El debat sobre reubicació de La Mirada a la Guinardera s'ajorna al ple de juliol

L'alcalde vol que aquest punt arribi al plenari amb el màxim consens, després de reunir-se d'urgència amb ERC just abans de començar el ple


  • Comparteix:

Imatge dels terrenys on es construirà La Mirada / Foto: Informe del servei de Medi Ambient de l'Ajuntament

Imatge dels terrenys on es construirà La Mirada / Foto: Informe del servei de Medi Ambient de l'Ajuntament

Nou sotrac en el camí per a la construcció de l'escola La Mirada. S'han ajornat els punts de l'ordre del dia del ple de juny que havien de propiciar els canvis urbanístics perquè el centre s'establís a uns terrenys de la Guinardera. La proposta que el govern havia presentat, a més, donava per enterrada l'opció per fer la construcció al parc del Bosc de Volpelleres. Després que el ple d'aquest dilluns comencés 30 minuts tard, durant els quals s'han reunit els socis de govern, l'alcalde, Josep Maria Vallès, ha anunciat que aquest tema es trasllada a la sessió de juliol per buscar el màxim consens possible. Aquest punt del ple passa a l'últim del curs, el 15 de juliol.

El ple de juny arribava amb la incògnita de si Junts i ERC votarien en bloc. Dimecres passat, a la tertúlia política de Ràdio Sant Cugat, ambdós posaven de manifest que estaven d'acord en iniciar els tràmits, però expressaven divergències en com fer l'operació. Junts defensava treure La Mirada del bosc de Volpelleres i permutar la zona verda amb la del terreny de la Guinardera, tancant definitivament l'opció de construcció al parc urbà. De fet, aquesta és la fórmula que arribava al ple d'aquest dilluns via punt d'urgència fora de l'ordre del dia. ERC, en canvi, apostava per desvincular les dues operacions i fer la permuta entre els metres quadrats d'equipaments i els de zona verda amb un altre espai, mantenint la porta oberta per a l'opció del bosc.

Posicionaments: retrets i confiança en cercar un consens

El membre de l'AFA Josep Delapuente ha intervingut a l'audiència pública, on ha retret al govern, i en particular a Junts, que "no volen ni han volgut mai l'escola al parc". "Intenten desprogramar la ubicació actual d'amagat, amb falsa urgència, ocultant informació i d'amagat, i això és deplorable", ha criticat. Tot i això, ha dit a l'executiu que està "a temps" de redreçar la situació.

Des de l'associació de famílies han reclamat que tots els grups municipals es posicionessin sobre el tema. Per part de Junts ha intervingut el tinent d'alcaldia Jordi Puigneró, que ha defensat que totes les formacions volen "salvar La Mirada". Ara bé, creu que cal fer un pas endavant: "És hora de prendre una decisió, que avui no hem pres [...] per fer un últim intent per si hi ha més consens sobre les ubicacions". En el mateix sentit s'ha pronunciat el portaveu d'ERC, el tinent d'alcaldia Bernat Picornell, que defensa "cercar un consens més ampli, amb un acord que satisfagui més parts". Tot i això, el republicà adverteix que aquesta entesa "no podrà ser total".

La portaveu del PSC, Elena Vila, ha estat especialment crítica amb Junts i l'alcalde, Josep Maria Vallès, als quals ha acusat d'exercir una política "deplorable, amb demagògia, autoritarisme i males pràctiques polítiques". "Si fos una escola privada, les coses haurien canviat", ha assegurat. Vila ha retret que l'executiu plantegés portar d'urgència al ple un tema com aquest i ha manifestat que els socialistes rebutjen l'emplaçament de la Guinardera i la permuta urbanística amb el bosc. Vila també ha acusat Junts d'amagar informació pública i de moure's per "interessos partidistes i dels lobbies".

Des del PP ha intervingut el portaveu, Álvaro Benejam, que ha celebrat que aquesta és "una nova oportunitat per debatre-ho". Tot i això, ha posat de manifest que el seu grup no veu cap de les ubicacions que s'han posat sobre la taula (la Guinardera, el bosc de Volpelleres i la Clota) com "un drama". També ha agraït l'ajornament el portaveu de la CUP, Marco Simarro, que veu amb bons ulls "cercar alternatives en paral·lel", sense tancar cap porta.

Vox ha apuntat contra els que condirera responsables de la situació: "Assenyalem ADENC i el govern anterior, que amagava alternatives possibles", ha dit el portaveu del grup, Marcos Rodríguez. Des d'En Comú Podem, el portaveu Ramon Gutiérrez ha apuntat que "cal ser honestos i realistes", en el sentit que considera que fer l'escola al bosc "no és la solució més ràpida ni la millor".

Què proposava el govern?

La proposta que el govern presentava incloïa un canvi d'usos urbanístics: el sòl qualificat com a sistema d'espai lliure de la parcel·la de la Guinardera es traslladaria al bosc; i el sòl d'equipaments, a la Guinardera. D'aquesta manera, el parc del Bosc de Volpelleres quedaria com un espai protegit, on no es podria edificar.

CONSULTA AQUÍ LA DOCUMENTACIÓ DEL PLE






Josep Delapuente

Intenten desprogramar la ubicació actual d'amagat, amb falsa urgència, ocultant informació i d'amagat, i això és deplorable.

Puigneró / Benejam

És hora de prendre una decisió, que avui no hem pres per fer un últim intent per si hi ha més consens sobre les ubicacions. / Per a nosaltres no és un drama cap de les ubicacions.

Elena Vila

Demagògia, autoritarisme i males pràctiques. L'escola pública La Mirada ha de ser una prioritat. Ja veuríem si fos una escola privada.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.