L'any de govern a l'EMD: bloqueig polític, Baixador aturat i 'cordialitat' amb Vallès

Cugat Mèdia repassa els 12 mesos de gestió del govern d'esquerres a l'EMD


Temes relacionats

Cortés: 'Volem iniciar la primera promoció d'habitatge públic a Valldoreix fet per l'EMD' (26/jun/24)


  • Comparteix:

Humet (CUP), Segura (ERC), Cortés (Valldoreix Plural) i Casta (PSC), en una junta de veïns / Foto: EMD

Humet (CUP), Segura (ERC), Cortés (Valldoreix Plural) i Casta (PSC), en una junta de veïns / Foto: EMD

El primer any de mandat del nou govern d'esquerres a Valldoreix està clarament marcat pel bloqueig polític de l'oposició. El president de l'EMD, Juanjo Cortés (Valldoreix Plural), i el govern format per ERC, la CUP i el PSC han estat testimonis de la paralització de l'acció de govern arran de la majoria de l'oposició. Junts, amb tres vocals, porta la veu cantant, amb un PP i Vox que secunden, majoritàriament, les decisions dels juntaires. L'altra pedra a la sabata de Cortés és la fallida urbanització de l'avinguda de Baixador, que junta rere junta escalfa els ànims de veïns, govern i oposició després de 10 anys d'espera. Cal sumar-hi les relacions 'cordials' amb l'Ajuntament, amb qui no assoleixen acords per tancar assumptes tan importants com renovar el conveni econòmic, el competencial i ni el de Can Monmany.


Foto de família del govern el dia de la presa de possessió

Foto de família del govern el dia de la presa de possessió / Foto: Foto: EMD Valldoreix


Una travessa pel desert

Que el mandat seria difícil és quelcom que Juanjo Cortés sap des del mateix dia de les eleccions. Governar en minoria no és un plat de bon gust per al valldoreixenc. No obstant això, des del principi ha entomat el repte amb determinació i sense mostres públiques de desgast.

La relació tensa amb Junts Valldoreix ja venia donada des que aquest tècnic de Protocol de l'EMD va decidir presentar-se a les eleccions amb Valldoreix Plural. L'ambient va escalfar-se més quan l'alcalde, Josep Maria Vallès, va situar la rival electoral de Cortés, Susana Herrada, com a comissionada per a les relacions amb Valldoreix.

Per la majoria de l'oposició, Valldoreix funciona amb un pressupost prorrogat i unes ordenances congelades, a diferència de l'augment d'impostos que pretenia el govern. I així, amb gairebé tot. Segons dades facilitades per l'EMD, entre les mocions i les propostes d'acord presentades per l'EMD, s'han votat en contra, retirat o deixat sobre la taula 12 d'un total de 60. De cara a aprovar els nous comptes, Cortés ha demanat "responsabilitat" a tots els membres de la junta.


L'estat de l'avinguda del Baixador

L'estat de l'avinguda del Baixador / Foto: Cugat Mèdia


Baixador, 'La Mirada' de Valldoreix

La història interminable de la urbanització d'aquesta via, entre Eivissa i Mariscota, va arribar a un cul de sac a l'última junta de veïns. "Via morta", va ser la sentència del president Cortés, fart de reiterar que l'EMD trenca la regla de la despesa si assumeix més del 20% dels 4,5 milions del projecte. Aquesta advertència no la comparteix l'Ajuntament que, per no fer-ne sang, proposa cobrir la via amb una capa de rodament com a alternativa a la no consecució del projecte. L'EMD n'està estudiant la viabilitat tècnica i jurídica de l'opció.

10 anys d'espera dels veïns i un projecte aprovat des del novembre. La paciència d'uns i altres es posarà a prova amb la propera tempesta, la política i la meteorològica. En l'entrevista del primer any de mandat a Cugat Mèdia, Cortés es mostra convençut que aquest mandat es trobarà una solució si es busca un nou escenari per arribar a acords.


Imatge de la zona del Casalet i Nau de Cultura de Valldoreix

Imatge de la zona del Casalet i Nau de Cultura de Valldoreix / Foto: EMD de Valldoreix


Nova centralitat: el projecte estrella

Aquests són els plats forts de les propostes del govern i, per activar-los, caldran acords. Cortés vol la foto de les necessitats d'inversions en infraestructures i equipaments a curt i a llarg termini. La revisió del Pla d'Equipaments, amb participació veïnal, fixarà les necessitats de la centralitat, on s'instal·laria el Centre Cívic i l'Escola de Música, en una primera fase.

De fet, adequar l'Escola de Música al costat de l'EMD és la moneda de canvi que proposa Junts per aprovar els pressupostos de 2025. No obstant això, el govern valldoreixenc es manté ferm en construir la nova escola a la centralitat, per la seva proximitat amb l'estació i amb part del finançament de Sant Cugat. Cortés ha anunciat millores al centre per al proper curs.


Terrenys de l'EMD on el govern voldria que es fes HPO

Terrenys de l'EMD on el govern voldria que es fes HPO / Foto: Cugat Mèdia


HPO, també a Valldoreix

Fer realitat la primera promoció d'habitatge públic és l'altre objectiu de pes. La proposta valldoreixenca, que permetria habitatges dotacionals per a gent gran i joves, es reparteixen en solars al costat del Casalet, l'EMD, l'estació i en els terrenys del nou planejament de Mas Fuster.

El que tindria més possibilitats, ara per ara, seria el solar a tocar del Casalet, propietat de l'EMD, amb 1.600 metres quadrats i una previsió d'entre una quinzena i una vintena d'habitatges, en funció de si és per a joves o per a gent gran. Una actuació que aniria a càrrec de la mateixa EMD, com ha avançat el president a Cugat Mèdia.

El govern també està a l'espera de l'acceptació de les seves al·legacions al Pla Director Urbanístic Metropolità (PDUM) per activar la fórmula d'habitatges bifamiliars, consistent en la divisió de llars unifamiliars en dos habitatges.


L'exalcaldessa Mireia Ingla amb Joan Ignasi Elena davant el local de la subcomissaria el maig de 2023

L'exalcaldessa Mireia Ingla amb Joan Ignasi Elena davant el local de la subcomissaria el maig de 2023 / Foto: Cugat Mèdia


La sensació d'inseguretat

Les últimes dades de Mossos (febrer) rebaixen els robatoris amb força als habitatges en un 63% respecte 2022 i els ciutadans posaven un 6,3 de nota a la sensació de seguretat a la vila, segons l'últim Observatori Sociològic. En seguretat, Valldoreix té pendent dues qüestions: l'obertura de la subcomissaria i la instal·lació de càmeres de vigilància a l'entorn de l'estació.

Sobre la subcomissaria, que també cobriria Mira-sol, la Floresta i les Planes, va ser un dels últims anuncis del govern tripartit de Sant Cugat, que ara està en "stand-by". Sobre la instal·lació de càmeres a l'entorn de l'estació, és una moció aprovada per la junta de veïns a l'espera que l'Ajuntament l'executi.


Moment de la reunió bilateral de setembre a l'EMD

Moment de la reunió bilateral de setembre a l'EMD / Foto: EMD Valldoreix


La relació amb l'Ajuntament

Tot i que no és la primera vegada que Sant Cugat i Valldoreix tenen líders de dos partits diferents, en aquesta ocasió la relació amb l'Ajuntament fa més equilibris que mai. El dèficit financer de 22 milions d'euros de Sant Cugat no només impossibilita la urbanització de Baixador, si no que també es farà sentir en temes com la nova escola de música o la renovació del conveni econòmic.

I és que, després de 12 mesos, Sant Cugat encara no ha resolt les actualitzacions del conveni econòmic-financer amb Valldoreix, el conveni competencial ni el conveni dels usos de Can Monmany, tots ells caducats. Tot plegat, en un escenari de reunions bilaterals, on ERC -únic partit present als dos governs- manté un discret silenci des de l'Ajuntament. Amb tot, la relació amb l'Ajuntament i l'alcalde Vallès és, segons Cortés, "cordial".



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.