L'independentisme recorda l'1-O tot enyorant la feina col·lectiva i la il·lusió

Mònica Terribas, Jordi Muñoz i David Ros han reflexionat sobre els encerts i errors comesos durant el procés


  • Comparteix:

Mònica Terribas, Jordi Muñoz i David Ros, aquest dissabte als jardins de Sant Francesc / Foto: Cugat Mèdia

Mònica Terribas, Jordi Muñoz i David Ros, aquest dissabte als jardins de Sant Francesc / Foto: Cugat Mèdia

Sobreposar-se a les diferències gràcies a la il·lusió, la capacitat de gent de diferents sectors per posar-se d'acord per un objectiu comú i el treball col·lectiu fet des dels carrers a les institucions. Són alguns dels encerts que la vicepresidenta d'Òmnium, Mònica Terribas, el politòleg Jordi Muñoz i l'activista David Ros assenyalen sobre el procés independentista. Ho han dit aquest dissabte en una taula rodona organitzada per entitats i partits independentistes amb motiu de la commemoració del setè aniversari del referèndum de l'1 d'octubre de 2017. Ha estat una trobada als jardins de Sant Francesc on els ponents han reconegut la força de l'Estat espanyol per frenar el procés i on han lamentat que la repressió ha acabat amb enfrontaments i retrets dins del moviment.

Terribas ha defensat que arran de l'1-O "el país ha fet molts aprenentatges". "Ens vam sobreposar a les diferències per la il·lusió", ha recordat la vicepresidenta d'Òmnium. Unes diferències que també han quedat momentàniament apartades si es feia una ullada al públic assistent: membres de l'ANC, Òmnium, el Consell per la República i també dels CDR; i també dels principals partits independentistes: Junts, ERC i la CUP.

El politòleg Jordi Muñoz ha subratllat que l'1-O va ser "una expressió de poder popular i capacitat d'organització bastant excepcional". Fent autocrítica, creu que un dels errors va ser que "el país s'ho va prendre com un esprint". Considera, de fet, que assolir la independència és "una cursa de fons". És per aquesta percepció que el politòleg considera que es va perdre "visió històrica del procés", que s'emmarca en "un conflicte que dura des de fa més de 200 anys".

L'activista David Ros ha reivindicat que la celebració del referèndum justificava fer la declaració d'independència. "Va ser un error no aprofitar el 3 d'octubre", ha apuntat. També ha posat en relleu la feina que es va fer des de les institucions, en particular quant a la internacionalització, tot fent referència al Diplocat.

Terribas ha insistit en la necessitat de "no pivotar sobre el que es va fer malament perquè desmotiva i desmobilitza". És per això que ha assenyalat el que considera que és la gran por de l'Estat espanyol: "La mobilització col·lectiva i la capacitat d'organització complexa de milers de persones". La santcugatenca creu que un moviment d'aquestes característiques "no es pot destruir".



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.