AVARIA DE RÀDIO No hi ha emissió al 91.5 FM a causa d'una avaria tècnica. Podeu seguir la programació a través del web, app i Alexa.

Salut demana que es puguin visitar familiars a les residències en la fase 2

La Generalitat proposa un pla de desconfinament progressiu per acompanyar emocionalment les persones usuàries i les famílies


Temes relacionats

Augmenten un 75% els usuaris de Serveis Socials a Sant Cugat des de l'inici de la crisi de la Covid-19 (22/mai/20)

120 persones mortes per coronavirus a les residències de Sant Cugat (14/mai/20)


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu d'una residència de Sant Cugat / Foto: Lluís Llebot (Cugat Mèdia)

Imatge d'arxiu d'una residència de Sant Cugat / Foto: Lluís Llebot (Cugat Mèdia)

El departament de Salut proposa que es puguin començar a fer visites de familiars a les residències per a gent gran que es trobin a la fase 2 de desescalada. La consellera Alba Vergés ha detallat un pla de desconfinament progressiu per a aquests centres que inclou un protocol d'aïllament quan es detecten nous casos i els nous ingressos, a més de recuperar de mica en mica l'activitat que s'hi feia. A Sant Cugat hi ha més d'una desena de residències per a gent gran i, des de l'inici de la pandèmia hi han mort 125 persones, segons va avançar la tinenta d'alcaldia de Drets Socials i Igualtat, Núria Gibert. La situació als centres santcugatencs, segons Gibert, 'està estabilitzada'.

Vergés ha defensat que es tracta d'una proposta treballada amb el sector i espera que el Ministeri de Sanitat l'aprovi, tot i que el govern espanyol no preveu les visites a les residències de gent gran fins a la fase 3. La intenció és 'donar el màxim de suport emocional a les persones que viuen en residències amb el mínim risc'. 'Respondre a les necessitats', però 'sent molt conscients del que hem viscut'.

El departament ha classificat les residències entre verdes, si no hi ha cap cas positiu de Covid-19, carabasses, on sí que hi ha casos però hi ha sectors 'verds', i vermelles, on encara hi ha 'riscos per aplicar el desconfinament' perquè no està assegurat l'aïllament entre els contagiats. Aquest divendres hi ha 472 residències verdes, 392 carabasses, 103 vermelles i 87 encara en avaluació a Catalunya i, en concret, a la regió sanitària metropolitana nord, de la qual forma part Sant Cugat, n'hi ha 130 verdes, 63 carabasses, 29 vermelles i 30 pendents d'avaluar.

L'objectiu és que tots els centres caminin 'cap al verd'. A més, la consellera ha assegurat que el pla i els protocols són 'vius' i que poden canviar o adaptar-se segons com avanci la situació. El pla de desconfinament inclou quatre aspectes.

Nous ingressos
Vergés ha explicat que treballen en el retorn de 753 persones que han passat el confinament a casa, però que ja vivien en una residència. Tant aquestes com els nous ingressos només podran entrar a les verdes i tenir un negatiu d'una prova diagnòstica PCR. A més, per a les persones que no vinguin d'estar ingressades en un centre hospitalari també es proposa un aïllament preventiu de 14 dies dins de la pròpia residència.

Gestió i protocols d'aïllaments
S'han preparat i actualitzat tots els protocols per aïllaments quan es detecti un nou cas i també s'ha acordat com s'aixeca l'aïllament d'una persona, usuària o treballadora, que s'hagi curat i hagi donat negatiu al test. A més, el govern demana que en residències vermelles on totes les persones que hi conviuen siguin positives, no hi hagi un confinament a l'habitació i s'obri a tota l'àrea afectada.

Visites de familiars
Salut proposa que es permetin les visites de familiars a la fase dos només a les residències verdes i a les zones verdes de les residències carabasses. Segons la proposta, es podrien fer visites setmanals de màxim 30 minuts, perquè hi pugui anar tothom. Cada visita hauria de complir uns requeriments i unes mesures de seguretat i d'higiene 'per evitar córrer riscos'. Els familiars o la persona que accedeixi al centre se li prendrà la temperatura, ha de realitzar una neteja higiènica de mans, desinfecció del calçat, s'ha de posar una mascareta quirúrgica i ha de mantenir la distància mínima de 2 metres amb els residents. Cap persona amb prova positiva o amb signes/símptomes d'infecció respiratòria, febre o antecedents de contacte amb casos confirmats de Covid-19 no hauria de ser autoritzada a entrar en el recinte.

Així mateix, totes les visites cal que estiguin autoritzades pels centres mitjançant cita prèvia. Cada centre ha d'establir les franges horàries de visita i el seu aforament màxim en funció de les seves instal·lacions i la disponibilitat de personal per a la supervisió.

Recuperació de l'activitat a les residències
Finalment, el pla també preveu augmentar l'activitat i la convivència interna a les residències verdes i a les zones verdes de les carabasses, amb mesures i distàncies de seguretat a les zones comunes. A la fase 2 es començarien a recuperar serveis de professionals externs, com sanitaris o perruqueria, i a la fase 3 s'inclourien algunes activitats a l'exterior i, fins i tot, amb familiars.


Alba Vergés

Crec que és una demanda molt lògica i que estem treballant per garantir-ne la seguretat i no comprometre les residències. Són un col·lectiu de risc important perquè conviuen amb d'altres residents amb vulnerabilitat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.