'Stresslaxing': quan fer vacances et fa sentir malament

Les persones sotmeses a nivells alts d'estrés o que tendeixen a la productivitat extrema són més propenses a patir-ne


  • Comparteix:

Per vacances, es recomana no consultar els correus de feina / Foto: Eli Don (ACN)

Per vacances, es recomana no consultar els correus de feina / Foto: Eli Don (ACN)

Esperar tot l'any que arribin les vacances i quan arriben, et generen un malestar. Sembla mentida que gaudir d'un descans merescut et pugui fer sentir malament, però res més lluny de la realitat: passa molt sovint i se'n diu 'stresslaxing'. La psicòloga i referent de benestar emocional del CAP Can Mates, Paula Manríquez, assegura que es tracta de l'ansietat generada per la mateixa imposició que ''ens hem de relaxar''.

L'estrès, les activitats del dia a dia, la voràgine de la feina... Tot plegat fa que quan arribi una pausa, no sapiguem què fer amb tant temps lliure. ''Les persones que sovint són més autoexigents, que tendeixen a la productivitat extrema, són les qui pateixen més aquesta impossibilitat de relaxar-se'', explica la psicòloga.

L''stresslaxing' es pot manifestar de moltes maneres: des de l'ansietat i l'angoixa, fins a les palpitacions i les taquicàrdies passant per un excés de sudoració, tremolors i la sensació de no poder desconnectar. Per evitar-ho, Manríquez recomana preparar-se al llarg de l'any amb petits exercicis com ara tècniques de relaxació i respiració; la pràctica d'algun esport i, sobretot, ''separar molt bé l'àmbit laboral del personal'' procurant, per exemple, ''no llegir el correu de feina durant les vacances''.

I si ets de les persones que més aviat es posen malaltes quan arriben les vacances, no creguis que és mala sort i que et passa només a tu. De fet, la referent de benestar emocional del CAP Turó de Can Mates confirma que l'estrès sostingut al llarg del temps té efectes en el nostre sistema immunitari. ''Quan ens posem malalts és perquè la nostra immunitat ha estat pendent de sobreviure a aquell estrès o esdeveniment estressant i quan això acaba i els virus entren al cos, ens posem malalts'', assenyala Manríquez.

L'avorriment positiu

Avorrir-se o tenir estones d'avorriment durant les vacances no és sinònim de perdre el temps. És molt positiu que la ment ''divagui'' sense aferrar-se als pensaments. Ara bé, ''molta gent quan s'avorreix entra en contacte amb preocupacions que havia deixat sota la catifa i això els produeix ansietat'', adverteix la psicòloga. Així doncs, confirma Manríquez, l'avorriment en si no és problemàtic.







Paula Manríquez

Llavors, quan arriba el moment que ja no em vull estressar, però ja estic a punt d'arribar a vacances, per evitar-ho, em pot anar bé separar molt bé l'àmbit laboral del professional, posar límits amb l'àmbit personal intentant no llegir el correu quan s'ha acabat la feina i estic començant vacances.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.