La rua dels Tres Tombs torna el 23 de gener amb recorregut nou per garantir el benestar dels cavalls i adaptar-se a la situació sanitària

Les activitats amb motiu de la Festivitat de Sant Antoni Abat s'allargaran del 17 al 23 de gener


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu d'una carrossa de la rua dels Tres Tombs / Foto: Cugat Mèdia

Imatge d'arxiu d'una carrossa de la rua dels Tres Tombs / Foto: Cugat Mèdia

La Rua dels Tres Tombs torna als carrers de Sant Cugat, després que l'any passat no es pogués celebrar arran de la situació sanitària. La cavalcada serà diumenge 23 de gener, a les 11 h, amb sortida des de l'avinguda del Pla del Vinyet, amb un recorregut renovat que passarà per carrers més amples per garantir el benestar dels animals que desfilen i, també, com a mesura anti-Covid. Els Castellers de Sant Cugat seran l'entitat abanderada en aquesta trobada, que recorda el passat rural de la ciutat.

Recorregut de la rua / Foto: Ajuntament de Sant Cugat
Recorregut de la rua / Foto: Ajuntament de Sant Cugat

Recorregut: Avinguda del Pla del Vinyet a l'altura del Teatre-Auditori (11 h), passeig de Domènech i Montaner, Rambla del Celler, avinguda de Cerdanyola, passeig de Francesc Macià, camí Vell de Sabadell, carrer de l'Abat Armengol, passeig de Francesc Macià, Rambla del Celler, carrer de Sant Bonaventura, carrer de Valldoreix, carrer de Sant Antoni, plaça de Barcelona (13 h aproximadament).

CONSULTA EL PROGRAMA COMPLET DE SANT ANTONI 2022

Durant la rua, entre les 11 h i les 14 h, hi haurà talls en la circulació de vehicles i també s'afectaran les línies de bus urbà i interurbà. L'Ajuntament recomana no deixar aparcat cap mena de vehicle en els carrers per on passa la cavalcada.

Malgrat que la rua arrenca a les 11 h, els participants estan cridats a participar a l'esmorzar de pagès, al parc de Ramon Barnils, a les 9 h.

La rua dels Tres Tombs va de la mà de la litúrgia de Sant Antoni Abat, patró dels animals de càrrega. El mateix dia de la cavalcada tindrà lloc la tradicional benedicció dels animals, on la ciutadania pot portar gats, gossos o ocells. Serà a les 12 h darrere del Monestir de Sant Cugat, al passeig de Francesc Macià, per on també passarà la rua.

Un nou protocol de benestar animal

Enguany s'aplicarà durant la rua dels Tres Tombs el 'Protocol de Seguretat i Benestar Animal. Reglament d'Ordre de Cavalcades i Passades dels Tres Tombs de Catalunya', elaborat per la Federació dels Tres Tombs de Catalunya amb assessorament veterinari professional i acadèmic. Així, durant la cavalcada hi haurà un veterinari expert en èquids que revisarà que es vetlla per la salut i el benestar dels animals.

Una altra de les novetats en aquest sentit afecta al recorregut de la rua: s'ha optat per vies més amples, sense pendents i amb un terra que garanteixi la seguretat dels cavalls. Així, s'evitarà passar per carrers que no tinguin llambordes on els èquids puguin relliscar. En aquesta mateixa línia, l'Ajuntament no regarà els carrers prèviament per evitar relliscades.

Més activitats

Missa solemne
Amb motiu de la Festivitat de Sant Antoni Abat, l'Església del Monestir acull l'ofici solemne i el repartiment del pa beneït. Serà dilluns 17 de gener, a les 9 h.

Història dels Tres Tombs
El mateix dia, a les 19 h, la Casa de Cultura acull la presentació del vídeo 'La Festa de Sant Antoni. Un segle i mig d'història a Sant Cugat', un documental a càrrec de l'historiador Joan Troyano i l'escriptor Rogeli Pedró. A més, l'Ajuntament ha encarregat a Troyano una recerca sobre la història de la festa, que es presentarà el 2023, any el 150è aniversari de la tradició a Sant Cugat.

Estàtua de Sant Antoni Abat
Encara abans del cap principal, dimecres 19 es presentarà l'escultura de Sant Antoni Abat de Josep Grau Garriga, restaurada al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya. Serà a les 19.30 h a les instal·lacions del 'Tot Sant Cugat', al número 42 del carrer de Sant Antoni.

La festa dels Foguerons
De la mà d'aquesta tradició en honor al patró dels animals de càrrega, Sant Antoni Abat, també arriba la festa dels Foguerons, dissabte 22, una trobada de les entitats de cultura popular de Sant Cugat en forma de cercavila, que començarà a les 18.30 h a la plaça d'Octavià i acabarà a la plaça de Barcelona. Hi participaran els Diables, els Trabucaires, les Caparrotes, els Geganters i l'Entitat Sardanista. Quan la cercavila arribi a la plaça de Barcelona es farà el lliurament de la bandera de Sant Antoni als banderers, els Castellers de Sant Cugat.

No és l'única activitat amb motiu de la festa dels Foguerons: la plaça de Barcelona acull un vermut i concert amb Calcetes Tradis (12 h), un sopar popular (19.45 h) i un concert a càrrec de Julivert (20 h).

Mercat de Traginers
A més, amb motiu del cap de setmana festiu, la plaça de Barcelona acollirà dissabte 22 i diumenge 23 el mercat de Traginers, amb productes com cervesa artesana, vins, formatges, embotits i el tradicional tortell de Sant Antoni.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.