La salut no es mesura amb el pes de l'infant

La pediatra Anna Pizà, del CAP Can Mates, i Andrea Puigdellívol, de Cabanas Nutrition, parlen de l'alimentació infantil amb Cugat Mèdia


  • Comparteix:

Una nena sopant crema de carabassa, edamames i alvocat / Foto: Cedida

Una nena sopant crema de carabassa, edamames i alvocat / Foto: Cedida

Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), una bona alimentació és fonamental per tenir una bona salut. A més, els hàbits alimentaris s'adquireixen a la infància, de forma que la importància de la nutrició infantil agafa encara més pes. Però en què consisteix, exactament, una bona alimentació? Cugat Mèdia en parla amb dues expertes sobre el tema.

ESCOLTA-HO

La nutricionista de Cabanas Nutrition, Andrea Puigdellívol, ho té clar: les principals consideracions a tenir en compte per garantir una bona alimentació infantil són les mateixes que per als adults. "Simplement s'ha d'optar per una alimentació equilibrada, basada en els vegetals, rica en llegums, cereals integrals i fruita de temporada", diu l'especialista. En el cas dels infants, la nutricionista considera que "els lactis també són importants", però que es poden obtenir els mateixos nutrients amb fruits secs, verdures de fulla verda o determinats peixos. Per la seva banda, la pediatra del CAP Can Mates de Sant Cugat i de l'Hospital Universitari Mútua Terrassa (HUMT), Anna Pizà, creu que "la publicitat promou els ultraprocessats per fer més fàcil l'alimentació infantil. Les coses molt dolces, com els cereals del matí, són les que més accepten els petits. La mateixa llet materna és més aviat dolça".

Segons Puigdellívol, "els productes ultraprocessats són fàcils, assequibles i a l'abast de tothom". Però el problema és que l'opció fàcil -les galetes, la brioixeria industrial, la pizza precuinada i un llarg etcètera d'ultraprocessats-, és un dels factors que està provocant que l'Estat espanyol ja sigui el segon país d'Europa amb més obesitat infantil, segons explica Pizà. "Una obesitat que en molts casos es trasllada a l'edat adulta i pot derivar en altres patologies com la diabetis, el colesterol o les malalties metabòliques". A més, Puigdellívol també posa èmfasi en el fet que la salut no es mesura amb el pes de l'infant, "hi ha nens que mengen molt malament i, encara que tinguin un pes considerat normal, estan malnodrits".

Esmorzar
Iogurt natural, flocs de civada, nous i un plàtan és un exemple d'esmorzar saludable / Foto: Cugat Mèdia


"La solució és una bona educació nutricional"
I aquesta, segons les dues expertes, implica saber llegir les etiquetes. En aquest sentit, cal desconfiar sempre dels productes amb més de cinc ingredients, ja que segurament es tracta d'ultraprocessats amb excés de greixos, sucres o qualsevol de les seves variants. D'entrada, Pizà recomana que retirem de la dieta els sucs de fruites envasats, ja que "encara que posi que no porten sucres afegits, porten altres derivats que actuen com a sucre quant a pics d'insulina. Per beure, o aigua o llet".

Puigdellívol entén que amb les presses del matí, els pares sovint caiguin en l'opció aparentment fàcil dels ultraprocessats, i per això proposa totes aquestes possibilitats saludables i fàcils de fer: iogurt natural amb fruita natural tallada, flocs de civada, granola casolana i canyella; torrades o entrepà (amb un bon pa!) amb oli d'oliva i tomàquet, alvocat, formatge fresc, pernil, gall d'indi o cremes de fruits secs. Per a l'escola, "busquem coses molt enrevessades, però una peça de fruita és una bona opció. Uns fruits secs, un entrepà o barretes de cereals fetes per ells, també".

Etiqueta ultraprocessat
Un producte amb més de cinc ingredients acostuma a ser ultraprocessat / Foto: Adobe Stock


Sobre el cost del menjar saludable, les dues expertes coincideixen a dir que no té per què ser més car. En aquest sentit, Puigdellívol recomana planificar la compra de tota la setmana, "perquè si anem al dia a dia, sí que pot sortir més car".

"No és imprescindible menjar de tot"
I, sobretot, no és recomanable obligar-los a menjar un aliment en concret, perquè llavors és normal que el rebutgin. "Un adult també ho faria", raona Pizà. Fixem-nos, també, si quan diem "no li agrada la fruita" el que passa realment és que no li agrada una fruita en concret, com per exemple, la poma. Si és així, hi ha moltes alternatives, "no cal que mengi poma si hi ha plàtans, pinyes, prunes, peres".

Puigdellívol també recomana que provem de donar-los els aliments de diferents maneres: "potser un dia no li va agradar el salmó per com estava fet, però un altre dia, fet d'una altra manera, li pot encantar". Si això no funciona, "prova de donar-li emmascarat, perquè s'hi vagi acostumant, o deixa que cuini ell, això li despertarà l'interès per provar-ho". Pizà, per part seva, considera que "s'ha d'intentar atraure per la vista, fer plats atractius més enllà de la verdura bullida".

Verduleria
Les fruites i verdures han de ser la base de qualsevol dieta / Foto: Cugat Mèdia


"Una dieta vegetariana o vegana és factible a la infància"
Sempre que estigui ben pautada, puntualitzen les dues expertes. "S'ha de fer un bon seguiment amb un especialista i s'ha de tenir en compte la suplementació, igual que en els adults, de la vitamina B12, indispensable en una dieta vegana". A més, la nutricionista afegeix que "algú que decideix portar una alimentació vegetariana o vegana, en general, ja es fixa en la qualitat de la seva dieta. I la densitat energètica d'aquestes dietes acostuma a ser de més qualitat. No estàs fent un favor al nen donant-li abans un frankfurt, perquè és carn, que un plat de llegums".




Andrea Puigdellívol

Jo no soc partidària d'obligar els nens a menjar de tot. No cal que mengin de tot perquè els adults tampoc no ho fem. Sí que és important saber si és una mania o si realment no li agrada o no té més gana. Prova de donar-li de diferents maneres. Potser ens ha dit un cop que no li agrada el salmó, però si li donem un altre dia sí que li agrada.

Anna Pizà

Iogurt amb civada, aprendre a fer una granola casolana que és fàcil i es pot barrejar amb llet o iogurt... Hi ha moltes alternatives. Fa mandra a vegades menjar fruita, però si la tenim tallada i la presentem d'una forma atractiva pels nens, se la mengen perfectament.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.