Els ajuntaments només podran prestar els serveis marcats per llei


Temes relacionats

L'Estat espanyol dissoldrà les EMD que no presentin els seus comptes (26/jul/13)

Conesa diu que la reforma estatal del món local porta cap a la insostenibilitat (26/jul/13)

Oposició municipal, tret del PP, a la reforma de l'administració local (26/jul/13)

Ortega adverteix que la reforma estatal del món local no és d'aplicació a Catalunya (26/jul/13)


  • Comparteix:

El ministre de Cristóbal Montoro després del consell de ministres / Font: Font: Lamoncloa.gob

El ministre de Cristóbal Montoro després del consell de ministres / Font: Font: Lamoncloa.gob

La reforma estatal de l'administració local elimina competències municipals i les limita en funció de la seva sostenibilitat econòmica. Així ho recull el projecte de Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració local, que el consell de ministres ha aprovat aquest divendres. Els ajuntaments només podran prestar els serveis marcats per la llei i aquelles competències delegades que estiguin acompanyades de partida pressupostària i no suposin una duplicitat.

El projecte de Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració local s'articula sota quatre objectius. Clarificar i simplificar les competències municipals per evitar duplicacions, racionalitzar l'estructura organitzativa, garantir el control financer i pressupostari, i afavorir l'activitat econòmica local.

El ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, ha qualificat aquest divendres la reforma com a 'promunicipalista' i ha aclarit que vol posar les corporacions locals al lloc que es mereixen.

Cristóbal Montoro

És una reforma promunicipalista. Vol situar les corporacions en el lloc on es mereixen, ja que històricament se les ha tractat com a l'administració menor.


Competències locals

La reforma estatal vol posar fi a les competències 'impròpies' dels ens locals i precisar les seves competències pròpies. En aquest sentit, defineix quines són pròpies i quines delegades, tant per l'Estat com pels governs regionals, i només podran exercir les que estan previstes a la llei.

D'aquesta manera, atribueix als ajuntaments serveis 'd'interès exclusivament local' en matèria d'habitatge, turisme, serveis socials, sanitat i educació. En el cas dels serveis socials, els limita a l'avaluació i informació de situacions de necessitat o atenció immediata per exclusió social; mentre que en el cas de l'educació els hi atorga el compliment de l'escolarització obligatòria i la cooperació amb les administracions competents en l'obtenció de terrenys per a nous centres.

Només quan estigui garantida la prestació dels serveis obligatoris els ajuntaments podran prestar altres serveis, sempre que sigui sostenible financerament i no hi hagi duplicitats. Aquesta delegació de competències ha d'estar acompanyada d'una dotació pressupostària que cobreixi el 100% del cost i de garanties del seu cobrament sota la signatura d'un conveni.

A més, s'introdueixen mesures liberitzadores per afavorir l'activitat econòmica local, ja que no caldrà l'obtenció de llicència excepte aquelles que per la seva necessitat i proporcionalitat quedin justificades.

Terminis

El projecte també preveu uns terminis per a la reorganització de les competències. En matèria de salut, les competències relatives a la participació en la gestió de l'atenció primària corresponen a les comunitats autònomes i s'estableix un termini de cinc anys per materialitzar-ho. En el cas de la prestació de serveis socials, també ho atorga a les comunitats autònomes i marca un termini d'un any. Pel que fa a la inspecció sanitària, el termini serà de sis mesos i ho assumiran els governs regionals.

Racionalització del sector públic local

Un altre dels eixos de la reforma és racionalitzar el nombre i l'estructura del sector públic local com a mesura d'estalvi. Per això, es limiten les retribucions i els càrrecs de direcció en funció de la població.

En un municipi com Sant Cugat, amb més de 80.000 habitants, els càrrecs públics hauran de cobrar 25.000 euros bruts anuals. Això correspon al 25% del sou dels secretaris d'Estat, que és de 100.000 euros bruts anuals, tal com fixa el projecte. Pel que fa al nombre de càrrecs electes amb dedicació exclusiva, no podrà superar els 15, un requisit que Sant Cugat ja compleix. El personal eventual també estarà limitat en funció de la població i haurà de ser publicat, tot i que es potenciaran els funcionaris de carrera.

Control financer

Tots els ajuntaments tindran l'obligació de fer públic el cost 'efectiu' dels serveis que presten. De la mateixa manera, es reforça la funció interventora i s'habilita al govern espanyol per establir normes sobre procediments de control. A més, es regula el règim dels funcionaris estatals que seran seleccionats, formats i sancionats, en casos greus, per l'Estat espanyol.

Amb tot plegat, el govern espanyol preveu estalviar amb aquesta reforma més de 8.000 milions d'euros fins al 2019.

Altres aspectes

La reforma també preveu altres aspectes que en cas d'aplicació no afecten la nostra ciutat. És el cas de la potenciació de les diputacions per a la coordinació de la prestació de serveis mínims obligatoris en els municipis de menys de 20.000 habitants. En aquests casos, també s'incentiven les fusions voluntàries entre ens locals i s'augmenten les traves per a l'escisió i creació de nous municipis. A més, aquells que promoguin la gestió coordinada de serveis i generin uns estalvis mínims rebran més finançament.

Després de l'aprovació del projecte de Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local pel consell de ministres, ara el text iniciarà la seva tramitació parlamentària.





  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.