Joan Anton Català, divulgador científic: 'Estem fabricats de polsim d'estrelles i això és fascinant'

Cugat Mèdia segueix amb el cicle de converses 'Lliçons de vida' amb el testimoni de Joan Anton Català, divulgador científic


  • Comparteix:

Cugat Mèdia presenta un nou capítol del cicle 'Lliçons de vida'. En aquesta ocasió la directora del mitjà multimèdia, Mònica Lablanca, conversa amb Joan Anton Català, divulgador científic, escriptor i consultor especialitzat en astronomia i astrofísica. 'L'Univers s'ha pres moltes molèsties perquè nosaltres existim. Hem de ser conscients del regal de la vida i tornar aquest préstec que ens ha concedit la naturalesa', explica Català. Amb ell descobrirem què és 'la fortuna de la vida' i reflexionarem per què Carl Sagan insistia en què 'l'astronomia és una enorme lliçó d'humilitat'.

Hi ha persones que neixen amb les passions clares. Aquest és el cas d'en Joan Anton Català, que des de ben petit mirava el cel fascinat per les pampallugues de les estrelles. Era tal l'emoció que sentia al mirar el cel estrellat que amb només nou anys i amb l'ajuda d'uns miralls d'augment de la seva mare i un tub de cartró, va construir el seu primer telescopi.

Des d'aquell moment la seva atracció per entendre l'univers no va parar de créixer. Però què té l'espai que tant l'ha captivat? "L'espai és una segona oportunitat per tornar a practicar coses que a la Terra hem estat incapaços de practicar", apunta, "valors com la solidaritat i la sostenibilitat amb els que a la Terra hem fracassat i que ara l'espai ens dona una segona oportunitat per intentar-ho fer".

Una altra qüestió que aborda el divulgador és el canvi climàtic. Català deixa molt clar que qui es pensi que Mart és una opció a la Terra "està molt equivocat". "No hi ha planeta B, mai hi haurà una còpia exacta de la Terra", afirma de manera categòrica. En aquest sentit, també convida a reformular el punt de partida en la lluita contra el canvi climàtic: "No és salvar el planeta, que pretenciosos, el planeta se salva sol. El que hem de preservar és l'estil de vida que tenim per les generacions que venen, perquè els hi estem deixant un entorn terrible", assegura.

Amb ell també reflexionarem sobre les grans preguntes que ens fem quan mirem al cel: "Hi ha vida fora de la Terra?", "Com ens va crear la natura?", Què hi fem aquí?" Preguntes que, moltes d'elles, encara no tenen resposta i descobrirem perquè som "pols d'estrelles".

Trajectòria professional

Després de treballar molts anys com executiu en diverses grans corporacions, Català decideix canviar el rumb de la seva professió i unir la seva experiència professional en la gestió empresarial amb la seva gran passió, l'espai. El 2008 crea la consultora Leading-On, un projecte pioner a l'Estat que combina el món empresarial amb l'astronomia a través d'una metodologia innovadora, 'A space to grow', que utilitza l'univers, els estels i l'espai com a elements inspiradors i facilitadors per a la reflexió i la discussió en l'àmbit de les organitzacions.

Català compagina l' activitat professional en l'àmbit de les organitzacions amb una la tasca divulgativa científica. Col·labora habitualment amb mitjans de comunicació, tant en premsa, ràdio i televisió. El podeu sentir cada cap de setmana a la secció 'La Terra és plana', del magazín de cap de setmana de Catalunya Ràdio 'El Suplement', presentat per Roger Escapa. Català també és autor de diversos llibres: 'Retrats d'un univers sorprenent' (Emepe, 2015), 'Projecte Galileu'
(Editorial Bambú, 2016), '100 qüestions sobre l'univers' (Cossetània Edicions, 2018), 'La evolución de las estrellas' (National Geographics & RBA, 2018), 'Guia d'observació del cel per a nois i noies' (Cossetània Edicions, 2019) i '100 històries de l'aventura espacial' (Cossetània Edicions, 2020).

Aquesta conversa és el setè capítol de 'Lliçons de vida', l'espai de reflexió de Cugat Mèdia en què els espectadors poden conèixer grans històries de veïns i veïnes de Sant Cugat.




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.