'D'un dia per l'altre no hi havia ningú al carrer, tothom portava mascareta i et prenien la temperatura en entrar al metro'

Una família de Sant Cugat que viu a Shenzhen explica com es va transformar la ciutat xinesa per la lluita contra el coronavirus Covid-19


  • Comparteix:

Àlex Morales, Júlia Morales, Diana Alegret i Clara Morales / Foto: Guillem Babitsch (Cugat Mèdia)

Àlex Morales, Júlia Morales, Diana Alegret i Clara Morales / Foto: Guillem Babitsch (Cugat Mèdia)

Carrers deserts, comerços tancats, controls periòdics de temperatura i confinament a les llars. Així es viu a Shenzhen, a la Xina, des de l'activació de les mesures preventives activades pel govern xinès per contenir el coronavirus. Unes precaucions que el govern ha pres en una ciutat a més de 1.000 quilòmetres de Wuhan, epicentre del brot i que, de moment, ha desenvolupat poc més de 1.000 casos, dos d'ells acabats en mort, entre els més de 110 milions d'habitants de la regió de Guandong. Una família santcugatenca, els Morales Alegret, va marxar de Shenzhen els primers dies després de l'activació de les mesures i encara no hi ha pogut tornar. Aquest divendres han explicat el seu cas al 'Sant Cugat a fons'.

ESCOLTA-HO

Tot plegat, recorden, va passar gairebé de cop. 'Estàvem tranquil·lament celebrant l'any nou xinès i fent broma sobre el virus i dos dies després era una ciutat postapocalíptica', ha explicat Morales, treballador de l'aeronàutica Airbus. La decisió de marxar no va estar relacionada amb la por a la malaltia, sinó al control absolut de les autoritats xineses sobre la població que es podien fer més dures amb la barrera idiomàtica. 'Vam decidir marxar perquè amb la dificultat de l'idioma ens temíem que si algú de nosaltres tenia una mica de febre, fos coronavirus o no, se l'enduguessin a un centre de quarantena o alguna cosa així', ha explicat Morales.

La família es va traslladar fa poc a la Xina, mig any, després de treballar a diversos punts d'Europa i calculen estar-s'hi entre dos i tres anys. Ara per ara, però, no saben quan podran tornar. L'Escola Internacional de Shenzhen, on estan escolaritzades la Clara i la Júlia, filles de la parella, ha tancat i les nenes segueixen el curs a distància. Fins a mitjans de març no està previst que torni a funcionar i tampoc no hi ha pressa per part de les empreses perquè els seus treballadors tornin fins que no es calmi la situació.

De fet, ha explicat Morales, encara han d'enviar dues vegades al dia la temperatura corporal a les autoritats xineses perquè puguin seguir fent seguiment del virus. Els que s'han quedat, això sí, estan patint unes mesures que Morales ha qualificat de 'draconianes' i que fan que pràcticament no puguin fer res més que anar de casa a la feina i de la feina a casa. Els comerços estan tancats i el control és absolut. De fet, si ara tornessin, han remarcat Morales i Alegret, els obligarien a estar confinats a l'habitació durant 14 dies.


Àlex Morales

Vam decidir marxar perquè amb la dificultat de l'idioma ens temíem que si algú de nosaltres tenia una mica de febre, fos coronavirus o no, se l'enduguessin a un centre de quarentena o alguna cosa així.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.