Projecte Home atén 12 persones de Sant Cugat el 2020

Segons l'entitat, que ha atès prop de 1.300 persones a Catalunya, la pandèmia de la Covid-19 ha agreujat la situació de les dones amb addiccions

L'addicció a l'alcohol és el principal problema de les dones ateses per Projecte Home / Foto: Pixabay

Societat

Publicat el 21/abr/21 per Martí González

L'ONG Projecte Home ha atès 12 persones de Sant Cugat aquest 2020, de les gairebé 1.300 que ha atès a tot Catalunya. Una xifra similar a la d'anys anteriors, malgrat la pandèmia de la Covid-19 i l'aturada de l'atenció presencial durant els primers mesos, març i abril, de confinament total. Tot i que la majoria de persones ateses, el 85%, són homes, segons expliquen des de l'entitat, les dones amb addiccions han sortit encara més perjudicades de la crisi sanitària, social i econòmica actual. Per això, el principal repte de Projecte Home és garantir la reinserció d'aquestes persones, la majoria de les quals estan en risc d'exclusió social.

Així ho ha explicat a Cugat Mèdia la directora tècnica de Projecte Home, la valldoreixenca Cristina Vidal, qui també ha posat èmfasi en la importància de ser més accessibles per a les dones. De fet, segons Vidal, gairebé el 60% de les dones que atenen presenten una patologia dual; és a dir que a banda de l'addicció també tenen una altra malaltia mental. El percentatge d'homes que tenen aquesta patologia dual, en canvi, és del 20%.

Pel que fa al perfil, l'edat mitjana està al voltant dels 40 anys i acostumen a ser persones amb un "consum cronificat", que fa molts anys que consumeixen. També hi ha diferències amb les substàncies: la majoria dels homes que ha atès l'entitat són addictes a la cocaïna, mentre que la majoria de dones ho és a l'alcohol, una droga legal, de més fàcil accés, que té una percepció de risc menor i que s'acostuma a consumir més al domicili i en soledat.

També preocupa a l'entitat que només el 40% de les persones ateses tenen la feina com a principal font d'ingressos, el mateix percentatge de les que depenen de prestacions. Unes dades econòmiques que també presenten diferències per sexe: només el 24% de les dones ateses té feina i gairebé un 5% depèn d'activitats il·legals com a principal font d'ingressos. El repte, per tant, tant de Projecte Home com d'altres entitats i administracions que gestionen les drogodependències, és arribar a més persones (en especial dones) i "acompanyar més i millor" per aconseguir el principal objectiu: la reinserció social.


DECLARACIONS

Cristina Vidal

Tenim constància que hi ha moltes més dones amb problemes i que no accedeixen al tractament. És una reflexió que hem de fer tots. El que més ens preocupa és com venen les persones que tractem i les dificultats afegides que tenen pel fet de ser dones.

Your browser doesn’t support HTML5 audio