Els joves prenen protagonisme en el programa d'activitats d'estiu d'aquest any

L'Ajuntament destina 100.000 euros d'ajuts perquè cap infant ni adolescent es quedi sense casals


  • Comparteix:

L'oferta s'ha treballat de manera coordinada entre diverses àrees de l'Ajuntament / Foto: Cugat Mèdia

L'oferta s'ha treballat de manera coordinada entre diverses àrees de l'Ajuntament / Foto: Cugat Mèdia

Sant Cugat gaudirà aquest estiu d'una àmplia oferta de propostes destinades a infants i joves. Enguany, però, els joves prenen protagonisme en les activitats, ja que l'Ajuntament ha apostat per una oferta 'feta a mida', que s'ha unificat en el programa 'Escull el teu estiu!'. Per a infants s'han organitzat vuit campus esportius a través de l'Oficina Municipal d'Esport per a Tothom (OMET). El consistori destinarà 100.000 euros a ajuts directes per a infants i adolescents perquè puguin accedir a casals d'estiu.

L'Ajuntament ofereix, en total, prop d'una vintena de propostes, resultat de la coordinació de les àrees d'Educació, Cultura, Esports, Joventut i Drets Socials. A més, també han unit esforços amb la coordinadora d'AFES de Sant Cugat i diverses entitats esportives i de lleure de la ciutat perquè infants, adolescents i joves puguin gaudir d'una oferta d'activitats àmplia i diversa durant els mesos d'estiu.

El programa d'activitats d'estiu que ofereix l'Ajuntament s'ha presentat aquest dilluns en una roda de premsa que ha comptat amb la tinenta d'alcaldia de Cultura, Esther Madrona, la tinenta d'alcaldia de Drets Socials, Núria Gibert; els regidors de Joventut, Alba Gordó i Marco Simarro; la regidora d'Educació, Pilar Gorina; i el regidor d'Esports, Francesc Carol.

La principal novetat d'aquest any és la unificació de l'oferta per a joves de 12 a 17 anys amb el programa 'Escull el teu estiu!'. Aquest, inclou campus creatiu, campus esportius i activitats als espais joves de la Floresta i les Planes. Sobre aquesta aposta, la tinenta d'alcaldia de Cultura, Esther Madrona, ha explicat que els joves són un dels col·lectius "més afectats" per aquesta "aturada del ritme vital" causat per la pandèmia. El programa ofereix activitats "fetes a mida" per als joves i els permetrà "socialitzar en un espai segur" sense deixar de "formar-se al llarg de l'estiu".

Com és habitual, enguany també s'organitzen els campus esportius adreçats a infants de P3 a 6è de Primària o 1r d'ESO. El programa s'impulsa a través de l'OMET i, enguany, tindran com a fil conductor els Jocs Olímpics que se celebren a Tòquio aquest estiu. A causa de l'actual situació sanitària, es prioritzaran les activitats a l'entorn natural, els parcs urbans, les instal·lacions esportives i les piscines d'estiu. En total s'ofereixen vuit activitats, adaptades a les diferents edats, durant l'última setmana de juny, el juliol i el setembre. Els horaris i preus es poden consultar a la web de l'OMET.

100.000 euros perquè cap infant ni adolescent es quedi sense casals
L'Ajuntament vol garantir que no s'exclou cap família de l'accés a les activitats d'estiu. Per això, es va obrir una línia d'ajuts directe que es van poder sol·licitar fins al 14 de maig. La tinenta d'alcaldia de Drets Socials, Núria Gibert, ha detallat que, enguany, s'han duplicat el nombre de sol·licituds, assolint les 800. Els ajuts seran d'entre 100 i 300 euros.

El pressupost de l'any passat era de 240.000, però era la primera vegada que l'Ajuntament obria aquesta línia d'ajuts. Per això, remarca Gibert, la quantitat s'ha ajustat tenint en compte la inversió de l'any passat. Així i tot, la tinenta d'alcaldia ha assegurat que, si fos necessari, la línia d'ajuts "es pot ampliar". Les xifres de les sol·licituds indiquen que oferir aquests ajuts era "necessari" i Gibert assegura que estan "molt contentes" de poder "universalitzar" els casals i l'oci infantil, juvenil i adolescent.

D'altra banda, l'Ajuntament ha confirmat que destinarà 70.000 euros d'ajuts econòmics per a les AFES per contribuir a reduir les despeses d'organització dels seus casals d'estiu i reduir els preus per a les famílies.

'Escull el teu estiu!', el programa pensat per a joves
  • Campus Creatiu: activitats d'art, cuina, Tik-tok, tecnologia i ritme. Durant el juliol (82,5 euros la setmana). Inscripcions a Oh!FICINA JOVE.
  • Campus Esportius: activitats variades esportives, lúdiques i recreatives que es fan en diferents llocs del medi natural. Activitats com BTT, senderisme, piscina i activitats multiesportives. Del 28 de juny al 30 de juliol, en torns setmanals (110 euros la setmana). Inscripcions obertes a l'OMET.
  • Activitats als espais joves de la Floresta i les Planes. Esport, moviment i dansa, espai d'art i espai obert. Les tardes del 5 al 23 de juliol, gratuït. Inscripcions presencials als espais joves a partir de l'1 de juny.


  • Casal d'Estiu del Pla Educatiu d'Entorn per al suport a la tasca escolar
    L'Ajuntament i el departament d'Educació organitzen un taller gratuït per a alumnes vulnerables amb dificultats en els estudis i que aquest darrer curs no han tingut acompanyament o han tingut dificultats per seguir les tasques encomanades de l'escola. L'objectiu del casal és reforçar les matèries instrumentals combinant-les amb la pràctica lúdica i esportiva durant el període de vacances escolars.

    Va dirigit a estudiants de 1r i 2n d'ESO derivats dels propis centres de secundària públics dins les comissions d'atenció a la diversitat.

    Casal d'Acollida del Pla Educatiu d'Entorn per a alumnat nouvingut
    Destinat a joves entre 12 i 16 anys que arriben a les escoles a finals de curs i estan pendents d'escolarització o acabats d'escolaritzar. Té l'objectiu de fomentar el coneixement de la llengua catalana i de l'entorn i els seus recursos, fomentant la participació en la vida cultural i social de la ciutat. Es realitza durant els matins del mes de juliol a la Creu Roja. És gratuït (els joves venen derivats des de l'Oficina Municipal d'Escolarització).

    Activitats d'estiu al Museu i al Teatre-Auditori
    Les activitats del Museu van dirigides a les entitats que organitzen casals d'estiu i que vulguin fer una activitat educativa al Claustre del Monestir. L'objectiu és el de donar a conèixer el patrimoni i entorn cultural de la ciutat mitjançant activitats dinàmiques i lúdiques vinculades al temps de lleure. Es tracta d'activitats puntuals destinades a infants entre 6 i 12 anys.
  • Taller de dibuix lliure a la fresca del Claustre: es pot vincular a l'eix temàtic que es vulgui abordar des del casal, o treballar conceptes vinculats amb la iconografia dels capitells, segons convingui. Inclou una visita introductòria al Claustre. L'activitat té una durada d'una hora i mitja.
  • Vine a l'Scriptorium!: taller d'escriptura medieval. Inclou una visita introductòria al Claustre. L'activitat té una durada d'una hora i mitja.
  • Taller de diorames amb clics de playmobil: s'explicaran petites històries, llegendes de Sant Cugat, i els infants representaran l'escena que més els hagi agradat mitjançant clics i capses de sabates. Inclou una visita introductòria al Claustre. L'activitat té una durada de dues hores.





  • Esther Madrona

    Els joves han estat un dels col·lectius més afectats per aquesta aturada del ritme vital. Teníem moltes ganes d'oferir unes activitats d'estiu fetes a mida per ells i elles, aconseguir que poguessin socialitzar-se en un espai seguir i seguissin formant-se al llarg de l'estiu.

    Núria Gibert

    Per nosaltres és una línia de treball molt interessant, les xifres diuen que era necessària i estem molt contentes de poder universalitzar els casals i l'oci infantil, juvenil i adolescent per a tothom.



    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.