El primer cas de coronavirus a la ciutat es va anunciar el 28 de febrer. Es tractava d’una veïna de Sant Cugat que havia estat en contacte amb un positiu d’Alemanya. Un mes i mig després, la ciutat registra més de 340 casos de coronavirus i se situa com el tercer municipi amb més positius de Covid-19 del Vallès Occidental, només per darrere de les capitals Sabadell i Terrassa, que ja superen el miler de casos.
Centres al servei de la salut
Per deslliurar de pressió els centres públics de sanitat, les instal·lacions i professionals de la sanitat privada van passar a estar sota la coordinació del Servei Català de la Salut. La decisió va afectar tots els centres santcugatencs, entre ells l’Hospital Universitari General de Catalunya i Asepeyo. Per altra banda, el CAP de Valldoreix ha tancat portes i les consultes de pediatria, salut mental, prevenció primària i tràmits i seguiment telefònic se centralitzen al CAP de Can Mates. El CAP Sant Cugat és el centre de referència per als casos relacionats amb la Covid-19.
La saturació als centres sanitaris, a més, ha obligat a reconvertir espais per acollir malalts. És el cas del Campus Sant Cugat de la UIC Barcelona, que s’ha convertit en una UCI amb prop de llits per atendre pacients amb coronavirus procedents de l’Hospital General de Catalunya. Hotels de Sant Cugat, a més, s'han posat a disposició de les autoritats per acollir malalts, professionals sanitaris o gent gran.
Moviment ciutadà
Des de l'inici de la crisi i fins a dia d'avui, persones voluntàries s'han mobilitzat en diferents xarxes veïnals per ajudar les persones més vulnerables, mentre que empreses i particulars han donat material de protecció a hospitals i centres sanitaris. Per altra banda, les mascaretes han guanyat protagonise durant aquestes setmanes. Ja sigui cusint-les amb el mètode tradicional o dissenyant-les i fabricant-les amb impressores 3D, diferents grups i centres com el Fab Lab Sant Cugat han decidit centrar els seus esforços en la creació de mascaretes.
Cultura, esport i oci en 'streaming'
El decret d’estat d’alarma ha obligat a tancar restaurants, locals d'oci, discoteques, cinemes, teatres i qualsevol equipament cultural. Les entitats locals, que s'han hagut de reinventar per continuar actives de manera telemàtica, han trobat a la xarxa la seva millor aliada per intentar tirar endavant dos propòsits: fer més amè el confinament dels santcugatencs confinats i continuar fomentant l’activitat cultural malgrat l'aturada general. L'Ajuntament ha decidit suspendre la Festa Major de la ciutat i dels seus barris.
Per altra banda, l'esport santcugatenc es troba en el descans de la mitja part. Totes les competicions s'han aturat o finalitzat i alguns clubs de la ciutat han hagut de presentar ERTO per fer front a la situació. Esdeveniments com la Mijta Marató i la Marxa Infantil s'han ajornat. Jugadors d'entitats esportives han fet crides a través de les xarxes socials per continuar practicant esport a casa.
OPINA
Identifica't per comentar aquesta notícia.
Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.
Avís important
Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims
Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors
No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal
Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.