La ciutadania de Sant Cugat està tornant a mostrar el seu vessant més solidari davant la guerra a Ucraïna i els milers de refugiats que cada dia escapen del seu país atac per Rússia. Des de l'Ajuntament, la Generalitat i les ONG més importants s'estan donant unes pautes importants a seguir per canalitzar correctament i de la manera més eficient tota aquesta solidaritat. Cugat Mèdia explica quines opcions té un santcugatenc que vol ajudar el poble ucraïnès.
1. Participar en campanyes de recollida de fons, organitzant activitats que aportin informació sobre què està passant i sensibilitzin la ciutadania: sopars solidaris, documentals, taules rodones...
2. Adherir-se a concentracions i manifestacions a favor de la Pau.
3. Fer aportacions econòmiques a les ONG que hi hagi sobre el terreny, ja que permeten adquirir materials necessaris i adequats a cada circumstància i, a més, s'adapten a les mancances ràpidament alhora que fomenten l'economia local.
Fons català de cooperació: Donatiu mitjançant: BBVA (codi IBAN: ES 91 0182 6035 4102 0160 8531) i Caixabank (codi IBAN: ES 79 2100 3200 9625 0002 9627)
Si vols acollir una família refugiada, pots posar-te en contacte amb les dues entitats que treballen a Sant Cugat: MIGRA STUDIUM o també REFUGEES WELLCOME
Si vols acollir un infant, consulta AQUÍ els passos que recomana la DGAIA.
Si tens un pis buit que vols oferir als refugiats, envia un correu a ciutadania@santcugat.cat.
Es desaconsella
Fer crides de recollida de material. L'arribada massiva de material suposa una despesa de diners en el transport i la logística, i una problemàtica per al seu emmagatzematge. Un cost i esforç que podria repercutir directament al lloc on hi ha l'emergència. En el cas de medicaments, a més, cal complir els estàndards de l'Agència Europea de Medicaments i les agències nacionals de cadascun dels països on passi el transport.
Promoure l'allotjament en famílies, ja que es tracta d'un procés a llarg termini que requereix, per la situació en què aquestes persones arribaran a Catalunya, un seguit de recursos i dispositius d'acompanyament específics i professionals que no es poden garantir en una casa particular.
Iniciatives privades
Malgrat les indicacions de les autoritats i ONG, han sorgit algunes iniciatives privades amb què s'està recollint i enviant material allà on es necessita. També n'hi ha que recapten fons amb altres propostes. Cugat Mèdia les recull aquí:
Recollida d'aliments. Busquen voluntaris per carregar caixes en diferents furgonetes el dimarts 22 de març a les 8 del matí a l'aparcament del Mercadona de Mira-sol Centre (Anna: 671812609).
L'escola Ciutat d'Alba també col·labora amb les persones refugiades durant tota aquesta setmana, recollint materials de primers auxilis com guants de làtex, tisores mèdiques, mantes tèrmiques, pegats anticremades i embenatges (però no medicaments). També recullen productes d'higiene com bolquers, tovalloletes humides, pasta de dents i raspalls i productes d'higiene femenina, així com sacs de dormir, estores, llanternes i tendes de campanya. També menjar enllaunat, llet en pols i llegums. Cal portar l'aportació en caixes de cartró i deixar-les a la porta de l'escola. A més, els infants també poden fer dibuixos, que es faran arribar allà on són els refugiats.
L'AFI de l'escola Gerbert d'Orlhac també ha engegat una recollida de materials per a les persones afectades pel conflicte bèl·lic. La recollida és a través de l'Associació Ucraïnesa de Barcelona, que també ho lliurarà al consulat. L'entitat demana, sobretot, aliments de primera necessitats envasats en llaunes, bric i caixes (en cap cas en recipients de vidre), també mantes i roba d'abrigar, bolquers, apòsits, venes i tiretes. L'entrega es pot efectuar fins aquest dijous al número 2-4 del carrer de Víctor Català (planta baixa, 2), de Sant Cugat.
Les entitats de les Planes han engegat una campanya de recollida de productes per al poble d'Ucraïna. Els productes que es recolliran són: material d'higiene i sanitat bàsic, roba i mantes i aliments no peribles. La intenció és anar fent entregues al Consolat d'Ucraïna a Barcelona, segons el volum de productes recollits. Els punts de recollida de productes són el Centre Cívic de les Planes i l'AVV Mas Guimbau - Can Castellví (tardes i cap de setmana).
L'associació Djerelo ha posat en marxa una recollida d'aliments (menjar enllaunat i conserves), menjar per a nadons i bolquers. La recollida és de dilluns a divendres, de 18 h a 20 h, al Casal Torreblanca. També es poden fer aportacions per Bizum (651829875, 678650841, 663357678). Dijous 14 els responsables d'aquesta iniciativa viatjaran de nou a la frontera entre Polònia i Ucraïna amb dues furgonetes per portar el material recollit i per portar de tornada persones que fugen de la guerra.
L'associació també ha posat en marxa classes de castellà per a les persones refugiades, en dos grups: dilluns i divendres, i dimarts i dijous. L'horari per als dos grups és d'11 h a 12.30 h.
Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.
Avís important
Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims
Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors
No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal
Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.
OPINA
Identifica't per comentar aquesta notícia.
Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.
Avís important
Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims
Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors
No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal
Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.