Ioga en família: aprenentatge mutu entre adults i infants

Dos centres de Sant Cugat proposen classes de ioga per fer en família


  • Comparteix:

Una classe de ioga en família de l'Espai Sofia / Foto: @anaolguin_fotografia

Una classe de ioga en família de l'Espai Sofia / Foto: @anaolguin_fotografia

El ioga és una disciplina d'origen hindú que té com a objectiu ajudar a controlar el cos i l'esperit. La seva complexitat fa que sovint sigui vista com una activitat adreçada als adults, però a Sant Cugat hi ha dos centres que animen que els infants també n'aprenguin, a través d'unes classes de ioga en família.

Un d'aquests centres és Espai Sofia, dirigit per Nona Shoh. La directora d'Espai Sofia explica que a partir dels 2 anys, els infants comencen a desenvolupar la seva psicomotricitat i a ser conscients del seu cos, i per tant és aleshores que ja poden començar a descobrir el ioga. Ha de ser, però, un ioga adaptat, i és per això que a aquest centre santcugatenc té una professora formada per fer un tipus de ioga lúdic amb postures ajustades als infants: "a les nostres classes agafem postures que es fan al ioga per a adults, però les adaptem i les expliquem com un joc a través de paraules que els infants puguin entendre", detalla Shoh.

Aquesta és la mateixa filosofia que tenen a Llar de Ioga. Patrícia Ferrando n'és la directora i professora, i insisteix en aquesta importància de barrejar la tècnica del ioga amb el joc: "Amb les criatures sempre has d'estar jugant, i si no ho fas tu com a docent, ho fan elles". A més, a Llar de Ioga volen diferenciar les seves classes de ioga de la manera com a vegades s'inculca l'esport: "Sovint l'esport com a tal s'ensenya d'una manera molt competitiva, i el ioga el que ensenya és que cadascú és diferent dels altres, i per això és important que els infants aprenguin a estimar-se d'una manera global: tant en la part física com en la part emocional".

Una classe de ioga en família de l'Espai Sofia
Una classe de ioga en família de l'Espai Sofia / Foto:@anaolguin_fotografia


Des dels dos centres expliquen també que un dels punts distintius d'aquestes classes de ioga en família és justament el vincle que es crea entre els adults i els infants i que, a més, aprenen els uns dels altres. "Fas una activitat amb el teu fill o filla en què t'ho passes bé i hi ha molta interacció, també amb les altres famílies. Tot plegat és molt enriquidor", afirma Shoh.

Per la seva banda, Ferrando posa l'accent en l'aprenentatge mutu: "Els adults tenim mals hàbits de moviment, i tornar a la infància ens ensenya moltes coses, i més si és amb els nostres fills. La manera de corregir-se els uns als altres és molt beneficiosa per a tots i crea un vincle molt bonic".

Espai Sofia crea grups de fins a cinc famílies que es reuneixen per fer les sessions de ioga d'una hora, els dilluns a dos quarts de vuit del vespre al Parc Central. Qui s'hi vulgui apuntar ha de fer-ho el dia abans de cada sessió, i és possible inscriure's per a una sola sessió o per anar-hi de manera setmanal cada dilluns.

A causa de la pandèmia, a Llar de Ioga aquest curs no han pogut oferir les classes de ioga en família, però sí que tenen previst fer-ho de cara al curs que ve. Patrícia Ferrando avança que el ioga en família es farà amb grups de quatre o cinc famílies, els dissabtes o diumenges i amb una sessió cada 15 dies.










Nona Shoh

"A les nostres classes agafem postures que es fan al ioga per a adults, però les adaptem i les expliquem com un joc a través de paraules que els infants puguin entendre"

Patrícia Ferrando

"Amb les criatures sempre has d’estar jugant, i si no ho fas tu com a docent, ho fan elles"

Patrícia Ferrando

"Sovint l’esport com a tal s’ensenya d’una manera molt competitiva, i el ioga el que ensenya és que cadascú és diferent dels altres, i per això és important que els infants aprenguin a estimar-se d’una manera global: tant en la part física com en la part emocional"

Nona Shoh

"Fas una activitat amb el teu fill o filla en què t’ho passes bé i hi ha molta interacció, també amb les altres famílies. Tot plegat és molt enriquidor"

Patrícia Ferrando

"Els adults tenim mals hàbits de moviment, i tornar a la infància ens ensenya moltes coses, i més si és amb els nostres fills. La manera de corregir-se els uns als altres és molt beneficiosa per tots i crea un vincle molt bonic"



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.