Mèdia.cat recull al seu anuari silencis (i sorolls) informatius generats arran de la pandèmia

Aquesta edició de l'anuari, la 10a, també inclou un dossier on es reflexiona sobre com informar sobre l'extrema dreta


  • Comparteix:

Víctor Yustres i Albert Lloreta, aquest dijous a la Floresta / Foto: Cugat Mèdia

Víctor Yustres i Albert Lloreta, aquest dijous a la Floresta / Foto: Cugat Mèdia

La Covid-19 va ser l'any passat (i encara enguany) el tema informatiu per excel·lència. Davant d'aquesta situació, l'observatori Mèdia.cat, en el seu anuari, no ha hagut de mirar cap a una altra banda per trobar temes que no han tingut el pes que mereixien als mitjans de comunicació. Així, l'Anuari Mèdia.cat 2020, que s'ha presentat aquest dijous a la seu de Pol·len Edicions, a la Floresta, recull peces sobre com la pandèmia ha afectat els col·lectius més vulnarables.

Aquesta és la 10a edició de l'anuari, que també fa una mirada crítica a l'abordatge de la informació relativa a l'extrema dreta "sense amplificar el seu discurs ni fer propaganda". Per al cocoordinador d'aquesta publicació, Víctor Yustres, ignorar aquests moviments polítics no és una opció, ja que, tal com s'ha vist amb la representació institucional que ha aconseguit al Parlament de Catalunya, no contribueix a fer que desapareguin. En tot cas, cal que els mitjans, i també els ciutadans crítics, actuïn d'una manera proactiva per contrarestar els discursos d'odi: "Vulnerar els drets humans no és una opció com qualsevol altra", reflexiona Yustres.

Per tot plegat, l'anuari inclou una guia breu amb 13 accions que es poden emprendre per abordar informació de l'extrema dreta. "No reforçar els seus marcs mentals", fer periodisme d'investigació per posar de relleu que aquestes formacions "compten amb persones que defensen el règim nazi" i fer preguntes sobre aquells temen "en què no tenen discurs", com les pensions o els desnonaments.

L'Anuari Mèdia.cat 2020 es pot descarregar gratuïtament en format PDF i es pot comprar a les llibreries en format físic.


Víctor Yustres

Posem el focus en temes silenciats, però també en els afectats per sorolls informatius. Parlem sobre col·lectius vulnerables durant la pandèmia.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.