Sant Cugat vol que la comissaria de Via Laietana sigui un centre de memòria

El ple municipal aprova una declaració institucional que també demana la desafecció de l'edifici com a centre operatiu policial


  • Comparteix:

Una lona que Òmnium i altres entitats van desplegar davant la prefectura el 2022 / Guillem Roset (ACN)

Una lona que Òmnium i altres entitats van desplegar davant la prefectura el 2022 / Guillem Roset (ACN)

El ple municipal de Sant Cugat ha aprovat una declaració institucional per demanar que la Prefectura Superior de Policia de Via Laietana, a Barcelona, sigui transformada en un centre de memòria i deixi de funcionar com a seu operativa policial. La iniciativa s'alinea amb les reivindicacions de diverses entitats memorialistes i institucions que des de fa anys reclamen la conversió de l'edifici en un espai de record i denúncia de la repressió franquista. Aquesta declaració ha prosperat amb els vots a favor de Junts, ERC, el PSC, la CUP i En Comú Podem; el PP i Vox hi han votat en contra.

ESCOLTA-HO

La declaració recorda que aquest edifici, en ple centre de Barcelona, ha estat històricament un símbol de persecució política i vulneració de drets humans. Des de la seva creació el 1929, va ser utilitzat per reprimir dissidents polítics, sindicalistes, activistes veïnals i membres de col·lectius LGTBI, entre d'altres. Durant la dictadura franquista, va ser escenari de tortures sistemàtiques i maltractaments per part de la brigada político-social, operant amb total impunitat.

La iniciativa municipal es fa ressò de la demanda de diverses associacions de represaliats i institucions, que des de fa més de dues dècades reivindiquen la transformació de l'edifici en un espai de memòria. De fet, el Congrés dels Diputats ja va aprovar l'any 2017 una proposició no de llei en aquest sentit, i la Llei de Memòria Democràtica, en vigor des del 2022, preveu la conversió d'espais de repressió en llocs de record i divulgació històrica.

La declaració aprovada a Sant Cugat insta el Ministeri de l'Interior i la resta d'administracions competents a iniciar el procés de desafecció de l'edifici com a centre policial i traslladar-ne les dependències operatives a una altra ubicació. També reclama la transferència de l'edifici i dels seus arxius documentals a les institucions catalanes perquè, en col·laboració amb les entitats memorialistes i les víctimes, el converteixin en un espai d'interpretació de la repressió franquista i de defensa dels drets humans.

L'acord municipal dona suport a la reivindicació de diverses organitzacions, entre elles Òmnium Cultural, Irídia - Centre de Defensa de Drets Humans, la Comissió de la Dignitat i la Mesa de Catalunya d'Entitats Memorialistes. Aquestes entitats insisteixen en la necessitat de garantir el dret a la veritat, la justícia i la reparació de les víctimes del franquisme, seguint les recomanacions d'organismes internacionals com les Nacions Unides.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.