Sant Cugat manté viva avui la tradició de commemorar el martiri de Sant Cugat


  • Comparteix:

Una de les misses anteriors

Una de les misses anteriors

L'església del Monestir commemora aquest dijous el martiri de Sant Cugat amb una missa oficiada pel rector de la parròquia de Sant Pere d'Octavià, Blai Blanquer. L'onomàstica arrencarà a les vuit del vespre i una hora més tard, al Claustre, se celebrarà un homenatge a Cugat amb una pregària mossàrab, una ofrena i una moixiganga a càrrec del Grup Mediterrània, que ballarà al voltant de les restes de l'església primitiva.

La dansa representa la passió, la mort i la resurrecció de Jesús que es vincula a la passió del màrtir. En acabar es venerarà la relíquia del sant amb rams d'olivella, una ofrena clàssica que s'ha recuperat recentment d'uns himnes del segle VII. A Catalunya només hi ha tres de documentats, entre ells Sant Cugat, al segle IV.

El coneixement que es té del màrtir és a través del poeta Prudenci, que va escriure sobre Cugat una setantena d'anys després de la seva mort. Segons el poeta, Cugat era d'origen africà i nascut de pares nobles i cristians. Va ser torturat per diversos prefectes de Barcino i malgrat guarir-se miraculosament de les seves ferides va ser finalment passat per una espasa als afores de la ciutat sense renegar de la seva fe.

El rector de la parròquia de Sant Pere d'Octavià, Blai Blanquer, explica a Cugat.cat que, malgrat històricament se sap molt poc de la història i la vida del màrtir, a la ciutat se li rendeix culte des del segle V.

Blai Blanquer

Sabem que és un màrtir del segle IV, que es deia Cugat i que va ser martiritzat per la fe a Bàrcino. Històricament no se sap res més. A la nostra població sempre hi ha hagut culte en aquest màrtir, des de l'església primitiva.


Blai Blanquer destaca també la importància de Sant Cugat per conèixer la història de la ciutat tant religiosament com cultural.

Blai Blanquer

No és un sant qualsevol, nosaltres tenim el goig de poder celebrar una festa en honor a un dels pocs sants d'una època primitiva que ens porta a entendre d'on venim des d'un punt de vista cultural i religiós.


La memòria del Sant Cugat es va mantenir a la Barcelona de l'època fins arribar a donar nom al Monestir de l'indret on ja hi havia l'antic campament militar Castrum Octavianum i que amb els anys ha esdevingut la ciutat de Sant Cugat del Vallès.

Les activitats de record al màrtir continuen aquest divendres a dos quarts de deu de la nit amb un concert de música antiga amb Temps d'Hepidèmie.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.