Petits Músics del Món continua creixent i engegant nous projectes malgrat els entrebancs de la pandèmia

La memòria del 2021 de l'entitat demostra el treball per la millora de la qualitat de vida dels infants i joves de Malawi, Moçambic i Zimbàbue


  • Comparteix:

Una de les visites dels infants del projecte 'Hear Us International Forum' / Localpres

Una de les visites dels infants del projecte 'Hear Us International Forum' / Localpres

Més material educatiu, la concessió de beques escolars, la construcció de lavabos femenins i la formació en línia de professors de secundària. Aquestes són algunes de les fites que l'ONG santcugatenca Petits Músics del Món va assolir durant l'any passat i que recullen en una memòria. L'entitat centra els seus esforços en els més joves fent activitats, intercanvis culturals, tallers de sensibilització, concerts i trobades que uneixen Malawi (Àfrica) amb la població catalana i, en particular, amb la de Sant Cugat.

Petits Músics del Món és una ONG de solidaritat i cooperació cultural que va néixer el 2005 per un equip de músics i voluntaris vinculats al Cor Infantil Sant Cugat. L'organització treballa mitjançant la música amb els infants de Malawi, Moçambic i Zimbàbue (Àfrica), per tal que desenvolupin habilitats socials, sentiment de pertinença al grup, autoconfiança i coneixement de la seva cultura. Segons la tècnica de cooperació i sensibilització de l'entitat, Rut Caurín, tot plegat "dona a conèixer la realitat d'altres països".

Caurín destaca el projecte 'Hear Us International Forum' com "el més important del 2021". És una iniciativa amb què s'acullen habitants de Malawi que fan una estada a Sant Cugat; en temps pandèmic, es va realitzar un intercanvi cultural mitjançant recerca per internet i intercanvi de vídeos. Tot plegat, amb l'objectiu d'alertar de la vulneració de drets dels infants arreu del món. L'entitat va continuar durant l'any passat formant els docents de Malawi, però en línia, a causa de la situació sanitària. El component digital es va aprofitar per estendre el treball a Moçambic i Zimbàbue.

En la primera cloenda d'aquest projecte, Petits Músics del Món va aconseguir que molts infants contactessin amb representants polítics i poguessin expressar els seus neguits. Aquest any, a Sant Cugat, han col·laborat amb aquesta iniciativa 208 alumnes del Viaró Global School i de l'institut Arnau Cadell.

Petits Músics del Món ha continuat, al llarg del darrer any, amb la col·laboració amb Music Crossroads of Malawi, un centre d'educació musical i de trobada amb el país africà. Ha donat suport al cor d'aquesta ONG a través de concerts benèfics amb la participació de cors catalans, gestionant i finançant estades a Sant Cugat i realitzant tallers i intercanvis culturals amb ells i les escoles catalanes.

A més, de març a maig del 2021 es va iniciar un dels projectes més destacats, 'Més educades, més lliures'. Es tracta de la construcció d'un bloc de lavabos femenins per a 2.769 noies a l'escola Mlodza, que es troba a Lilongwe (Malawi). Això ha suposat una resposta a les necessitats de sanejament bàsic de les alumnes, especialment en períodes de menstruació. També s'ha pogut impartir 37 tallers sobre la higiene femenina i compreses reutilitzables, així com 69 més sobre higiene en general. La formació musical i de dansa als alumnes de la coral malawiana Hear Us també hi ha estat present, així com un curs d'informàtica bàsica.

La tècnica de cooperació i sensibilització de Petits Músics del Món, Rut Caurín, explica que han aconseguit que "9.053 infants i joves, tant de Malawi, Mozambic i Zimbaue, millorin les seves condicions educatives a través de la participació en els projectes desenvolupats". Ressalta que "tot i que ser una organització petita, Petits Músics del Món fa molts projectes que, ara, arriben a molts països". Afegeix que "aquests projectes són necessaris a curt, mitjà i llarg termini per aconseguir que hi hagi un canvi real i palpable", ja que "els infants i el jovent són la veu del demà, però també són la de l'avui". Tot i les dificultats arran de la pandèmia, l'ONG santcugatenca ha aconseguit continuar endavant i expandint els seus projectes.


Rut Caurín

Són necessaris molts projectes com aquest, a curt, a mig i a llarg termini, per realment aconseguir que hi hagi un canvi real i palpable. Per això nosaltres, any rere any, seguim intentant que l'educació i la música siguin el motor principal de canvi i millora de la qualitat de vida dels infants, ja que els infants i joves són la veu del demà però també ho són de la d'avui.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.