La reforma de l'administració local vol laminar l'estat de dret, segons Conesa


Temes relacionats

Els ajuntaments deixaran de prestar serveis d'educació i sanitat en cinc anys (16/feb/13)

El govern dubta de la reforma estatal i defensa la gestió del món local (16/feb/13)

El PSC, ICV-EUiA i la CUP refusen la reforma de les administracions locals (16/feb/13)

El president de l'EMD de Valldoreix valora la feina feta des de l'administració local (16/feb/13)


  • Comparteix:

Mercè Conesa afirma que aquesta proposta vol uniformar els municipis estatals

Mercè Conesa afirma que aquesta proposta vol uniformar els municipis estatals

L'alcaldessa, Mercè Conesa, ha afirmat que la proposta del govern espanyol de reforma de les administracions locals lamina l'estat de dret per voler homogeneitzar els municipis i tractar-los de simples gestors. L'alcaldessa ha manifestat que aquesta mesura també posa en perill la participació més directa dels ciutadans i que vulnera competències exclusives de la Generalitat.

Aquesta reforma vol ser una mesura d'estalvi a àmbit local, però l'alcaldessa, Mercè Conesa, ha afirmat que l'executiu espanyol equivoca el tret perquè retalla l'administració més propera al ciutadà, la que té menys pes i la que menys gasta amb relació a l'Estat i les comunitats autònomes. Conesa ha afegit que aquesta proposta posa en perill la participació més directa dels ciutadans en el procés democràtic.

La màxima autoritat municipal també ha manifestat que l'informe presentat pel govern de Mariano Rajoy vol uniformar els municipis i tractar-los de gestors. En aquest sentit, l'alcaldessa ha subratllat que aquesta mesura lamina l'estat de dret i l'estat democràtic.

Mercè Conesa

El que no es pot fer és uniformar de tal manera en què els ajuntaments ens convertim en simples gestors. Si el que volen és això estan laminant l'estat de dret i democràtic.


D'altra banda, Conesa ha afirmat que la nostra ciutat compleix amb tots els serveis obligatoris: els pressupostos d'enguany ja estableixen la partida de serveis propis i impropis, i aquests últims vénen d'una retallada pressupostària d'entre el 20 i el 30% en l'anterior exercici. Amb tot Conesa vol reivindicar la necessitat de continuar amb la prestació d'aquests serveis no obligatoris, com és el cas de les escoles bressol, ja que de no fer-ho significarà un pas enrere en les competències pròpies.

Mercè Conesa

Això no vol dir que com a Ajuntament volguem reivindicar la necessitat de continuar desenvolupar aquestes competències. Nosaltres tenim un model específic de zero a tres anys.


En el cas dels sous dels regidors, Conesa ha destacat que Sant Cugat compleix amb la proposta estatal i, fins i tot, es troba per sota del nombre definit de regidors amb dedicació exclusiva i també de personal eventual.

L'alcaldessa també s'ha referit a la compareixença de la vicepresidenta del govern català, Joana Ortega, que ha explicat que la propera llei de governs locals estarà a punt abans de l'estiu. En aquest sentit, Conesa ha manifestat la necessitat d'accelerar aquesta normativa tot i que suposarà un xoc amb la proposta presentada aquest divendres pel ministre d'Hisenda espanyol, Cristóbal Montoro.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.