En altres casos, la transició al model de classes en línia ha estat fàcil per la tipologia d'estudis. Nil Navarro, estudiant del Grau Superior en Animació, 3D i entorns interactius a ITES va poder acabar el semestre a Gal·les, ja que en el seu cas bona part de la feina ja es feia des de casa abans de la pandèmia. 'Ha estat molt fàcil el canvi i l’adaptació. Se'ns va donar l'opció de tornar a casa però tampoc vam trobar obstacles per quedar-nos'. Tot i la situació, va poder viure aquesta experiència única, una oportunitat que ara ha quedat truncada per a aquells qui havien de marxar després de l'estiu.
'Considero que estava apostant els diners perquè, tot i la situació, ningú ens garantia que poguéssim recuperar-los. Vaig estar pendent de què anunciava la universitat de destí, ja que personalment no vaig rebre cap comunicat. En el meu cas no es donava la possibilitat de canviar-ho de semestre i vaig decidir cancel·lar-ho', explicava Guillem Sabaté, estudiant de Biologia a la Universitat de Barcelona que havia de cursar el primer semestre a Amsterdam, però que, davant la incertesa, va renunciar a la plaça.
La falta de comunicació ha estat un denominador comú en la gestió dels convenis. La gestió per part de les universitats està condicionada per la incertesa i la poca capacitat de previsió envers l'evolució de la pandèmia. 'Tota la informació que he rebut ha estat perquè jo mateixa m'he posat en contacte amb la universitat. He trobat a faltar un correu en el qual se'ns expliqués si podríem marxar o no', afirmava Clàudia Serra, estudiant de Disseny de Moda a LCI Barcelona, que al febrer marxa d'Erasmus a Brussel·les. La falta de garanties també s'estén al cobrament d'ajudes econòmiques: 'de moment tot segueix com estava previst, amb classes online i presencials. El problema és que no m'asseguren cobrar els diners de la Beca Erasmus.'
De fet, no només està agafat amb pinces l'Erasmus. Joves amb la intenció de marxar a l'estranger per treballar i aprendre idiomes encara no saben del cert si podran embarcar-se en aquesta experiència. L'Alex García havia planejat una estada a Austràlia per treballar però el tancament de fronteres amb alguns territoris l'ha obligat a aplaçar-ho. 'Austràlia aplica algunes restriccions a països entre els quals es troba Espanya. La meva intenció és marxar quan obrin les fronteres i la situació s'hagi normalitzat, però això ja serà de cara al gener'.
Els rebrots i l'arribada de la vacuna decidiran si, finalment, podran fer les maletes.
Guillem Sabaté
Ajuda jo personalment no he rebut cap, l'única ha estat poder cancel·lar-ho justificant que és pel coronavirus.
Clàudia Serra
He trobat a faltar algun correu a tots els d'Erasmus que ens digués com quedava la situació, perquè tota la informació que ens ha arribat ha estat perquè ens hem posat nosaltres en contacte amb la universitat i no a la inversa, o a través de companys que s'han posat en contacte i ens han explicat què els havien dit des de la universitat.
OPINA
Identifica't per comentar aquesta notícia.
Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.
Avís important
Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims
Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors
No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal
Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.