent al parc i hi ha hagut poques incidències. És de destacar la mentalització de la població que ha ajudat molt.

Joan Vilamú

Ens hem de plantejar que aquests estius siguin cada vega més habituals. Aquí no ho hem hagut de fer, però com han fet altres massissos de Catalunya, com les Alberes, el Cap de Creus, el Montsant i el Montsec , potser en algun moment s'haurà de tancar el parc.

Francesc Duch

Tenim molts projectes i propostes a desenvolupar, no és una cosa d'un any sinó una política a llarg termini per trobar diferents propostes que ajudin a la gestió forestal del parc i, per tant, a la prevenció d'incendis.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.