Una 'app' per a mòbils i tauletes proposa controlar la població de mosquit tigre


  • Comparteix:

El mosquit tigre / Foto: ACN

El mosquit tigre / Foto: ACN

El Laboratori d'Ecologia del Moviment del Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB) del Consell Superior d'Investigacions Científiques ha desenvolupat una 'app' per a mòbils i tauletes per investigar i controlar el mosquit tigre en el marc del projecte 'Atrapaeltigre.com'. L'aplicació, disponible a Android, permet que els ciutadans recullin i comparteixin dades de presència de mosquit tigre i llocs potencials de cria, com si fossin científics. La informació sobre l'insecte, que es va detectar per primera vegada a Sant Cugat, es comparteix a temps real en un mapa que es visualitza a la web del projecte.

Mitjançant l'elaboració d'aquest mapa participatiu, 'Tigatrapp' es pot convertir en una eina de gestió per a tècnics de l'administració i científics, així com una potent eina de divulgació i conscienciació sobre la problemàtica associada a aquesta nova espècie invasora.

El mosquit tigre és una espècie invasora, originària del sud-est asiàtic. Habita i cria en zones urbanes, és un potencial transmissor de malalties víriques tropicals (com el Dengue i la Chikungunya) i és molt molest per les seves picades agressives. Va ser vist per primera vegada a Sant Cugat el 2004 i des de llavors s'ha estès principalment a València, a les Illes Balears i a Múrcia.

'Atrapa el Tigre' va sorgir l'estiu de 2013 a Girona, com a projecte pilot. Gràcies a aquesta experiència, van comprovar que la col·laboració ciutadana podia ser una eina útil tant per a la investigació com per a la gestió i el control d'aquesta espècie. De fet, l'objectiu és que els participants també adquireixen coneixements necessaris per aplicar mesures preventives a les llars particulars.

A més, per fomentar la transferència de coneixements i intercanvi entre científics i ciutadans, el projecte compta amb activitats i tallers de formació a Catalunya, València, Illes Balears, Múrcia i Madrid.

L'aplicació està disponible per a dispositius Android, i en breu també per a altres dispositius mòbils. El projecte està finançat per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia del Ministeri d'Economia i Competitivitat, pel programa d'ajudes a la investigació Recercaixa i per l'empresa Bloom.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.