Plantes sostenibles: consells per mantenir un jardí de baix consum

Coneix de la mà d'especialistes quines espècies ajuden al medi ambient


  • Comparteix:

L'escassetat de pluges el febrer del 2022 va provocar que les reserves hidràuliques de Catalunya se situessin al 55% de la seva capacitat, segons l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). Aquest fet resulta poc habitual, ja que l'any passat, en les mateixes dates, els embassaments es trobaven al 85% del total. Tanmateix, el març del 2022, la situació no canvia gaire. Tot i l'augment de les precipitacions durant les dues últimes setmanes del mes, s'ha observat poca variació en el volum d'aigua acumulada a les reserves. A finals de març, els embassaments catalans se situaven al 57% de capacitat, dos punts per sobre del mes passat i un 30% menys vers al 87% del març del 2021. En moments com aquests és essencial estalviar i reduir el consum excessiu d'un bé fonamental com l'aigua. Per fer-ho, podem dur a terme pràctiques o realitzar canvis que ens ajudin a aconseguir un jardí més assequible i sostenible. Un d'aquests possibles canvis és la incorporació de plantes sostenibles al nostre jardí. Cugat Mèdia ha parlat amb Joana Astals, tècnica de Parcs i Jardins de l'Ajuntament de Sant Cugat per saber més d'aquestes plantes de baix consum, quins beneficis podem obtenir d'elles i què cal tenir en compte per mantenir un jardí d'aquest tipus.

ESCOLTA-HO

Astals explica quina gestió fa Sant Cugat dels espais verds i quines mesures s'apliquen per ser una ciutat amb un ecosistema sostenible. Segons dades aproximades, a Sant Cugat hi ha unes 290 hectàrees de zona verda i uns 55.000 arbres. És a dir, la ciutat compta amb uns 31 metres quadrats d'espai verd per habitant i dos arbres per ciutadà, aproximadament. Així mateix, segons un estudi realitzat des del Departament de Parcs i Jardins de l'Ajuntament de Sant Cugat, s'estima que els santcugatencs i santcugatenques gaudeixen d'una zona verda a menys de 300 metres de casa. "Aquesta és una bona dada. Significa que tenim espais de natura a la vora de casa i aquests espais tenen una sèrie de beneficis importantíssims", afirma Astals.

Jardins sostenibles, els jardins del futur

Les plantes sostenibles, també conegudes com a plantes de baix consum, són aquelles que gairebé no requereixen de grans necessitats per sobreviure i són capaces d'aconseguir els recursos necessaris per si mateixes. Aquest tipus de plantes no necessiten grans quantitats d'aigua i manteniment, per tant, són adients per fer possible un futur més verd en el que es gasti menys. També, el que caracteritza a aquestes plantes és la capacitat d'adaptar-se a l'entorn i resistir temperatures extremes, siguin de fred o calor. Així doncs, aquest tipus de plantes són idònies per sobreviure en un ecosistema mediterrani com el nostre, ja que podran suportar llargs períodes de sequera i de fred sense dependre d'una supervisió constant.

Fins fa uns anys, al món de la jardineria es tenia la filosofia de mantenir uns jardins verds durant tot l'any. Aquest fet comportava un pensament molt consumidor de recursos i de l'ús de productes químics. La conscienciació amb el medi ambient i la necessitat d'estalviar ha fet possible un canvi de pensament cap a una jardineria més sostenible. Els jardins del futur han de ser aquells que ens permetin estalviar més i consumir menys. Per aquest motiu, un jardí format per plantes sostenibles pot ajudar-nos a estalviar entre un 40 i un 70% de l'aigua destinada a la conservació del verd. Tal com explica Xavi Navarro, enginyer tècnic agrícola del Centre Jardineria Masó-Navarro, aquest tipus de plantes tenen la capacitat d'adaptar-se al clima i a l'entorn on es troben, però cal tenir en compte que les espècies sostenibles no sempre són les mateixes, ja que varien segons l'ecosistema en el qual es troben.

Al centre de jardineria santcugatenc compten amb una gran quantitat d'espècies destinades a la jardineria sostenible per a clima mediterrani. Entre elles, es troben les plantes autòctones com ara el marfull i el llentiscle, unes plantes mediterrànies en forma de mata que acostumen a arrelar als boscos, o les gramínies, similar a les gespes, que poden ser plantes herbàcies o llenyoses. Així mateix, les plantes aromàtiques com l'espígol, el romaní o la farigola, també s'adapten al clima i no necessiten grans quantitats d'aigua per sobreviure. Dins de l'ampli ventall d'espècies idònies per incorporar en el nostre jardí sostenible, hi ha les plantes perennes, petits arbusts i arbres, ja que aquests tipus acostumen a tenir una llarga vida sense dependre de gaires recursos.

Una característica curiosa que destaca Navarro és que en molts casos, les plantes perennes amb unes tonalitats grisenques són espècies de baix manteniment i molt resistents a la sequera. Aquest tipus de plantes predominen en zones costaneres i normalment s'ubiquen a primera línia de mar, per tant, són espècies resistents a la salinitat.

Varietat d'espècies sostenibles de clima mediterrani al Centre Jardineria Masó-Navarro.

Varietat d'espècies sostenibles de clima mediterrani al Centre Jardineria Masó-Navarro. / Foto: Cugat Mèdia

QUINES PLANTES SOSTENIBLES PODEM INCORPORAR AL NOSTRE JARDÍ?
  • Plantes autòctones, com el llentiscle, el marfull, l'afrodísia o les gramínies.
  • Plantes aromàtiques, com l'espígol, el romaní, la lavanda o la farigola.
  • Plantes perennes, com les agapantus, coníferes, palmeres o oliveres.


  • QUINS BENEFICIS N'OBTENIM?
  • Les plantes creixeran més fàcilment perquè estaran adaptades a l'entorn.
  • Al no requerir de massa recursos i manteniment, s'estalvia feina i diners.
  • S'ajuda al medi ambient, ja que disminueix l'ús de productes químics i fitosanitaris.
  • Són plantes molt més resistents a les plagues i als períodes de sequera.
  • Amb l'elecció adient de plantes, el jardí podrà gestionar-se de forma autònoma.


  • QUÈ CAL TENIR EN COMPTE PER MANTENIR UN JARDÍ SOSTENIBLE?
  • Avançar-se i planificar el jardí prèviament.
  • Elegir correctament el tipus de plantes que s'incorporen perquè s'adaptin a l'entorn.
  • Conèixer bé el sòl i el terreny.
  • Buscar una alternativa als productes químics.
  • Reduir la quantitat de segues per mantenir millor la humitat del sòl.
  • Disminuir les podes dels arbres per reduir la quantitat de residus.
  • Abaixar les freqüències i dosis de reg.
  • Incorporar sistemes de reg més eficients.



  • Joana Astals

    Els ciutadans de Sant Cugat gaudeixen d'una zona verda a menys de 300 metres de casa seva, aproximadament. Aquesta és una dada molt bona. Significa que tenim espais de natura a la vora de casa i tenen una sèrie de beneficis importantíssims.



    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.