Sant Cugat registra tres vegades menys robatoris amb força a domicilis que fa 4 anys

Aquests delictes s'han reduït el darrer any a tots els barris, tret de Valldoreix


  • Comparteix:

Les dades s'han presentat aquest dimecres després d'una junta de seguretat local / Foto: Cugat Mèdia

Les dades s'han presentat aquest dimecres després d'una junta de seguretat local / Foto: Cugat Mèdia

Els robatoris amb força a domicilis continuen en descens a Sant Cugat, on ja es registren tres vegades menys casos que fa quatre anys. D'aquesta manera, el municipi consolida una tendència a la baixa continuada i iniciada el 2017, que també s'ha experimentat durant el 2021. El 2021 s'han registrat a Sant Cugat 246 robatoris amb força a domicilis, gairebé un 9% menys que l'any anterior i un 45,8% menys respecte al 2019. Es tracta d'una reducció generalitzada al municipi, excepte a Valldoreix, on s'han produït 65 robatoris, un 44% més que el 2020. De fet, el conjunt d'infraccions penals també s'ha reduït a la ciutat durant el 2021, un 2,64% respecte al 2019, alhora que han augmentat gairebé un 25% les detencions.

Les dades de delinqüència del 2021 situen Sant Cugat amb una ràtio de criminalitat de gairebé 50 infraccions penals per cada 1.000 habitants. És una xifra inferior a les mitjanes de la Regió Policial Metropolitana Nord (52,39 delictes per cada 1.000 habitants) i de Catalunya (60,65 delictes per cada 1.000 habitants), i també per sota de la registrada el 2019 -abans de la pandèmia-, que era de 53,48 delictes per cada 1.000 habitants.

"Són dades que ens esperonen a seguir treballant", ha afirmat l'alcaldessa, Mireia Ingla, qui aquest dimecres ha presidit una junta de seguretat local celebrada a Valldoreix i que ha reunit els representants de tots els cossos de seguretat i emergències que actuen al municipi. De fet, Ingla ha posat en valor la feina coordinada i conjunta entre tots aquests cossos. Una visió compartida pel president de l'EMD de Valldoreix, Josep Puig, qui ha animat a "seguir treballant en la mateixa línia".

En definitiva, ha concretat el regidor de Seguretat Ciutadana, Francesc Carol, "Sant Cugat és una ciutat segura", i així ho demostren les dades.

Criminalitat i detencions
En el conjunt, els delictes s'han reduït a Sant Cugat, on s'han registrat 4.687 fets durant el 2021, un 2,64% menys respecte al 2019. Els més nombrosos són els delictes contra el patrimoni, especialment furts, seguits de les estafes, els danys i els robatoris amb força a l'interior de vehicle, que són els que experimenten un augment més significatiu amb un 30% més. En canvi, els robatoris amb força cauen en totes les tipologies.



Aquesta millora va acompanyada d'un augment de les detencions, amb un total de 276, 55 més que al 2019.

Amb aquestes dades, el cap de la comissaria dels Mossos d'Esquadra a Sant Cugat, Manel Rodríguez, ha assegurat que la ciutat "està en un moment dolç" de reducció majoritària de l'activitat delictiva, una tendència que es consolida i que es fa notar especialment en els robatoris amb força a domicilis.

Uns resultats que el cap de la Policia Local, Joaquim Martín, atribueix a la coordinació "exemplar" entre els cossos de seguretat, que han treballat "com si es tractés d'un únic cos".

Robatoris amb força a domicilis
Així, Sant Cugat ha deixat enrere les xifres alarmants del 2017, quan es van registrar gairebé 700 robatoris. El 2021, aquesta xifra s'ha reduït fins als 246 robatoris amb força a domicilis, 162 a cases i 84 a pisos, però cap amb violència o intimidació. Es tracta d'una caiguda de gairebé el 9% respecte al 2020 i de més del 45% respecte al 2019.



Per quart any consecutiu, Sant Cugat redueix el nombre d'aquests fets delictius i recupera nivells similars al 2009.
Evolució dels robatoris a domicilis

Evolució dels robatoris a domicilis / Foto: Mossos d'Esquadra


A més, ho fa de manera generalitzada a tots els barris, tret de Valldoreix, que experimenta un increment de robatoris a domicilis del 44%.



Rodríguez explica aquest increment a Valldoreix per la tipologia i situació del territori, amb diferents accessos d'entrada i sortida, connectat per vies ràpides, amb zones boscoses i cases unifamiliars. És per això, que es reforçarà la presència policial en aquesta zona.

De fet, el regidor de Seguretat Ciutadana, Francesc Carol, ha explicat que s'instal·laran 4 càmeres al territori i abans d'acabar el mandat estarà enllestida la subcomissaria de la Policia Local.

De les 276 detencions que s'han efectuat el 2021, 27 estan vinculades a robatoris amb força a domicilis.

Delictes contra el patrimoni versus delictes contra les persones
Els delictes contra les persones són "residuals" al municipi, tot i el seu fort impacte. Representen el 8% del total de fets delictius, front el 86% que són contra el patrimoni. Durant el 2021, s'han registrat a Sant Cugat 376 delictes contra les persones, un 4,16% més que al 2019. Entre aquests destaquen -no per nombre total- els delictes contra la llibertat sexual (28) i els de violència de gènere i domèstica (104).



El grup d'atenció a la víctima de la comissaria dels Mossos d'Esquadra a Sant Cugat fa seguiment a 107 víctimes de violència de gènere o domèstica. De fet, 64 dones tenen assignada una Ordre de Protecció i només una d'elles té catalogada un risc alt que inclou protecció policial.

Prioritats policials del 2022
Una vegada superats els dos anys marcats per les restriccions de la pandèmia, els cossos de seguretat es marquen com a prioritari per aquest any mantenir els operatius contra els robatoris amb força a domicilis, així com reforçar la lluita contra els actes violents a la via pública i els robatoris a l'interior de vehicles.










Mireia Ingla

Unes dades que ens esperonen a seguir treballant, perquè milloren en els últims quatre anys.

Josep Puig

La situació va millorant, potser no tant ràpid, però són passes endavant i cal seguir treballant en la mateixa línia.

Francesc Carol

És una ciutat segura. Ho referem les dades, la Policia Local i els Mossos. Està basat en la col·laboració.

Manel Rodríguez

Sant Cugat està en un moment dolç, té una bona salut i té uns índex òptims en matèria de seguretat, que darrerament mai no havíem vist. Les dades objectives indiquen una reducció de tots els fets delictius.

Joaquim Martín

La relació i coordinació entre Policia Local i Mossos d'Esquadra ha estat d'una confiança exemplar.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.