La Unió no descarta denunciar l'Ajuntament en cas d'indemnitzar la llogatera del bar

L'entitat, pendent de resoldre encara el seu model de gestió, diu que "respondrà" si la sentència els obliga a pagar part de la compensació


  • Comparteix:

Roda de premsa de La Unió / Foto: Cugat Mèdia

Roda de premsa de La Unió / Foto: Cugat Mèdia

L'estira-i-arronsa entre La Unió i l'Ajuntament segueix ben viu i aquest dimarts s'ha obert una fissura més en la roda de premsa que ha fet l'entitat criticant la situació 'd'indefensió jurídica' amb què es troba. El col·lectiu, pendent de definir el seu model de gestió, no descarta accions legals contra el consistori si la demanda de l'antiga llogatera del bar acaba determinant pagar una part de la indemnització. L'escenari coincideix amb el manifest que l'entitat ha fet públic per explicar 'la situació d'indefinició' del consorci i la gestió de la seu i centre cultural.

El president de l'entitat, David Pujol, ha manifestat que es troben sols en no tenir una interlocució amb l'Ajuntament. "No tenim ni idea de què pensa aquesta gent i com resoldrem aquesta sentència", ha reprovat en declaracions posteriors a Cugat Mèdia.

Qui va ser llogatera de l'antic bar de La Unió, Yuanyuan Pan, va demandar el consorci integrat per l'Ajuntament i La Unió per danys i perjudicis davant del llarg tancament de l'equipament. La liquidació del consorci, pendent des de 2021, ha de determinar la nova propietat horitzontal que recau en, aproximadament, un 78% per a l'administració i un 22% per a La Unió.

A aquesta situació se li suma, segons l'entitat, l'increment de la inversió dels darrers anys. "L'Ajuntament mai no ha rendit comptes al consorci dels augments i retards", subratlla el col·lectiu. El president és contundent respecte a la situació viscuda en els últims 10 anys: "Tenim una responsabilitat amb els socis i sòcies i demanem una resposta de l'Ajuntament". De moment, ja tenen cita amb l'alcalde el 5 de juliol.

Les obres i el model de gestió

Les obres del teatre de La Unió i l'escenotècnia es troben en la fase final i s'espera que estiguin acabades aquest setembre, com va dir l'alcalde en una entrevista a Cugat Mèdia. Tot i això, Pujol ha criticat que no saben què es programarà i que l'Ajuntament ha anunciat l'obertura per al gener de 2025, tenint l'espai buit durant uns mesos.

El diagnòstic de l'Ajuntament

Segons Pujol, l'Ajuntament estaria realitzant un diagnòstic de la gestió cultural a Sant Cugat a través d'una empresa externa que ja ha dit que el model actual no funciona" i que "no hi ha una cultura de suport a la creació". Des de les entitats, diu, es reitera que "el Consell de cultura no és pràctic i és unidireccional".

Sobre la inversió en cultura, Pujol ha destacat que en el diagnòstic es detalla que "Sant Cugat destina 43 vegades menys de pressupost a la creació que la mitjana de la província". Aquest estudi recomanaria que en els pròxims mesos es redacti un pla d'acció cultural.

Un moviment ciutadà

Pujol ha explicat que s'han iniciat reunions amb diverses entitats culturals per recollir les inquietuds i crear, des del consens, un model de gestió de La Unió. "La problemàtica de La Unió s'ha convertit en un moviment ciutadà", ha declarat.

50 entitats i unes 380 persones a títol individual secunden el manifest de protesta de l'entitat centenària. Una acció per "desencallar situacions" i provocar la reacció de les institucions: "Hem d'estar pendents i actius", han declarat.

CONSULTA AQUÍ EL MANIFEST

5 anys d'anades i vingudes

L'entitat expressa que el projecte de La Unió es troba en una fase de transitorietat i indefinició, amb el consorci gestor format per les dues parts i en procés de liquidació des de 2021 i amb un acord al ple municipal de cessió d'ús d'una part de les instal·lacions "en un règim gairebé de tutela". Un escenari que, segons La Unió, s'ha vist agreujat per una interlocució municipal "cada dia més afeblida, sense directrius clares ni una comunicació transparent".

Tot plegat, exposa el comunicat, compromet que La Unió esdevingui "un model de referència, de bona governança, transparència i col·laboració entre ciutadania i administració". Una situació insostenible, segons l'entitat, que acusa els governs dels últims anys a l'Ajuntament de no proveir La Unió d'un model de gestió, ni un projecte de futur.




David Pujol

Tot això són hipòtesis perquè no podem parlar amb els serveis jurídics de l'Ajuntament. No tenim accés a parlar d'aquest tema ni de qualsevol altre i, per tant, no tenim ni idea de què pensen aquesta gent i com resoldre aquesta sentència.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.