DEMANA CITA AQUÍ
La secretària de Salut Pública s'ha referit a una "coexistència" d'una onada de delta, que segueix sent la majoritària als hospitals, amb una d'òmicron, que ha disparat la tendència de positius respecte a anteriors onades. Per aturar l'alta transmissió de casos, Cabezas ha remarcat la importància de la vacunació per tots aquells que ja puguin demanar cita, sis mesos després de rebre la segona dosi o tres mesos més tard, en el cas dels immunitzats amb Janssen o AstraZeneca.
La incidència de covid-19 a Catalunya es manté "molt alta", amb una especial afectació en la franja de 20 a 29 anys, mentre que és menor en el grup de majors de 70 anys, amb una alta cobertura de la dosi de record, i de 60 a 69 anys, amb una cobertura intermitja.
Cabezas preveu que els casos seguiran pujant en les properes setmanes, però confia que més endavant Catalunya acabi seguint la tendència a la baixa que han registrat països europeus que també han aplicat mesures poblacionals de contenció de la nova onada.
Davant d'aquesta predicció, la secretària de Salut Pública espera que el curs escolar pugui reprendre's el pròxim 10 de gener seguint els mateixos protocols vigents fins ara.
Segons Cabezas, els contagiats d'òmicron tenen la probabilitat d'ingressar "dividida per dos o més", i "dividida per tres" d'acabar a l'UCI. Amb tot, la pressió als centres d'atenció primària s'ha disparat respecte a onades anteriors. Dilluns van registrar-se més de 61.000 consultes, i dimarts, 52.000, tot i que la majoria van ser per problemes "força banals".
En aquest sentit, la directora del CatSalut, Gemma Craywinckel, ha demanat a la població que només recorri a ajuda mèdica "quan no es trobi bé" per tal de "preservar el sistema per aquelles persones que estan malaltes".
Davant d'un resultat positiu per antígens, si no hi ha símptomes o els símptomes són molt lleus (amb febrícula, és a dir, que no s'arriba als 38 graus de forma sostinguda), Craywinckel ha recordat que cal aïllar-se deu dies al domicili per tallar la transmissió i fer "autocura" per evitar col·lapsar els CAP. Això sí, cal contactar-hi per comunicar el positiu, ha subratllat.
Respecte a possibles "picaresques" de població que comuniqui un fals positiu per demanar la baixa, la directora del CatSalut ha expressat que és "un risc que cal assumir" davant l'actual explosió de casos. "No ens podem permetre ni nosaltres no refiar-nos de la població, ni que la població no confiï en el sistema", ha reblat.
OPINA
Identifica't per comentar aquesta notícia.
Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.
Avís important
Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims
Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors
No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal
Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.